Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 27 /17:49

Kirgizijos teismas uždarė JAV finansuojamą žiniasklaidos priemonę

Kirgizijos, Centrinės Azijos šalies, palaikančios glaudžius ryšius su Rusija, teismas, gavęs vyriausybės prašymą, ketvirtadienį nurodė uždaryti Jungtinių Valstijų finansuojamo Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) vietos filialą.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

„Teismas patenkino Kultūros ministerijos prašymą nutraukti žiniasklaidos priemonės „Azattyk“ veiklą“, – sakoma sostinės Biškeko teismo pranešime.

„RFE/RL apskųs šį pasipiktinimą keliantį teismo sprendimą“, – teigė RFE/RL prezidentas ir generalinis direktorius Jamie Fly.

„Mūsų istorija parodė, kad kai žmonės nori patikimos informacijos, kurią cenzūruoja jų vyriausybė, jie ras būdų, kaip pasiekti ją“, – pridūrė jis.

Sausio 23 dieną paaiškėjo, kad Kultūros ministerija pateikė ieškinį dėl apdovanojimų pelniusio „Radio Azattyk“, vienos pagrindinių šios Centrinės Azijos šalies žiniasklaidos priemonių, uždarymo dėl reportažo apie praėjusių metų kruvinus susirėmimus su Tadžikistanu.

„Radio Azattyk“ tada sakė, jog tokių veiksmų valdžia ėmėsi dėl to, kad atsisakė pašalinti vaizdo įrašą apie praėjusių metų rugsėjį vykusius kruvinus Kirgizijos ir Tadžikistano susirėmimus, per kuriuos žuvo apie 100 žmonių.

Pareigūnai kaltino radijo stotį skleidžiant „neapykantos kalbą ir nepatvirtintą informaciją apie tariamą Kirgizijos išpuolį prieš Tadžikistaną“.

Anksčiau įvairios tarptautinės organizacijos, politikai ir šimtai Kirgizijos veikėjų reikalavo, kad „Radio Azattyk“ galėtų netrukdomai vykdyti savo veiklą.

Kirgizijos kultūros, informacijos, sporto ir jaunimo politikos ministerijos sprendimu nuo 2022-ųjų spalio 26 dienos blokuojama „Radio Azattyk“ interneto svetainė.

Ministerija nurodė, kad ši priemonė bus taikoma tol, kol bus pašalinta medžiaga, dėl kurios ir buvo priimtas šis sprendimas.

Buvusioje sovietinėje respublikoje, palyginti su kitomis regiono šalimis, galioja santykinė žodžio laisvė, tačiau teisių gynimo grupės ne kartą pasmerkė didėjantį spaudimą žiniasklaidai.

„Radio Azattyk“ „YouTube“ kanalas turi beveik 2 mln. prenumeratorių. Jame reguliariai skelbiami reportažai apie politinę opoziciją ir įtariamos korupcijos tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius