Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klausimai dėl V.Zelenskio kampanijos finansavimo – juodosios technologijos?

Krūva pavogtų elektroninių laiškų tarsi ir liudija, kad Ukrainos prezidento rinkimų favoritas Volodymyras Zelenskis finansuojamas iš paties Kremliaus. Bet stebėtojai įtaria, kad šalies saugumo tarnybos kartu su vyriausybės įrankiu vadinamu portalu „Myrotvorec“ („Taikdarys“) prieš pat rinkimų antrąjį turą įjungė juodąsias technologijas – esą desperatiškai siekiama padėti Petro Porošenkai.
Volodymyras Zelenskis ir Vladislavas Surkovas
Volodymyras Zelenskis ir Vladislavas Surkovas / „Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „The Insider“, Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) antradienį atskleidė būtent iš „Myrotvorec“ gavusi informacijos, esą V.Zelenskio kampanija gavo lėšų iš Rusijos saugumiečių, remiančių vadinamosios Donecko liaudies respublikos (DLR) Ukrainos rytuose vadovybę.

Duomenys esą tikrinami, bet „Myrotvorec“ pavogtus laiškus paskelbė dar praėjusią savaitę ir viešai kreipėsi į Ukrainos teisėsaugą.

Parama kriptovaliuta

Programišių kolektyvas paskelbė, kad šių metų vasario 25 dieną Rusijos slaptųjų tarnybų pareigūnas Andrejus Pinčukas, siejamas su DLR vadovybe, bandė iškeisti kriptovaliutą į grynuosius ir juos perduoti V.Zelenskio kampanijai.

„Matydami, kad nurodyti Rusijos specialiųjų tarnybų veiksmai kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui, skubiai jus informuojame“, – taip į SBU kreipėsi „Myrotvorec“.

Šis portalas citavo buvusio DLR kovotojo Dmitrijaus Chavčenkos susirašinėjimą su A.Pinčuku. D.Chavčenka laikomas Aleksandro Borodajaus, kuris po invazijos buvo paskirtas DLR „premjeru“, žmogumi.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Borodajus
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Borodajus

Pats A.Borodajus siejamas su Rusijos oligarchu Konstantinu Malofejevu, taip pat – su Kremliaus strategu Vladislavu Surkovu. Abu jie aktyviai veikia Rytų Ukrainoje – K.Malofejevas esą finansuoja prorusiškus separatistus, o V.Surkovas užsiėmęs politine linija tarp Donbaso ir Maskvos.

Šiandien A.Pinčukas vadovauja Donbaso savanorių sąjungos Maskvos skyriui. D.Chavčenka – skyriui Kryme. Organizaciją globoja V.Surkovas.

„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas
„Scanpix“ nuotr./Vladislavas Surkovas

Regis, pastarojo parankiniai laiškuose svarstė, kaip perduoti lėšas – maždaug 800 tūkst. JAV dolerių – „komikui kandidatui“. Kitaip tariant, V.Zelenskiui.

Rusijai palankesnis nei P.Porošenka

„The Insider“ skelbia, kad nutekinti laiškai greičiausiai yra autentiški. Tokios pat nuomonės – ir nepriklausomas proukrainietiškas aktyvistas Christo Grozevas: „Aš juos patikrinau.“

„Surkovas yra pagrindinis Kremliaus propagandos architektas, geriausiai žinomas dėl nelinijinio karo koncepcijos. Jis buvo vienas Krymo aneksijos architektų.

O Malofejevas veikia kaip tarpininkas tarp prorusiškų separatistų Donbase ir Maskvos“, – „Newsweek“ teigė tyrėja Olga Lautman.

Paties V.Zelenskio kampanija „The Insider“ pranešė šiuos paviešintus laiškus laikanti klastote, kurios autoriai – „Myrotvorec“ aktyvistai.

V.Zelenskis per rinkimų kampaniją daug nekalba, bet yra pažadėjęs atsiimti Rusijos kontroliuojamas Rytų Ukrainos teritorijas. Be to, atsakydamas į klausimą, jis pareiškė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną laikąs priešu. Kita vertus, jis sako norintis palaikyti dialogą su Rusiją ir taip esą pamažu pasiekti taiką regione.

Pastaraisiais mėnesiais daugiau kalbėta apie V.Zelenskį kaip oligarcho Ihorio Kolomoiskio marionetę. Bet gali būti, kad Rusijai šis komikas palankesnis nei dabartinis prezidentas P.Porošenka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos oligarchas Ihoris Kolomoiskis

„Jei laiškai autentiški, jie svarbūs ta prasme, kad Kremlius nori įlįsti giliau į Ukrainą, o Zelenskį mato kaip instrumentą tokiai operacijai, – teigė filmus apie Ukrainą kurianti Andrea Chalupa. – Tiesa, dėl finansavimo – Zelenskis, TV žvaigždė, remiama galingų interesų, ir taip turi didelius resursus.

Jį remia vienas pagrindinių TV kanalų, priklausančių oligarchui Kolomoiskiui. Aišku, akivaizdu, kad Zelenskis yra geriausias kandidatas Kremliui, nes jis visiškai neturi jokios politinės patirties, o apie save daug ką slepia.“

Paties V.Zelenskio kampanija „The Insider“ pranešė šiuos paviešintus laiškus laikanti klastote, kurios autoriai – „Myrotvorec“ aktyvistai.

„Myrotvorec“ – politikų įrankis?

Daugelis ekspertų iš tikrųjų įspėja nepulti tikėti informacija, kurią skelbia „Myrotvorec“. Šio portalo reputacija esą nėra gera, be to, jis siejamas su Ukrainos vyriausybe ir P.Porošenkos administracija.

„Jų reputacija prasta. Tas portalas atsirenka, kokią informaciją skelbti, kelia pavojų žmonių, konkrečiai žurnalistų, saugumui. Veikiama politiškai“, – tvirtino Wilsono centro Kennano instituto ekspertė Nina Jankowicz.

Vienas „Kyiv Post“ redaktorių Matthew Kupferis taip pat primena, kad „Myrotvorec“ 2016 metais yra skelbęs sąrašus žurnalistų, kurie į Donbasą vyko gavę akreditacijas iš separatistų vadovybės.

Aktyvistai tada tai įvertino kaip pagalbą teroristams, bet sukėlė tarptautinį skandalą, kai paskelbė ne tik žurnalistų pavardes ir darbdavius, bet ir elektroninio pašto adresus bei telefono numerius. Taip „Myrotvorec“ sukėlė pavojų žurnalistų saugumui.

Tada Ukrainos valdžia žadėjo uždaryti tinklalapį, bet jis iki šiol veikia, ir, bent peržvelgus jo tviterio paskyrą, aktyviai palaiko P.Porošenką bei kritikuoja V.Zelenskį. Tad M.Kupferis įtaria, kad veikiama remiantis juodosiomis technologijomis.

M.Kupferis: „Kaltinimai sąsajomis su Rusija Ukrainoje yra patys rimčiausi. Būtent todėl įrodymai turi būti itin patikimi.“

„Didelė dalis portale skelbiamos informacijos gal būti teisinga, bet aktyvistai politikuoja, yra susiję su saugumo tarnyba ir akivaizdžiai remia Porošenką.

Norėjau paklausti ekspertų, ką jie mano apie naujus duomenis, bet daug žmonių bijo viešai ką nors komentuoti, nes nenori atsidurti „Myrotvorec“ sąraše. O įrodymai, esą Zelenskį finansuoja Kremlius, silpni.

Skelbiamas tik elektroninio laiško Zelenskio komandai faktas. Tai neįrodo, kad Zelenskio žmonės apskritai žinojo apie šį kreipimąsi“, – rašo M.Kupferis.

Tiek jam, tiek kitiems apžvalgininkams kyla klausimas – kodėl „Myrotvorec“ – portalas, siejamas su saugumiečiais, pirmiausia viešai paskelbė informaciją, o tik tuomet laišku kreipėsi į teisėsaugą?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

„Tokie teiginiai pasirodė kaip tik tokiu metu, kai Porošenka ir jo rėmėjai kaltina Zelenskį įjunkus į narkotikus ir naudoja daug vadinamųjų juodųjų viešųjų ryšių technologijų.

Kaltinimai sąsajomis su Rusija Ukrainoje yra patys rimčiausi. Būtent todėl įrodymai turi būti itin patikimi. O dabar, vykstant šiai nešvariai rinkimų kampanijai, mes neturime pakankamai įrodymų, kad galėtume teigti, jog Zelenskį finansavo ar finansuoja Maskva“, – tvirtina žurnalistas.

Beveik nebeabejojama, kad antrąjį Ukrainos prezidento turą laimės būtent V.Zelenskis. Apklausos rodo, kad už jį ketina balsuoti net trys ketvirtadaliai rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius