Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kodėl Vakarų tankams prireikia kelių mėnesių, kad pasiektų fronto linijas Ukrainoje?

Šeši tankai „Leopard 2“ išvyko iš Ispanijos ir mažiau nei per savaitę pasieks Ukrainą, šį savaitgalį pranešė Ispanijos gynybos ministrė Margarita Robles. Tuo tarpu Jungtinės Valstijos kitą mėnesį pradės Ukrainos pajėgų mokymus su savo tankais „Abrams“, siekdamos, kad iki vasaros pabaigos jie būtų panaudoti mūšio lauke prieš Rusiją, rašo CNN.
„Leopard 2“ tankas
„Leopard 2“ tankas / „Scanpix“ nuotr.

Tačiau net ir po to, kai bus gabenami ir rengiami mokymai, NATO sąjungininkų Ukrainai padovanotos kovos mašinos neturės tiesioginės įtakos jos karui su Rusija, perspėja ekspertai.

Šiuolaikiniai pagrindiniai kovos tankai yra sudėtingi ginklai. Iš išorės jie atrodo grėsmingi ir tvirti, tačiau jų veiksmingumą mūšio lauke daugiausia lemia sudėtingos elektroninės ir kompiuterinės sistemos. Šios sistemos suranda taikinius ir į juos nukreipia pagrindinį tanko ginklą.

Tankams prižiūrėti, remontuoti ir aprūpinti reikalingomis dalimis reikia detalaus mokymo – nuo transporto priemonių įgulų iki jas aptarnaujančių logistikos padalinių, esančių už šimtų, o gal net tūkstančių mylių nuo fronto linijos Rytų Ukrainoje.

„Sakyčiau, kad gebėjimas apmokyti ukrainiečių karius aptarnauti bet kokius jiems suteiktus tankus yra beveik svarbesnis nei jų naudojamų tankų tipas“, – sakė Nicholas Drummondas, gynybos pramonės analitikas, besispecializuojantis sausumos karo srityje ir buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės karininkas.

Pasak pareigūnų, be laiko, reikalingo kovotojams apmokyti, tankus reikia ir prižiūrėti, o tai reiškia, kad reikia valdyti tiekimo grandinę.

Pavyzdžiui, kadangi „Abrams“ yra amerikiečių gamybos, jo „logistikos uodega yra labai ilga ir tęsiasi iki JAV“, – sakė Singapūro nacionalinio universiteto Lee Kuan Yew viešosios politikos mokyklos vyresnysis mokslo darbuotojas Drew Thompsonas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Abrams“ tankas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Abrams“ tankas

Pagrindinius komponentus, kurie susidėvi arba yra sugadinami mūšio metu, reikės pakeisti JAV dalimis, kurios turės būti siunčiamos į remonto sandėlius Ukrainoje arba galbūt Lenkijoje, kuri šiuo metu įsigyja savo „Abrams“ parką.

D.Thompsonas sakė, kad Pentagonas gerai sprendžia sudėtingas logistikos problemas, „tačiau rizika yra didelė ir JAV, ir Ukrainai“.

„Galimybė palaikyti „Leopard“ tankus iš Europos logistikos bazės neabejotinai priimtinesnė“, – sakė D.Thompsonas, turėdamas omenyje 13 Europos šalių naudojamą tankų modelį.

Pasak N.Drummondo, kuris yra vokiečių tankų gamintojo patarėjas, vien dėl turimo „Leopardų“ skaičiaus paramos procesas yra lengvesnis. Naudojama daugiau kaip 4000 šių tankų, o tai reiškia, kad „atsarginės dalys yra lengvai prieinamos iš daugelio šaltinių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius