-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokias Rusijos konstitucijos reformas siūlo V.Putinas?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perdavė parlamentui savo konstitucinių reformų paketą, apie kurį paskelbė prieš kelias dienas skaitydamas metinį pranešimą.
 Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“ nuotr.

Konstitucijos pataisos, kurias parlamentas tikriausiai greitai priims, kursto spėliones, ką jos reiškia V.Putino planams. Toliau apžvelgiame kai kuriuos iš svarbiausių dalykų.

Dvi kadencijos

Konstitucijoje bus numatytas prezidento kadencijų limitas – bendrai dvi kadencijos, o ne dvi kadencijos iš eilės, kaip yra dabar. Dabartine formuluote pasinaudojo V.Putinas, kuris dirba jau ketvirtą kadenciją.

Po dviejų pirmųjų kadencijų prezidento poste jis vieną kadenciją buvo premjeras ir vėl galėjo dvi kadencijas būti Kremliaus šeimininkas.

Jo politinis įpėdinis tokios galimybės nebeturės.

Valstybės Taryba

Pagal vieną iš reformų prezidentas raginamas suformuoti Valstybės Tarybą, koordinuosinčią valstybės institucijų veiklą ir apibrėšiančią „pagrindines vidaus ir užsienio politikos tendencijas“ bei „prioritetines socialinio ir ekonominio vystymosi sritis“.

Spėliojama, kad V.Putinas galėtų vadovauti šiai tarybai.

Šiuo metu taip pat egzistuoja Valstybės taryba, kurioje dirba regionų gubernatoriai ir partijos lyderiai, bet ji reikšmingo vaidmens nevaidino.

Viršenybė prieš tarptautinę teisę

Vienoje siūlomoje pataisoje sakoma, kad Rusijos konstitucija turi viršenybę prieš bet kokias tarptautines nutartis. Jei yra koks nors prieštaravimas, tarptautiniai sprendimai nebus taikomi.

Rusija tuo gali pasinaudoti pateisindama sprendimą nebesilaikyti pareigos vykdyti tarptautinių teismų nutartis. Ši nuostata taip pat būtų taikoma Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT), kuris šiuo metu yra paskutinė instancija daugeliui rusų.

Jokios užsienio pilietybės

Taip pat siūlomi nauji apribojimai dėl to, kas gali dirbti Rusijos valstybiniuose postuose. Jie taptų neprieinami užsienio pasus ar leidimus gyventi užsienio valstybėse turintiems žmonėms ir tiems, kas ilgą laiką gyveno užsienyje.

Prezidentas turės būti nuolat gyvenęs Rusijoje mažiausiai 25 metus, nors ši sąlyga nebūtų taikoma Maskvos aneksuoto Krymo gyventojams.

Kai kas mano, kad ši nuostata gali būti nukreipta prieš tokias figūras kaip opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, kuris studijavo Jungtinėse Valstijose.

Didesni parlamento įgaliojimai

Prezidentas perleis kai kuriuos įgaliojimus žemiesiems parlamento rūmams: jie tvirtins kandidatus į premjerus ir ministrus, kuriuos tada paskirs prezidentas.

Tačiau prezidentas skirs aukščiausio rango pareigūnus bei ministrus tokiose srityse kaip gynyba, nacionalinis saugumas ir vidaus reikalai, nors prieš tai tarsis su aukštaisiais parlamento rūmais.

Aukščiausio rango teisėjus ir prokurorus skiria prezidentas ir tvirtina aukštieji parlamento rūmai.

Socialinės išmokos

Kai kurios iš reformų yra skirtos paprastiems rusams, kurių bus prašoma balsuoti bendrai už visą paketą.

Tarp tokių pasiūlymų yra garantija, kad minimalus atlyginimas bus ne mažesnis už minimalų pragyvenimo lygį, o valstybinės pensijos dydis kasmet bus koreguojamas pagal infliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius