-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prezidentas atskrido į Makao dalyvauti miesto perdavimo metinių renginiuose

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį atskrido į Makao, miestui rengiantis minėti 20-ąsias perdavimo Pekino kontrolei metines, sudarančias akivaizdų kontrastą jau kelis mėnesius besitęsiantiems neramumams kaimyniniame Honkonge.
Xi Jinpingas Makao mieste
Xi Jinpingas Makao mieste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieš Xi Jinpingo trijų dienų vizitą, kurio kulminacija bus penktadienį minimos metinės, mieste buvo sustiprintas saugumas.

Kinijos vadovybė labai nori pateikti šią buvusią portugalų koloniją kaip sėkmingą „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelio pavyzdį. Partijos lyderiai negaili liaupsių 700 tūkst. gyventojų turinčiam miestui, praturtėjusiam iš lošimų ir demonstruojančiam pagarbą autoritariniam Pekino valdymui.

„Kinijos liaudis ir centrinė vyriausybė didžiuojasi pasiekimais ir pažanga, kuriuos Makao pasiekė per pastaruosius 20 metų po sugrąžinimo tėvynei“, – atskridęs į oro uostą pareiškė Xi Jinpingas, už jo stovint moksleiviams su Kinijos ir Makao vėliavėlėmis.

Nuo 1999 metų, kai Portugalija perdavė Makao Kinijai, miestas beveik nematė opozicijos – ne taip, kaip Honkonge, kur jau daugiau kaip pusmetį vyksta didžiuliai, dažnai smurtiniai demokratijos šalininkų protestai prieš Pekino valdymo apraiškas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestai Honkonge
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Protestai Honkonge

Kaip ir Honkongas, Makao išlaikė savo valiutą, teismų sistemą ir laisvąją rinką. Bet jis jau seniai perėmė pagrindinės Kinijos teritorijos dalies stilių ir įstatymus prieš antivyriausybinę veiklą, kuriems priešinasi honkongiečiai.

Daug detalių apie Xi Jinpingo darbotvarkę pareigūnai neskelbia. Ketvirtadienį jis susitiks su vietos lyderiais ir dalyvaus vakarienėje bei kultūros renginyje. Penktadienį Xi Jinpingas vadovaus miesto naujojo lyderio Ho Iat-sengo inauguracijai.

Ho Iat-sengas – buvęs Kinijos aukščiausios įstatymų leidybos institucijos narys – šią vasarą vienintelis dalyvavo miesto vadovo rinkimuose ir juos laimėjo. Jį išrinko 400 narių komitetas, kuriame dirba daugiausia Pekinui lojalūs žmonės.

Visame mieste, įskaitant kai kuriuos iš miesto pragyvenimą užtikrinančių kazino, iškabinti metines šlovinantys užrašai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius