Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 06 /15:35

Kinijos prezidentas nuo trečiadienio lankysis Saudo Arabijoje

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienį turėtų atvykti į Saudo Arabiją trijų dienų vizito – pirmojo nuo 2016-ųjų, pranešė didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos valstybinė žiniasklaida.
Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir Saudo Arabijos sosto paveldėtojas Mohammedas bin Salmanas
Kinijos lyderis Xi Jinpingas ir Saudo Arabijos sosto paveldėtojas Mohammedas bin Salmanas / „AP“/„Scanpix“

Vizito metu įvyks dvišalis aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriam pirmininkaus karalius Salmanas ir kuriame dalyvaus sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas, faktinis karalystės valdovas, antradienį pranešė oficialioji Saudo Arabijos spaudos agentūra.

Antros pagal dydį pasaulio ekonomikos vadovas Xi Jinpingas taip pat dalyvaus viršūnių susitikime su šešių narių Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos vadovais ir derybose su kitų Vidurio Rytų šalių vadovais, taip plėsdamas stiprėjančius Kinijos ryšius su regionu.

Tai bus trečia Xi Jinpingo, lapkritį užsitikrinusio istorinę trečią kadenciją prezidento poste, kelionė į užsienį nuo COVID-19 pandemijos pradžios.

Pasak vyriausybei artimo Saudo Arabijos analitiko Ali Shihabi, Xi Jinpingo vizitas atspindi „daug glaudesnius pastarųjų metų“ abiejų šalių santykius.

„Kinija, kaip didžiausia Saudo Arabijos naftos importuotoja, yra labai svarbi partnerė, o kariniai santykiai stipriai plėtojami“, – sakė jis ir pridūrė, kad tikisi, jog „bus pasirašyta nemažai susitarimų“.

Vizitas taip pat sutampa su padidėjusia įtampa tarp Saudo Arabijos ir Jungtinių Valstijų dėl įvairių klausimų – nuo energetikos politikos iki regioninio saugumo ir žmogaus teisių.

Vėliausias smūgis dešimtmečius trunkančiai partnerystei buvo suduotas spalį kai OPEC+ naftos gavybos blokas susitarė sumažinti gavybą dviem milijonais barelių per dieną, o Baltieji rūmai pareiškė, kad tai reiškia „suartėjimą su Rusija“ dėl karo Ukrainoje.

Sekmadienį OPEC+ nusprendė palikti galioti šį sumažinimą.

A.Shihabi teigimu, kinų lyderio vizito data yra sutapimas ir nėra nukreipta prieš JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius