Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kokius skundus teismams dėl rinkimų pateikė Donaldo Trumpo komanda?

Demokratas Joe Bidenas paskelbtas išrinktuoju prezidentu, tačiau dabartinis šalies vadovas Donaldas Trumpas kalba apie galimą sukčiavimą rinkimuose ir kreipiasi į teismus. Kol kas rimtų sukčiavimo įrodymų nepateikusi D.Trumpo kampanija apskundė rezultatus keliose svarbiose valstijose, rašo BBC.
Donaldo Trumpo rėmėjai Pensilvanijoje
Donaldo Trumpo rėmėjai Pensilvanijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras pirmadienį suteikė federaliniams prokurorams bendrąjį leidimą atlikti tyrimus dėl galimų balsavimo pažeidimų.

Uolus D.Trumpo gynėjas W.Barras pabrėžė, kad jo laiškas JAV federaliniams prokurorams nereiškia, jog Teisingumo departamentas jau turi konkrečių įrodymų dėl sukčiavimo atvejų per rinkimus.

Tačiau jis atleido federalinius prokurorus nuo buvusių suvaržymų vykdyti tokius tyrimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras

Pensilvanija

Pensilvanijoje, kurioje projektuojama J.Bideno pergalė, lapkričio 4 dieną D.Trumpo kampanija pateikė skundą – neva rinkimų stebėtojams nebuvo suteikta tinkama prieiga.

Stebėtojai yra žmonės, kurie stebi balsų skaičiavimą, kad būtų užtikrinamas rinkimų skaidrumas. Daugumoje valstijų leidžiama stebėti rinkimus asmenims, užsiregistravusiems prieš rinkimų dieną.

Šiemet prieš rinkimus buvo įvesti ribojimai dėl stebėtojų, iš dalies – dėl koronaviruso. Buvo ribojamas jų skaičius ir siekiant išvengti bauginimo, rašo BBC.

Filadelfijoje patalpoje, kurioje buvo skaičiuojami balsai, stebėtojams buvo nurodytas 20-ies pėdų (6 metrų) atstumas nuo skaičiuojančiųjų balsus. Tačiau lapkričio 5 dieną teismas priėmė sprendimą sumažinantį atstumą iki 6 pėdų (1,8 metro) stebėtojams laikantis COVID-19 protokolo.

Tą pačią dieną D.Trumpo kampanija apkaltino rinkimų pareigūnus nesilaikant teismo nurodymo, buvo iškelta byla, reikalaujant sustabdyti balsų skaičiavimą Filadelfijoje. Teismas tokį reikalavimą atmetė.

Prezidento teisininkas Rudy Giuliani sakė: „Net kai buvo gautas teismo įsakymas, leidžiantis respublikonų inspektoriams priartėti šešiomis pėdomis arčiau, jie patraukė balsus skaičiuojančius asmenis šešiomis pėdomis toliau“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Rinkimų pareigūnai tikina, kad elgėsi tinkamai, kreipėsi į valstijos Aukščiausiąjį Teismą.

Teisinis ginčas Pensilvanijoje yra susijęs ir su valstijos sprendimu skaičiuoti biuletenius, kurie buvo išsiųsti rinkimų dieną ir atkeliavo ne vėliau nei trys dienos po jos.

Lapkričio 6 dieną respublikonai apskundė šį sprendimą: reikalavo, kad visi jau po rinkimų dienos paštu atkeliavę biuleteniai būtų diskvalifikuoti.

Taip pat ginčijamasi dėl to, kiek laiko rinkėjams turėtų būti suteikta įrodyti savo tapatybę, jei paštu atsiųstuose biuleteniuose jos nebuvo ar ji buvo neaiškiai nurodyta.

Dabar rinkėjams leidžiama tai padaryti iki lapkričio 12 dienos, tačiau D.Trumpo kampanija lapkričio 5 kreipėsi į teismą reikalaudama sutrumpinti šį terminą iki trijų dienų.

Lapkričio 9 dieną D.Trumpo kampanija pareikalavo sustabdyti balsų patvirtinimą, nes esą gyvai atiduoti balsai, palankesni D.Trumpui, buvo patikrinti kruopščiau nei atkeliavę paštu.

Pensilvanijos generalinis prokuroras teigė, kad toks skundas yra nepagrįstas, ekspertai tikina, kad byla nebus laimėta, rašo BBC.

Viskonsinas

Prezidento kampanija sakė reikalausianti perskaičiuoti balsus Viskonsine dėl „anomalijų rinkimų dieną“. Tiesa, tam nereikės teismo nurodymo.

Kolumbijos universiteto Teisės mokyklos profesorius Richardas Briffault'as BBC sakė, kad 2016 metais Viskonsine taip pat vyko perskaičiavimas, tačiau rezultatai pasikeitė „maždaug šimtu balsų“.

Mičiganas

2016-aisiais Mičiganas buvo valstija, kurioje D.Trumpas laimėjo mažiausiu skirtumu – 10 700 balsų. Prognozuojama, kad šiemet valstijoje nugalės J.Bidenas.

Lapkričio 4 dieną D.Trumpo kampanija kreipėsi į teismą reikalaudama sustabdyti balsų skaičiavimą: tikino, kad stebėtojams nesuteikiama tinkama prieiga. Teismas atmetė tokį reikalavimą: tvirtino, kad neužtenka įrodymų, jog nebuvo laikomasi procedūrų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Mičigane reikalauja D.Trumpo pripažinti pralaimėjimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai Mičigane reikalauja D.Trumpo pripažinti pralaimėjimą

Dar viena byla buvo iškelta lapkričio 9 dieną siekiant užblokuoti balsų patvirtinimą Veino apygardoje – D.Trumpo kampanija rėmėsi stebėtojų skundais.

Nevada

Nevados Respublikonų partija tviteryje rašė, esą nustatyta tūkstančiai asmenų, kurie pažeidė įstatymą balsuodami jau po to, kai išsikraustė iš valstijos.

Lapkričio 5 dieną iškeltoje byloje kalbama „apie nepakankamai griežtas procedūras patvirtinant paštu gautus biuletenius“, esą daugiau nei 3 tūkst. Nevadoje negalėjusių balsuoti individų atidavė balsus.

Prezidento teisininkų komanda sudarė sąrašą žmonių, kurie deklaravo išsikraustymą iš Nevados, tačiau balsavo valstijoje. Tačiau, kaip pažymi „Politifact“, vien sąrašas neįrodo įstatymo pažeidimo.

Įstatymas nurodo, kad žmonės, valstiją palikę 30 dienų prieš rinkimus, vis dar gali balsuoti Nevadoje. Kitur gyvenantys studentai ir kariai taip pat gali balsuoti.

Byla paremta rinkėjais Klarko apygardoje, tačiau jos registratorius pareiškė, kad nėra žinoma apie jokius netinkamus, tačiau apdorotus biuletenius.

Lapkričio 5 dieną respublikonai bandė sustabdyti parašų patvirtinimo mašinų naudojimą, tačiau reikalavimą atmetė federalinis teismas.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo rėmėjai Nevadoje
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo rėmėjai Nevadoje

Džordžija

Džordžijos Čatamo apygardoje lapkričio 4 dieną kreiptasi į teismą reikalaujant laikinai sustabdyti balsų skaičiavimą – esą kilo problemų dėl balsų apdorojimo.

Džordžijos respublikonų pirmininkas Davidas Shaferas tviteryje rašė, esą partijos stebėtojai matė, kaip moteris „įmaišė daugiau nei 50 biuletenių į dar nesuskaičiuotų išankstinių biuletenių krūvą“.

VIDEO: Po pralaimėtų rinkimų D.Trumpo figūrai teko persirengti – solidų kostiumą pakeitė golfo apranga

Lapkričio 5 dieną teismas atmetė skundą: tikino, kad nėra tokio pažeidimo įrodymų, rašo BBC.

Arizona

D.Trumpo kampanija lapkričio 7 dieną kreipėsi į teismą tvirtindama, esą kai kurie legalūs balsai buvo atmesti.

Byloje cituojami stebėtojai ir du rinkėjai, tvirtinantys, kad jiems kilo problemų su balsavimo mašinomis.

Byla šiuo metu nagrinėjama, tačiau Arizonos valstijos sekretorė Katie Hobbs sakė, kad tai – „šiaudo griebimasis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius