Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl Rusijos gubernatoriaus suėmimas išprovokavo neregėtą protestą?

Suėmus Tolimųjų Rytų miesto Chabarovsko gubernatorių Sergejų Furgalą, kilo didžiausias protestas šio krašto istorijoje. Pasak analitiko, gubernatorius čia – itin populiarus, todėl Chabarovsko krašto gyventojai suėmimą suprato kaip savo nedidelės nepriklausomybės pažeidimą. Vis dėlto, S.Furgalo tikrai negalima laikyti opozicijos dalimi, o šis areštas – bausmė už kriminalinio pasaulio taisyklių pažeidimą.
Protestas Chabarovsko
Protestas Chabarovske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

50-ies metų gubernatorius S.Furgalas sulaikytas ketvirtadienį, penktadienį jam skirtas dviejų mėnesių suėmimas dėl nusikaltimų, galimai įvykdytų prieš 15 metų.

Gubernatorius įtariamas iškart po 2000-ųjų įsakęs įvykdyti dvi žmogžudystes, esą jo nurodymu įvyko dar vienas pasikėsinimas nužudyti. Tuomet medienos ir metalo pardavimo verslu užsiiminėjęs S.Furgalas tokius kaltinimus neigia.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Furgalas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Furgalas

Pasak Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) vyriausiojo analitiko Mariaus Laurinavičiaus, S.Furgalas buvo suimtas įvykus konfliktui režimo viduje, o tokie konfliktai nėra neįprasti.

Liberaldemokratų partijai (LDPR) priklausantis S.Furgalas gubernatoriumi 2018 metų rinkimuose buvo išrinktas didele balsų persvara. Tokia jo pergalė sudavė smūgį valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“.

„Furgalui buvo pasakyta, kad jis nėra Kremliaus kandidatas ir neturėtų būti išrenkamas. Iš pradžių jis atsisakė trauktis iš kovos ir netikėtai laimėjo gubernatoriaus rinkimus. Tada prasidėjo aplinkos spaudimas, Furgalas nusprendė, kad gali priešintis. Tad galiausiai jie šią bylą surado arba sukurpė“, – 15min sakė analitikas.

M.Laurinavičiaus spėjimu, S.Furgalui trauktis greičiausiai pasakė ne pats prezidentas Vladimiras Putinas, o administracijos darbuotojai ar pasiuntiniai iš Kremliaus.

„Ir jis nusprendė, kad yra pakankamai saugus ir remiamas kažkokių grupuočių, kad jis gali to neklausyti ir tikėtis vėliau kažkaip susitarti. Tai nepavyko. Grupuotės, kurios norėjo, kad gubernatorius būtų kitas kandidatas, tai įvertinimo kaip žaidimo taisyklių pažeidimą.

TASS nuotr./Protestas Chabarovske
TASS nuotr./Protestas Chabarovske

Furgalui toliau buvo siunčiami signalai, kad jis turi laikytis tų kriminalinio režimo taisyklių. Po poros metų jų nesilaikymo viskas baigėsi tuo, kuo baigiasi visada“, – tikino analitikas.

Pasak tyrėjų, dar lapkritį buvo sulaikyti keturi su šia byla susiję asmenys.

„Žmonės supranta, kad tai iš tiesų galėjo nutikti – buvo laukinis dešimtasis dešimtmetis, organizuotas nusikalstamumas ėjo į verslą, verslas veikė ranka rankon su organizuotu nusikalstamumu. Būti švariu buvo neįmanoma“, – „Financial Times“ sakė Ramiojo vandenyno nacionalinio universiteto Chabarovske profesorius Ildusas Jarulinas.

„Kita vertus, kažkas nusprendė, kad atėjo metas atkeršyti Furgalui už tai, jog jis laimėjo rinkimus 2018 metais. Kerštas – valgis, kuris yra patiekiamas šaltas“, – pridūrė jis.

Kaupiasi protesto nuotaikos

Apie 600 tūkst. gyventojų turinčiame Chabarovsko mieste savaitgalį dvi dienas vyko protestai. Skaičiuojama, kad šeštadienį į gatves išėjo iki 35 tūkst. žmonių.

Miesto valdžios pareigūnai bandė užkirsti kelią demonstracijoms: aptvėrė pagrindinę aikštę tikindami, kad ją reikia dezinfekuoti. Tačiau policijos pareigūnai ramiai stebėjo, kaip protestuotojai taikiai rinkosi miesto centre, rašo „The New York Times“.

Vietos žiniasklaida rašo, kad tai – didžiausia nepasitenkinimo valdžia išraiška regiono istorijoje. Protestuotojai reikalavo laisvės S.Furgalui, girdėjosi raginimai, kad V.Putinas atsistatydintų, šūkis „Lauk Maskvą“.

Kodėl S.Furgalo sulaikymas sukėlė tokią reakciją?

Pasak M.Laurinavičiaus, visų pirma, Rusijoje pastebima besikaupiančių protesto nuotaikų tendencija, „nors nuotaikos toli gražu nepasiekė kritinės ribos“.

„Visų antra, Furgalo išrinkimas gubernatoriumi buvo netikėtas tiek Maskvai, tiek, ko gero, patiems regiono gyventojams. Jie tai palaikė savo nedidelės nepriklausomybės forma. Protestuotojai kalba, kad Maskva yra bloga, bet ne Putinas. Tai – jų vietinės nepriklausomybės išraiška.

Trečia, Furgalas iš tiesų yra populiarus, nors tas populiarumas pasiektas įvairiais populistiniais būdais. Susidėjus šiems trims faktoriams kilo neregėto masto protestų banga. Bent jau pastaraisiais metais nieko panašaus nebuvo – galėtumėme prisiminti tik 2011 metus“, – 15min tikino analitikas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Chabarovske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Chabarovske

Tapęs gubernatoriumi S.Furgalas apkarpė valdžios pareigūnų atlyginimus, jam valdant sumažėjo provincijos skola. „Financial Times“ pažymi, kad jis pateikė pardavimui 1 mln. dolerių vertės jachtą, kurią įsigijo ankstesnis gubernatorius.

M.Laurinavičius atkreipia dėmesį, kad S.Furgalas niekada nebuvo joks opozicionierius, nėra jokio pagrindo jį sieti net su menkiausia opozicija.

„Jis yra Vladimiro Žirinovskio LDPR partijos narys, o partija yra absoliučiai režimo dalis.

Tai – visiškai vidinis režimo konfliktas. Tai nėra labai neįprastas dalykas, tokių įvairiuose lygiuose būna labai daug, kai skirtingos grupuotės iškėlinėja savo kandidatus“, – 15min sakė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius