-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kirgizijos buvusio lyderio šalininkai reikalauja paleisti parlamentą

Kirgizijos buvusio prezidento Almazbeko Atambajevo šalininkai trečiadienį grasino pradėti masinius protestus, jeigu dabartinis lyderis nepertvarkys vyriausybės ir parlamento.
Almazbekas Atambajevas
Almazbekas Atambajevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sostinėje Biškeke mitingą surengę A.Atambajevo šalininkai suteikė prezidentui Sooronbajui Žejenbekovui du mėnesius įvykdyti virtinę reikalavimų. Be kita ko, jie reikalauja paleisti parlamentą ir atstatydinti ministrų kabinetą.

Mitingas, kuriame dalyvavo apie 2 000 žmonių, buvo pirmasis, kuriame pasirodė A.Atambajevas nuo praeitą savaitę įvykusio balsavimo parlamente, atėmusio jo teisinę neliečiamybę ir atvėrusio kelia teisti buvusį lyderį už korupciją.

Tiek A.Atambajevas, tiek S.Žejenbekovas atėjo į valdžią per 2010 metų liaudies sukilimą, kuris šiai šaliai buvo antrasis per penkerius metus. 2017 metais S.Žejenbekovas buvo išrinktas prezidentu, jį parėmus A.Atambajevui, bet neilgai trukus tarp jų atsirado trintis.

Per mitingą A.Atambajevas savo buvusį sąjungininką kaltino formuojant „klanų režimą“ iš S.Žejenbekovo ir vieno buvusio muitinės pareigūno artimųjų.

„Parlamentas turėtų būti paleistas, vyriausybė turėtų būti atstatydinta“, – pareiškė jis.

Mitingui baigiantis A.Atambajevo atstovė perskaitė rezoliuciją, raginančią rengti „masinius protestus“, jeigu raginimai paleisti parlamentą ir atstatydinti ministrų kabinetą, taip pat keletas kitų sąlygų per du mėnesius nebus išpildyti.

„Žejenbekovas žaidžia su ugnimi. Tai blogai baigsis. Šalis gali būti suskaldyta“, – eksprezidentas sakė šalininkams.

Pagal konstituciją, S.Žejenbekovas negali atstatydinti vyriausybės be parlamento siūlymo, bet dauguma įstatymų leidėjų yra jam lojalūs.

Kaip ir A.Atambajevas – per savo kadenciją, S.Žejenbekovas buvo kaltinamas mėginąs atsikratyti politinių oponentų, pasitelkdamas teisėsaugos institucijas.

Kirgizijos konstitucija draudžia prezidentams siekti antros kadencijos. Šią nuostatą didžia lėmė ankstesnė šalies patirtis, kai du pirmieji prezidentai buvo nuversti per gatvių protestus, nes jų šeimų nariai buvo įgiję daug turto ir galios.

Iš šalies pietinės dalies kilęs S.Žejenbekovas kaltino šiaurietį A.Atambajevą mėginus daryti jam įtaką, kai jis tapo prezidentu.

Neturtinga musulmoniška Kirgizija, turinti 6 mln. gyventojų, yra glaudi Rusijos sąjungininkė saugumo srityje, taip pat gauna investicijų iš Kinijos ir su ja aktyviai prekiauja.

Kalnuotos šalies ekonomika labai priklausoma nuo vienintelės aukso kasyklos ir žemės ūkio produktų eksporto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius