-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kolorade siaučiantys gaisrai galimai sunaikino šimtus namų

Kolorado valstijoje šimtai namų galimai buvo sunaikinti gamtinių gaisrų, liepsnoms sparčiai plintant istorinės sausros nualintose teritorijose, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.
Gaisrai Kolorade
Gaisrai Kolorade / „Scanpix“/AP nuotr.

Mažiausiai 650 ha išdegė Boulderio apygardoje, daugiausiai priemiesčių teritorijose. Perspėjama, kad galėjo žūti arba būti sužeista žmonių, liepsnoms apėmus viešbučius ir prekybos centrus.

„Žinome, kad apie 370 namų Sagamoro padalinyje... buvo prarasti. Potencialiai 210 namų prarasti Supirioro senamiestyje“, – per spaudos konferenciją sakė Boulderio apygardos šerifas Joe Pelle.

„Norėčiau pabrėžti, kad dėl šio gaisro dydžio ir intensyvumo bei [fakto], kad jis vyksta itin tankiai apgyventoje teritorijoje, nenustebtume, jeigu būtų sužeidimų ar aukų“, – pridūrė jis.

Tūkstančiams žmonių buvo liepta evakuotis dėl sparčiai plintančio gaisro, kaip manoma, prasidėjusio gūsingam vėjui nuvertus elektros tiekimo linijos stulpų.

Evakuacija paskelbta 20 tūkst. gyventojų turinčiame Luisvilyje ir 13 tūkst. gyventojų turinčiame Supiriore. JAV Nacionalinė orų tarnyba padėtį apibūdino kaip „keliančią pavojų gyvybei“.

Kai kur vėjo gūsių greitis buvo didesnis kaip 160 km per valandą, todėl liepsnos buvo sparčiai genamos ir sunkino pastangas jas nuslopinti.

„Maldos už tūkstančius šeimų, evakuotų iš gaisrų Supiriore ir Boulderio apygardoje“, – per tviterį parašė Kolorado gubernatorius Jaredas Polisas.

„Smarkūs vėjai sparčiai platina liepsnas, o visi orlaiviai yra nutupdyti“, – pridūrė jis.

Kaip ir platesnis Amerikos vakarų regionas, Koloradas buvo nualintas ne vienus metus trukusios sausros, padidinusios gaisrų pavojų.

Gamtiniai gaisrai yra klimato ciklo natūrali dalis, padedanti išvalyti augalų liekanas ir palaikyti gerą augalijos būklę, tačiaui jų mastas ir intensyvumas didėja.

Pasak mokslininkų, orų ypatumus keičia klimato šiltėjimas, daugiausiai lemiamas žmogaus veiklos, pavyzdžiui, iškastinio kuro deginimo.

Dėl šios priežasties kai kuriuos regionus apima neįprastai ilgos sausros arba ne sezono metu kyla smarkių audrų. Manoma, kad šie pokyčiai tik stiprės, pasaulio temperatūrai toliau kylant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius