-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl būtent Prancūzija vėl tapo radikaliųjų islamistų išpuolių taikiniu?

Prieš radikalųjį islamą nukreiptos kampanijos Prancūzijoje pasirodė esančios neveiksmingos – teroro aktai Paryžiuje rodo, kad šalis vis labiau tampa radikalų įkaite, praneša guardian.co.uk.
Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai
Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šaliai dar neatsigavus po išpuolių prieš „Charlie Hebdo“ redakciją, Paryžių sukrėtė dar kruvinesni išpuoliai. Kodėl būtent Prancūzija?

Kaip rašo guardian.co.uk, šiuo metu Prancūzija yra tapusi radikaliųjų islamistų centru Europoje. Skaičiuojama, kad būtent iš Prancūzijos į Iraką ir Siriją vyksta kovoti daugiausia džihadistų. Skirtingais vertinimais, „Islamo valstybės“ gretose yra nuo 1430 iki 3000 kovojančių Prancūzijos piliečių. 

Tačiau didžiausią nerimą kelia tai, kad mažiausiai 200 džihadistų, kurie kovėsi „Islamo valstybės“ gretose, dabar yra sugrįžę į Prancūziją.

AFP šiemet pranešė, kad Prancūzijos slaptosios tarnybos seka 1570 žmonių, kurie gali turėti ryšių su „Islamo valstybe“. Dar 7000 yra laikomi esantys rizikos grupėje ir gali pasukti tuo pačiu keliu. 

Daugiau kaip 150 radikalų šiuo metu atlieka įkalinimo bausmes Prancūzijoje. Tačiau didžiausią nerimą kelia tai, kad mažiausiai 200 džihadistų, kurie kovėsi „Islamo valstybės“ gretose, dabar yra sugrįžę į Prancūziją. Išpuolio prieš „Charlie Hebdo“ organizatoriai turėjo ryšių būtent su šia džihadistų organizacija. 

Šiemet atliktas tyrimas parodė, kad pagal „Islamo valstybės“ gretose besikaunančių užsieniečių skaičių Prancūziją lenkia tik Rusija, Saudo Arabija, Tunisas ir Jordanija. Prancūzijos džihadistų yra dvigubai daugiau nei atvykusiųjų iš Didžiosios Britanijos ar Vokietijos. 

Nepaisant prieš radikalųjį islamą nukreiptų kampanijų, Prancūzijoje jis sulaukia nemažai palaikymo. Ir tai yra didelė grėsmė šaliai, kurioje gyvena 4,7 mln. musulmonų, sudarančių apie 7,5 proc. visų Prancūzijos gyventojų skaičiaus. 

Prancūzija islamistų taikiniu galėjo tapti ir dėl aktyvių savo veiksmų prieš radikalius islamistus. Apie 10 tūkstančių Prancūzijos karių šiuo metu kariauja užsienyje.

Nesugeba integruotis

Nemažai musulmonų Prancūzijoje į radikalųjį islamą pasuka ir dėl to, kad jaučia esantys diskriminuojami mokslo, darbo, būsto įsigijimo srityse. 

Manoma, kad apie 70 proc. Prancūzijos kalinių yra musulmonai.

Kaip rašo telegraph.co.uk, musulmonų bendruomenė Prancūzijoje, nors ir yra gausi, dažnai jaučiasi esanti izoliuota. Labai mažai musulmonų Prancūzijoje gali būti laikomi sėkmės pavyzdžiu kitiems, kaip užimti aukštas pareigas verslo ir politikos pasaulyje. Pasaulietinėje Prancūzijos visuomenėje įtampa ir susiskaldymas pastaraisiais metais vis augo.

Nemažai musulmonų, nesugebėjusių integruotis į visuomenę, savo vietą randa būtent kriminaliniame pasaulyje arba radikaliojo islamo mokyklose. Manoma, kad apie 70 proc. Prancūzijos kalinių yra musulmonai – šie skaičiai yra neoficialūs, nes pagal Prancūzijos įstatymus draudžiama klausti įkalintojo apie jo religinius įsitikinimus. Palyginimui, Anglijoje musulmonai sudaro apie 14 proc. įkalintųjų. Manoma, kad būtent Prancūzijos kalėjimuose plinta radikaliojo islamo idėjos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius