-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos prezidentas Naujųjų metų kalboje ragina užtikrinti stabilumą Honkonge

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, antradienį vakare sakydamas Naujųjų metų kalbą, paragino Honkongą po ištisus mėnesius trunkančių demokratijos šalininkų protestų susigrąžinti stabilumą.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Pasak Xi Jinpingo, taiki ir darni aplinka yra itin svarbi šio Azijos finansų centro klestėjimui.

„Honkongo klestėjimas ir stabilumas yra tėvynainių Honkonge noras ir tėvynės liaudies lūkestis“, – sakė Xi Jinpingas, kurio kalba buvo transliuojama per televiziją.

Protestai Honkonge prasidėjo birželį, dėl įstatymo projekto, pagal kurį įtariamuosius būtų buvę galima išduoti į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį teisti.

Nors šis įstatymas buvo atšauktas, protestai tęsėsi jų dalyviams reikalaujant demokratinių reformų ir tyrimo dėl policijos veiksmų protestuotojų atžvilgiu. Neramumai, per kuriuos dažnai prasiverždavo smurtas, nulėmė Honkongo ekonomikos recesiją ir pakenkė šio miesto, kaip vienos saugiausių vietų pasaulyje, reputacijai.

Ši buvusi britų kolonija 1997 metais Kinijai buvo sugrąžinta su pažadu, kad Honkongas galės išsaugoti savo kapitalistinę ekonomiką, teisinę sistemą ir pilietines laisves, tačiau daugelis dabar mano, kad Pekinas tai ardo griežtindamas savo kontrolę.

Xi Jinpingas taip pat pakartojo tvirtą Kinijos nepritarimą Taivano nepriklausomybei. Šią savarankišką salą Kinija laiko savo teritorijos dalimi.

Sausio 11 dieną Taivane rengiami prezidento ir parlamento rinkimai; prognozuojama, kad antrą kadenciją laimės nepriklausomybę palaikanti prezidentė Tsai Ing-wen.

Savo kalboje Xi Jinpingas daug dėmesio skyrė ekonomikos klausimams. Jis sakė, kad Kinijos bendrasis vidaus produktas (BVP) 2019 metais turi priartėti prie 100 trln. juanių (12,84 trln. eurų), o BVP per capita tikriausiai bus 8,9 tūkst. eurų.

Ateinantys metai bus lemiami Kinijos kovai už skurdo mažinimą kaimo vietovėse, sakė Xi Jinpingas. Pasak jo, 2019 metais iš skurdo buvo ištraukta maždaug 10 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius