-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras neištvėrė: ES neapsisprendžia, bet mes jau nuo gegužės lauksime pasiskiepijusių britų turistų

Kipro vyriausybė paaiškino, kodėl nusprendė jau nuo gegužės 1 dienos įsileisti į šalį nuo COVID-19 abiem dozėmis pasiskiepijusius turistus iš Jungtinės Karalystės. Turizmo ministras pareiškė, kad Nikosija nutarė veikti matydama, kad Bendrija niekaip neužima aiškios pozicijos dėl vadinamųjų imuniteto sertifikatų.
Žmonės paplūdimyje Larnakoje
Žmonės paplūdimyje Larnakoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Guardian“, ES dar tik svarsto, ar blokui reikia rinktis tokią sistemą, kurią jau taiko Izraelis – ten su „žaliaisiais pasais“ pasiskiepiję ar COVID-19 persirgę piliečiai gali lankytis sporto klubuose, restoranuose, baseinuose, kultūros renginiuose.

Izraeliečiai taip pat nori atostogauti – beje, daug jų iki pandemijos vykdavo būtent į tokias šalis kaip Kipras ar Graikija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusui atsparūs izraeliečiai koncerte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusui atsparūs izraeliečiai koncerte

O Kipro turizmo ministras Savvas Perdiosas, aiškindamas, kodėl nutarė įsileisti britus poilsiautojus ir nelaukti bendro ES sprendimo, teigė, kad ir turistams, ir turizmo rinkai šiuo metu labiausiai reikalingas aiškumas – o jo Briuselyje kol kas mažoka.

„Pamanėme, kad turime apie tai paskelbti, nes nežinome, kada bus pasiektas susitarimas Europos lygiu. Norime, kad žmonėms, kurie nori čia atvykti, reikia aiškumo – reikia žinoti, kad Kipras bus pasiruošęs juos priimti. Turizmui reikia konkretumo“, – tvirtino ministras.

ES iš tiesų neranda bendros pozicijos dėl „vakcinos pasų“, kuriuos pirmoji dar sausio mėnesį pasiūlė Graikija.

O dabar atrodo, kad Pietų Europos šalys, priklausomos nuo turizmo, jau linksta prie savarankiškų sprendimų – politikai desperatiškai bando išgelbėti pandemijos prismaugtus verslus. Net 13 proc. Kipro BVP sudaro pajamos iš turizmo, šioje srityje dirba 10 proc. visų šalies darbuotojų.

123RF.com nuotr./Kipras
123RF.com nuotr./Kipras

Iki pandemijos būtent britai gausiausiai vykdavo į Kiprą, buvusią Britanijos koloniją. Sala nuo 1974 metų padalinta į pietinę graikišką ir šiaurinę turkišką dalis, o 2019-aisiais į pietus atvyko 1,3 mln. turistų iš Jungtinės Karalystės – dvigubai daugiau nei yra gyventojų Kipro Respublikoje.

Tačiau jau kitais metais Kiprui, kaip ir Graikijai, skaudžiai smogė pandemija. Stebėtojų teigimu, nenuostabu, kad šios šalys dabar stengiasi kuo greičiau bent kažkiek užsidirbti iš saulės ir jūros.

Vasarį Nikosija ir Atėnai jau susitarė su Izraeliu, kad visų trijų šalių piliečiai, turintys atsparumą COVID-19 liudijančius „žaliuosius pasus“, galės keliauti po šias valstybes be didesnių suvaržymų. Tvarka turėtų įsigalioti jau kovo pabaigoje.

Grįžtant prie Kipro sprendimo dėl turistų iš Jungtinės Karalystės, pastarieji į šalį bus įleisti, jei su savimi turės dokumentą, liudijantį, kad pasiskiepyta abiem Europos vaistų agentūros patvirtintos vakcinos dozėmis.

Antroji vakcinacija turės būti įvykusi savaitė prieš kelionę, o vietos pareigūnai pasiliks sau teisę prašyti atsitiktinių keleivių tiesiog oro uoste pasitikrinti, ar nėra užsikrėtę koronavirusu.

Kipras ir toliau skelbia, kad turistams, kurie jau atvykę į šią šalį užsikrės koronavirusu, visas gydymo ir papildomas išlaidas padengs Nikosija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius