Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl taip sunku užkirsti kelią sudėtingų technologijų nereikalaujančioms teroro atakoms?

Kol Jungtinės Karalystės (JK) žvalgybų pareigūnai aiškinasi šeštadienį ant Londono tilto įvykdyto mirtino išpuolio detales, kovos su terorizmu ekspertai analizuoja pareigūnų strategijos trūkumus, praneša „The Wall Street Journal“.
Londone mikroautobusas taranavo nekaltus žmones
Kodėl taip sunku užkirsti kelią sudėtingų technologijų nereikalujančioms teroro atakoms? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šalį, 12 metų išvengusią masinių teroro išpuolių, per pastaruosius tris mėnesius sukrėtė trys kruvinos atakos. Jos pasufleravo, kad pareigūnai nesugeba užkirsti kelio sudėtingų technologijų nereikalaujantiems improvizuotiems išpuoliams, kuriuos rengia pavieniai žmonės arba mažos grupės.

Premjerė Theresa May nedelsdama pranešė, kad, keičiantis grėsmės pobūdžiui, JK persvarstys savo saugumo strategiją.

Londone, Stokholme ir Nicoje įvykdytos atakos, kurių metu užpuolikai transporto priemonėmis rėžėsi į žmonių minias, atskleidžia paradoksą: kol saugumo tarnybos sugeba užkirsti kelią aukšto lygio geriau organizuotoms teroristinėms operacijoms, negali sustabdyti daug pasiruošimo nereikalaujančių išpuolių.

Raffaello Pantuccis iš Karališkųjų ginkluotųjų pajėgų instituto tikino, kad dar per anksti pasakyti, kokių būtent ženklų nepastebėjo pareigūnai.

Vadinasi, iškyla dar viena problema – augant ekstremistų skaičiui, tarnyboms darosi sudėtinga nuspręsti, kuriuos asmenis stebėti.

Anot R.Pantuccio, tiek Mančesterio, tiek Vestminsterio atakų atveju, užpuolikai jau buvo žinomi žvalgybos tarnyboms. Vis dėlto jie nebuvo akylai stebimi, nes neatrodė, kad kelia pakankamai didelę grėsmę. Vadinasi, iškyla dar viena problema: augant ekstremistų skaičiui, tarnyboms darosi sudėtinga nuspręsti, kuriuos asmenis stebėti.

„Žmonių, kuriuos reikia stebėti, skaičius tik augs. Akivaizdu, kad išteklių ne visada užteks“, – prognozavo R.Pantuccis. Eksperto teigimu, įstatymų leidėjai turėtų dar kartą apsvarstyti, ką daryti su ekstremistais: ar įvykdžiusieji nesunkius su terorizmu susijusius nusikaltimus turėtų būti įkalinami ilgesniam laikotarpiui? Kiek išteklių jiems turėtų būti skirta?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May debatuose nedalyvavo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May debatuose nedalyvavo

Po praeitą mėnesį Mančesteryje įvykdytos atakos pranešta, kad Britanijos vidaus žvalgybos tarnyba „M15“ praeityje stebėjo 20 tūkst. ekstremistų.

Akylai stebėti tokį kiekį žmonių sudėtinga net JK – šaliai, turinčiai vienas geriausių žvalgybos tarnybų pasaulyje. Tiesa, Th.May pridūrė, kad po kovą įvykdyto išpuolio prie Vestminsterio rūmų žvalgybos agentai ir policininkai užkirto kelią penkioms galimoms atakoms.

„Sudėtingas taikinys“

Yra įrodymų, kad teroristai JK laiko sudėtingesniu taikiniu nei žemynines Europos valstybes.

Su praeitais metais Briuselyje vykdytais išpuoliais susijęs Mohamedas Abrini Belgijos pareigūnams sakė, kad jo tinklas niekada neplanavo atakos JK. Anot M.Abrini, „Angliją pulti sunkiau nei kitas Europos šalis“.

„Manau, kad Anglijos slaptosios tarnybos labiau pažengusios, jų stebėjimo technika geresnė ir pan.“, – balandį pareigūnams sakė teroristų tinklo narys.

Priešingai nei daugumoje ES valstybių, netikrinančių pro jų sienas judančių žmonių, JK pasienyje išliko patikra. Šalis taip pat pasižymi griežta ginklų kontrole, todėl teroristams sunkiau įsigyti metalo detektoriais neaptinkamą ginkluotę. Tokią, kokią teroristai naudojo 2015-ųjų lapkritį Paryžiuje.

Be to, šiems teroristams nereikia bendrauti su koordinatoriais Vidurio Rytuose, todėl juos, net ir žinomus saugumo tarnyboms, sunkiau susekti.

Tačiau šios priemonės neefektyvios tuomet, kai kalbama apie atakas, rengiamas pavienių teroristų ar mažų grupių, ir kurioms pasitelkiami kasdienio naudojimo objektai, pavyzdžiui, transporto priemonės ar peiliai.

Be to, šiems teroristams nereikia bendrauti su koordinatoriais Vidurio Rytuose, todėl juos, net ir žinomus saugumo tarnyboms, sunkiau susekti.

Kovos su terorizmu ekspertams taip pat kyla klausimas, kaip išplėsti žvalgybos tinklą ir kokiu būdu sumažinti tokias atakas rengti galinčių žmonių skaičių.

Th.May teigimu, neužtenka stiprinti žvalgybos tarnybų galimybių. Premjerė tikina, kad būtina nuspręsti, ar prailginti įkalinimą už švelnesnius su terorizmu susijusius nusikaltimus. Anot politikės, JK taip pat turėtų išmokti geriau atpažinti ir pažaboti ekstremistinę islamizmo ideologiją.

„Tam reikės sudėtingų ir dažnai gėdingų pokalbių, tačiau visa mūsų šalis turi susivienyti kovoje su ekstremizmu. Mums reikia gyventi ne kaip keletui atskirų bendruomenių, bet kaip vienai tikrai Jungtinei Karalystei“, – kalbėjo Th.May.

Kai kurie analitikai mano, kad vyriausybė turėtų daugiau investuoti į programą „Prevent“, skirtą kovai su ekstremizmu. Po atakos Mančesteryje vyriausybė tikino, kad šiai programai skirs daugiau dėmesio ir lėšų.

„Prevent“ programa reikalauja, kad mokytojai, taip pat dirbantieji sveikatos apsaugos srityje ir kitose valstybinėse institucijose, atpažinę, jų manymu, radikalizacijai pažeidžiamus asmenis, apie juos praneštų teisėsaugai.

Tačiau programa ne kartą sulaukė aršios kritikos. Musulmonai ir žmogaus teisių gynėjai teigė, kad „Prevent“ skatina musulmonų izoliaciją. O mokytojai kritikavo už tai, kad ji slopina dialogą tarp mokinių ir pedagogų.

„Prevent“ programa reikalauja, kad mokytojai, taip pat dirbantieji sveikatos apsaugos srityje ir kitose valstybinėse institucijose, atpažinę, jų manymu, radikalizacijai pažeidžiamus asmenis, apie juos praneštų teisėsaugai.

„Henry Jackson Society“ idėjų kalvės, skirtos kovai su terorizmu, direktorius Alanas Mendoza sakė, kad JK viešajam sektoriui reikia aktyviai skatinti „Prevent“ programą ir neleisti kitiems jos nesilaikyti.

„Visos britų visuomenės bendruomenės turi vaidinti savo vaidmenį kovojant su ekstremizmu. Visos jos turi priešintis įsitraukusiems į blogo linkinčią kampaniją, siekiančią sutrukdyti pastangas, metamas kovoje su terorizmu“, – teigė A.Mendoza.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius