Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol demokratai skėsčioja rankomis, civiliai puola D.Trumpą: tai pakenks partijai?

Daugiau nei dvejus metus JAV demokratai nežinojo, kaip atsakyti į Donaldo Trumpo, nepanašaus į jokį kitą politinį oponentą, veiksmus. Kol jie skėsčiojo rankomis, veiksmų pradėjo imtis įtūžę piliečiai, rašo „The New York Times“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tęsiantis diskusijoms dėl „nulinės tolerancijos“ politikos migrantų atžvilgiu, protestuotojai vidaus saugumo sekretorei Kristjen Nielsen, apsilankiusiai meksikiečių restorane, skandavo „Gėda!“. Kitame restorane Baltųjų rūmų patarėjas Stephenas Milleris buvo išvadintas fašistu.

VIDEO: Protestuotojai užsipuolė meksikiečių restorane vakarieniavusią K.Nielsen

Restorano Virdžinijoje savininkė atsisakė aptarnauti Baltųjų rūmų atstovę spaudai Sarah Huckabee Sanders, o protestuotojai prie kino teatro užsipuolė Floridos generalinę prokurorę Pam Bondi.

M.Waters: „Stenkimės būti ten, kur turime būti. Jei pamatysite ką nors iš kabineto restorane, parduotuvėje ar degalinėje, suburkite minią. Ir juos išvarykite. Ir pasakykite jiems, kad jie čia nebėra laukiami, niekur.“

„Stenkimės būti ten, kur turime būti – šeštadienį Los Andžele vykusiame mitinge kalbėjo demokratė Maxime Waters. – Jei pamatysite ką nors iš kabineto restorane, parduotuvėje ar degalinėje, suburkite minią. Ir juos išvarykite. Ir pasakykite jiems, kad jie čia nebėra laukiami, niekur.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienyje sulaikomi migrantai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienyje sulaikomi migrantai

Pastangos gėdyti D.Trumpo administracijos narius ir kitus jo sąjungininkus pradžiugino daugybę kairiųjų, ypač po to, kai prezidentas uždegė žalią šviesą migrantų vaikų atskyrimui nuo tėvų Meksikos pasienyje.

Tuomet D.Trumpo oponentai pajuto, kad į tokį administracijos sprendimą atsakas turi būti griežtesnis negu dar vienas politikų išplatintų pranešimų spaudai pliūpsnis.

Tiesa, aistros socialiniuose tinkluose pakurstė nesutarimus ir partijos viduje: imta svarstyti, ar prieš D.Trumpą nukreiptas pyktis nepakenks demokratų perspektyvoms laimėti lapkritį vyksiančius rinkimus į Kongresą.

D.Trumpas pasinaudojo aktyvistų pykčiu

Daugybė jaunesnių demokratų tiki, kad įprasta politika nebėra veiksminga, o jų ne baltuosius ir Y kartos rinkėjus būtina užtikrinti, esą partija daro visa, kas įmanoma, jog sustabdytų D.Trumpą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

Savo ruožtu vyresni partijos nariai nerimauja, kad viešas oponentų žeminimas – politinė dovana Respublikonų partijai, siekiančiai pavaizduoti demokratus kaip kurstančius nesutarimus.

„Kasdienis Trumpo civilizuotumo trūkumas išprovokavo nuspėjamus, tačiau nepriimtinus veiksmus“, – sakė demokratė Nancy Pelosi ir kritikavo M.Waters, raginusią iš parduotuvių ar restoranų išvaryti D.Trumpo sąjungininkus.

Tačiau tokios kalbos pykdo liberalų lyderius, įspėjančius, kad Vašingtono demokratai, jei ir toliau nesiims tiesioginių veiksmų, rizikuoja susilpninti prieš D.Trumpą nusiteikusių aktyvistų entuziazmą.

„Neskatinti tokio tipo veiksmų yra visiškas aklumas, – sakė 30 metų amžiaus Quentinas Jamesas, organizacijos „Collective PAC“, skatinančios į įvairius postus išrinkti daugiau afroamerikiečių, įkūrėjas. – Jie elgiasi tarsi bendrininkai.“

„Scanpix“/AP nuotr./„Red Hen“ restoranas
„Scanpix“/AP nuotr./„Red Hen“ restoranas

Savo ruožtu D.Trumpas, panašu, džiaugėsi „Red Hen“ restorano savininkės sprendimu išprašyti S.H.Sanders.

„Red Hen“ restoranas turėtų daugiau dėmesio skirti savo purvinų stogų, durų ir langų nuvalymui (labai reikia perdažyti), o ne atsisakyti aptarnauti tokį puikų asmenį kaip Sarah Huckabee Sanders“, – rašė jis tviteryje.

M.Waters taip pat neliko nepastebėta prezidento – D.Trumpas tviteryje ją išvadino „ypač žemo intelekto asmeniu“.

Vėliau pirmadienį Pietų Karolinoje D.Trumpas apie demokratus sakė, esą „jie yra Maxine Waters partija“.

Ragina elgtis demokratiškai

„The New York Times“ rašo, kad S.H.Sanders taip pat pasinaudojo įvykiu siekdama pavaizduoti D.Trumpą kaip civilizuotumo įsikūnijimą, palyginti su garsiai rėkiančiomis demokratų aktyvistų ordomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sarah Huckabee Sanders
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sarah Huckabee Sanders

„Amerika – puiki šalis, o mūsų sugebėjimas rasti išeitis, nepaisant mūsų nesutarimų, paverčia mus unikaliais, – sakė ji. – Būtent tai prezidentas Trumpas daro visiems amerikiečiams.“

Aktyvistų veiksmus kritikavo ne tik Baltieji rūmai.

Demokratų senatorius Brianas Schatzas tviteryje rašė, kad nors pilietinis nepaklusnumas istorijoje suvaidino svarbų vaidmenį, jis visada buvo pasitelkiamas strategiškai.

„Mes turime būti atsargūs ir nesivelti į mažus konfliktus“, – rašė jis.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brianas Schatzas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Brianas Schatzas

Grįžęs iš agitacinių renginių su Ohajo senatoriumi Sherrodu Brownu, B.Schatzas teigė įsitikinęs, kad, nepaisant socialiniuose tinkluose liepsnojančių diskusijų, dauguma rinkimuose dalyvaujančių demokratų supranta, „jog jie turi daugiausia dėmesio skirti ekonominiams klausimams ir sveikatos apsaugai“.

Kiti iškilūs demokratai tikina, kad partija didžiausią sėkmę rinkimuose pelno pristatydama save tarsi priešnuodį respublikonų gebėjimui skaldyti visuomenę, o ne pamėgdžiodama karštas dešiniųjų kalbas ir elgesį.

Jų teigimu, respublikonai klesti tuomet, kai gali naudotis visuomenės pasipiktinimu, nukreiptu į demokratus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

„Tai – visiškai neproduktyvu, – sakė buvęs vyriausiasis prezidento Baracko Obamos strategas Davidas Axelrodas. – Jūs paverčiate Sarah Huckabee Sanders užuojautos vertu asmeniu.“

Savaitgalį internete pareiškęs, kad nemaloniai jaučiasi dėl to, kaip buvo pasielgta su S.H.Sanders, D.Axelrodas sulaukė daug kritikos ir ragino veikti demokratiškai.

D.Axelrodas: „Organizuokite, dalyvaukite rinkimuose, aukokite, ir, svarbiausia, balsuokite. Štai kaip politika keičiama demokratinėje šalyje.“

„Organizuokite, dalyvaukite rinkimuose, aukokite, ir, svarbiausia, balsuokite, – sakė jis. – Štai kaip politika keičiama demokratinėje šalyje.“

Negalima ignoruoti pykčio?

Tačiau vis daugiau demokratų tiki, kad rinkėjai, kurių balsus dar galima laimėti, beveik nekreipia dėmesio į D.Trumpo istoriją.

Užkietėjusius prezidento rėmėjus pastarieji įvykiai jau išjudino.

„Scanpix“/AP nuotr./ Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./ Donaldas Trumpas

Anot šių demokratų, partijos vyresnieji turi suvokti, koks svarbus šis momentas, ir neslopinti aktyvistų pykčio.

I.Hogue; „Tai, kad individualūs piliečiai naudoja pakankamai mažą turimą galią tam, kad turėtų balsą šioje mūsų šalies moralinėje tragedijoje, nėra problema, su kuria susiduriame.“

„Tai, kad individualūs piliečiai naudoja pakankamai mažą turimą galią tam, kad turėtų balsą šioje mūsų šalies moralinėje tragedijoje, nėra problema“, – teigė už teisę atlikti abortus kovojančios grupės „Naral Pro-Choice America“ vadovė Ilyse Hogue.

Anot jos, didesnė problema yra ta, kad D.Trumpas ir S.H.Sanders naudojasi savo platformomis tam, kad „viešai nubaustų individus už savo balso išreiškimą“.

„Scanpix“/AP nuotr./H.Clinton ir D.Trumpo debatai
„Scanpix“/AP nuotr./H.Clinton ir D.Trumpo debatai

Demokratų strategas ir aukšto rango Hillary Clinton rinkimų kampanijos pareigūnas Brianas Fallonas pastarųjų dienų įvykius palygino su praeitų metų kova dėl Virdžinijos gubernatoriaus posto.

Kai respublikonų kandidatas Edas Gillespie apkaltino demokratą oponentą Ralphą Northamą, esą šis nepakankamai griežtas nusikalstamai lotynų amerikiečių gaujai „MS-13“, liberalų ispanakalbių grupė sukūrė prieš E.Gillespie kurstančią reklamą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaujos MS-13 nariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaujos MS-13 nariai

„Kai kurie demokratų strategai skėsčiojo rankomis, kai ispanakalbių grupės teisingai pavadino šias atakas rasistinėmis, – teigė B.Fallonas. – Neturime tuščiai sėdėti ir toleruoti Trumpo rasizmo bei prievartinį šeimų atskyrimo iš baimės, kad pažadinsime Trumpo rinkėjų bazę.“

Anot Q.Jameso iš „Collective PAC“, tie, kurie yra pasipiktinę D.Trumpu ir yra pasiryžę priešintis jo politikai, turi žinoti, kad jų pastangos neina perniek.

„Jei nedemonstruosime solidarumo ir nepadrąsinsime, jie pamanys, kad balsavimas nėra geriausias kelias“, – sakė Q.Jamesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius