Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Pentagono vadovas Chuckas Hagelis buvo priverstas trauktis?

Pirmadienį JAV prezidentas Barackas Obama pranešė, kad traukiasi šalies gynybos sekretorius Chuckas Hagelis. JAV vadovas nepaaiškino, kodėl beveik dvejus metus Pentagonui vadovavęs Ch.Hagelis traukiasi, tad politikos ekspertams teko patiems daryti išvadas. „International Business Times“ išskyrė penkias priežastis, kodėl B.Obamos administracija nori naujo gynybos sekretoriaus.
JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis
JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Ch.Hagelis nesuprato Artimųjų Rytų. 

Ch.Hagelis nesugebėjo pasiekti, kad Talibanas Afganistane sutiktų su taika, jo pastangos sustabdyti karinį perversmą Egipte taip pat žlugo. Jis taip pat kaltinamas, kad nedarė pakankamai, kad sustabdytų „Islamo valstybę“.

2. Ch.Hagelis taip ir nesusidraugavo su B.Obamos administracija.

Ch.Hagelis – vienišas respublikonas B.Obamos nacionalinio saugumo komandoje – niekada nebuvo itin mėgstamas nei Pentagone, nei Baltuosiuose rūmuose.

Pirmiausia dėl to, kad jis buvo laikomas prastu vadybininku ir nevykusiu komunikuotoju. „The New York Times“ pažymi, kad jam nuolat kildavo problemų aiškiai ir efektyviai perduodant savo mintis. Jis nemėgo kalbėti per kabineto susitikimus, o reikalus aptarti labiau mėgo vien tik su B.Obama. Kas jį mėgo – tai kariai. Ch.Hagelis buvo pirmasis įvaiių mūšių veteranas, paskirtas gynybos sekretoriumi.

3. B.Obamai reikėjo atpirkimo ožio dėl užsienio politikos katastrofų.

Augantis „Islamo valstybės“ populiarumas ir džihadistų įtaka, Rusijos pradėtas karas Ukrainoje, verdanti įtampa Artimuosiuose Rytuose – dėl viso to Baltųjų rūmų užsienio politika šiemet atrodo ypatingai silpna. Atsikratydama Ch.Hagelio JAV prezidento administracija turi progą atversti naują lapą.

„Foreign Policy“ rašo, kad prezidentas juk dėl to neatsistatydins – todėl jam reikėjo surasti, kas galėtų pasiaukoti vietoj jo.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis
„Scanpix“/AP nuotr./JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis

4. Ch.Hagelis kritiškai žvelgė į B.Obamos administraciją.

Būdamas respublikonas Ch.Hagelis visuomet buvo autsaideris, tačiau jis ir pats nesistengė šios atskirties sumažinti. Jis ne kartą yra kritiškai atsiliepęs apie Baltuosius rūmus.

Visai neseniai B.Obamos administraciją jis supykdė nusiųsdamas laišką nacionalinio saugumo patarėjai Susan Rice, kuriame aiškinama, kad JAV vadovas turėtų paaiškinti savo strategiją Sirijos diktatoriui Basharui al Assadui, kuriam padėjo JAV antskrydžiai prieš „Islamo valstybės“ objektus.

Ch.Hagelis iš pradžių taip pat užėmė griežtesnę poziciją dėl „Islamo valstybės“ nei Baltieji rūmai pareikšdamas, kad šie džihadistai kelia didelę grėsmę viskam, ką turi JAV.

5. Ch.Hagelis nesutarė su respublikonais Kongrese.

Ch.Hagelis ne tik nebuvo nemėgiamas B.Obamos administracijoje – jam taip ir nepavyko į savo pusę palenkti įstatymų leidėjų, prižiūrinčių gynybai skirtas išlaidas. Respublikonai Kongrese jį laikė tik administracijos pasiuntiniu.

Teoriškai Ch.Hagelis atrodė puikiai tinkantis darbui – karo didvyris, buvęs senatorius, geras organizatorius. Tačiau jau jį skiriant atsirado abejojančių jo tinkamumu, o galiausiai ir jo temperamentas pasirodė netinkantis tokiam politiškai jautriam darbui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius