Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl D.Trumpo musulmonų draudimas nesustabdys terorizmo grėsmės

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką, kuriuo laikinai uždraudžia septynių šalių piliečiams atvykti į JAV. Sąraše yra Irakas, Iranas, Libija, Somalis, Sudanas, Sirija ir Jemenas – jose visose dauguma gyventojų išpažįsta islamą. D.Trumpas aiškina, kad tai jis daro siekdamas apsaugoti amerikiečius nuo terorizmo grėsmės. Nežinia, ar taip bus. Bet aišku tiek, kad naujasis prezidentas rimtai nusiteikęs islamofobiją, kuri buvo centrinė jo rinkimų kampanijos dalis, perkelti į praktiką, rašo „Vox“ žurnalistė Jennifer William.
Protestas prieš D.Trumpo imigracijos politiką
Protestas prieš D.Trumpo imigracijos politiką / „Scanpix“/AP nuotr.

Terorizmo grėsmė nesumažės, nes nė vienas iš didesnių teroro aktų JAV teritorijoje, kurie buvo rengiami prisidengiant islamo vardu, vykdytojų per paskutinius 15 metų neatvyko iš valstybių, įtrauktų į D.Trumpo sąrašą. Tiesą sakant, gimtoji daugumos teroristų, kuriems pavyko įvykdyti teroro aktus JAV, šalis yra pačios Jungtinės Amerikos Valstijos.

D.Trumpas pasirinko ne tas šalis

Atidėkime klausimą, ar draudimo paskelbimas visai šalies populiacijai dėl kelių asmenų veiksmų yra teisėtas – moraliai ar vertinant per žmogaus teisių prizmę. Didesnė problema yra ta, kad vis tiek itin mažai tikėtina, kad tai bent kiek prisidės prie terorizmo grėsmės sumažinimo.

San Bernardine 14 žmonių nužudė Amerikoje gimęs JAV pilietis, kurio tėvai kilę iš Pakistano. Jis – teisėtas nuolatinis pakistaniečių kilmės JAV gyventojas. Orlando klube žudynes surengęs ir 49 žmones iššaudęs asmuo buvo Amerikoje gimęs JAV pilietis, kurio šeima kilusi iš Afganistano. Bostono maratono sprogdintojai – etniniai čečėnai, į JAV atvykę iš Kirgizijos ir užaugę Masačusetse.

Keturis karinio jūrų laivyno pėstininkus Tenesyje nužudęs vyras – Kuveite gimęs JAV pilietis, kurio tėvai – iš Palestinos ir Jordanijos. Taimso aikštėje bombą susprogdinti planavęs vyras – iš Pakistano kilęs JAV pilietis. Umaras Faroukas Abdulmutallabas, vadinamas „apatinių sprogdintoju“, buvo nigerietis. Richardas Reidas, kuris 2001 m. norėjo susprogdinti lėktuvą su batuose paslėptais sprogmenimis, buvo gimęs Jungtinėje Karalystėje anglės ir jamakiečio imigranto porai. Nidalas Hasanas, kuris Fort Hoode 2009 m. nužudė 13 žmonių, buvo gimęs Virdžinijoje palestiniečiams tėvams.

O Rugsėjo 11-osios teroro akto vykdytojai? 15 buvo iš Saudo Arabijos, 2 – iš Jungtinių Arabų Emyratų, vienas iš Libano ir vienas iš Egipto. Osama bin Ladenas buvo Saudo Arabijos pilietis, aukščiausi jo padėjėjai (įskaitant ir dabartinį „al Qaedos“ lyderį Aymaną al-Zawahiri) buvo egiptiečiai.

Nė vienos šių šalių nėra D.Trumpo sąraše. Ir tos, kurios čia minimos kelis kartus – Pakistanas, Egiptas, Saudo Arabija – į D.Trumpo sąrašą nepateko.

Irano įtraukimas dar mažiau suprantamas, rašo „Vox“ žurnalistė. Iranas tikrai yra vienas didžiausių valstybinio terorizmo rėmėjų, bet paprastai jis apginkluoja ir apmoko arabus tokiose šalyse kaip Libanas, Palestina, Irakas ir Jemenas, kad ten jie už iraniečius atliktų juodą darbą. Vienintelis teroro aktas JAV, kurį mėgino įvykdyti iranietis, buvo planas nužudyti Saudo Arabijos ambasadorių 2011 m.

Nė vienos šių šalių nėra D.Trumpo sąraše.

2016 m. buvo vienas teroristinis išpuolis Minesotoje, kurį įvykdė 20-metis imigrantas iš Somalio. Buvo sužeista 10 žmonių. Pastaraisiais metais buvo suimta keletas Amerikos somaliečių dėl mėginimo išvykti į Siriją ir prisijungti prie „Islamo valstybės“. Tačiau net ir tais atvejais jie norėjo išvykti iš JAV, kad galėtų vykdyti teroro aktus, o ne rengti juos Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Statistika rodo, kad tikimybė amerikiečiui žūti per teroristinį aktą, kurį surengtų imigrantas, yra viena iš 3,6 milijono – net ir įskaitant Rugsėjo 11-osios aukas. Labiau tikėtina, kad amerikietis mirs įsipainiojęs į savo paties drabužius, arba kad jį pakirs kūdikio paleista kulka. Tačiau ginklai ar marškinėliai juk neuždraudžiami.

Kai kurios šalys sąraše yra karštieji terorizmo taškai – tačiau teroristai jose nėra tie, kurie vyko išpuolius JAV

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš D.Trumpo imigracijos politiką
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš D.Trumpo imigracijos politiką

Irake, Sirijoje, Somalyje, Jemene ir Libijoje vyksta kruvini pilietiniai karai, juose gausu džihadistų, siejamų su „Islamo valstybe“, „al Qaeda“ ir kitomis teroristų grupuotėmis. Kai kurios jų labai nori suduoti smūgį JAV. Taip pat tikėtina, kad IS atgal į JAV iš Irako gali išsiųsti amerikietį tam, kad jis įvykdytų išpuolį Amerikoje. JAV skaičiuoja, kad iki 2015-ųjų kovo mažiausiai 250 amerikiečių išvyko ar mėgino išvykti ir prisijungti prie IS.

Tačiau pagrindinė grėsmė, kylanti amerikiečiams iš tų vietų, yra ne patys kovotojai – nes dauguma jų yra pernelyg užsiėmę kovomis pilietiniuose karuose. Grupuočių lyderiai taip pat yra ten, bet vadovai beveik niekada patys nesiima daryti juodų darbų.

Didžiausias pavojus, kuris kyla JAV iš šių šalių, yra propaganda, kuria teroristai skleidžia savo ideologiją ir radikalizuoja jaunus vyrus, gyvenančius Vakaruose. FTB skelbia, kad iki 2016-ųjų rugsėjo apie tūkstantis „JAV užaugusių potencialių žiaurių ekstremistų“ buvo stebimi visose 50 valstijų.

Kodėl? Nes tai tai lengvesnis kelias.

Didžiausias pavojus, kuris kyla JAV iš šių šalių, yra propaganda, kuria teroristai skleidžia savo ideologiją ir radikalizuoja jaunus vyrus, gyvenančius Vakaruose.

Jeigu būtumėte IS vadeiva Abu Bakras al-Baghdadi, ar nuspręstumėte siųsti vietos irakietį kovotoją, kuris šiuo metu gina jūsų savadarbį kalifatą, į kitą pasaulio kraštą - kad jis mėgintų patekti į JAV, rasti ginklų šalyje, kurios kalba net nekalba, ir surengti išpuolį? Ar ne paprasčiau būtų tiesiog papumpuoti propagandos ir įkvėptį amerikietį griebtis ginklo ir iššaudyti vietos prekybos centrą?

Baracko Obamos administracijos sprendimas 2011 m. nukauti Anwarą al-Awlaki – Jemene gyvenusį JAV pilietį, kuris buvo vyriausias „al Qaedos“ Arabų pusiasalyje anglų kalbos propagandistas, – rodo, kaip rimtai JAV vertina internetinės teroristų propagandos pavojų.

Nemažai teroristų, kurie rengė atakas JAV (įskaitant ir Bostono maratono sprogdintojus ir San Bernardino šaulius) buvo įkvėpti A.al-Awlaki propagandos.

J.William rašo, kad ekstremistinių pažiūrų perėmimas ir siaubingų smurto aktų vykdymas dėl „teisingos“ priežasties (religinės ar politinės) ar tiesiog iš neapykantos nėra tai, kas išimtinai būdinga tik musulmonams, arabams ar imigrantams. Nuo 2001-ųjų iki 2015-ųjų daugiau amerikiečių JAV nužudė čia užaugę kraštutinės dešinės ekstremistai, o ne islamistai.

Draudimas atvykti žmonėms iš kelių šalių, kuriose daugumą sudaro musulmonai, nesumažins terorizmo grėsmės. Ir tikrai jos nepanaikins.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prie oro uosto Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas prie oro uosto Niujorke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius