-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Korėjų konfliktas: penki smūgiai, kuriuos gali suduoti Kim Jong Uno režimas

Nors panašu, kad Pietų ir Šiaurės Korėjų konfliktas rimsta, tačiau neatmestina galimybė, kad agresyvią politiką naudojantis Kim Jong Uno režimas gali imtis ginklo prieš Pietų Korėją ar net JAV.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Korėjų konfliktas prasidėjo rugpjūčio pradžioje, kuomet Šiaurės Korėjos minos sužeidė du Pietų Korėjos kariškius. Vėliau sekė apsikeitimas artilerijos smūgiais. Šiaurės Korėja reikalavo, kad Pietų Korėja išjungtų garsiakalbius, prie šalies sienos skleidžiančius propagandą.

Šalys sėdo prie derybų stalo, Šiaurės Korėja atsiprašė už savo veiksmus, tačiau iš karto po to iš Pietų Korėjos radarų dingo apie 50 Šiaurės Korėjos povandeninių laivų, kurie buvo karinėse bazėse. Tai rodo, kad Kim Jong Uno režimas yra nenuspėjamas ir bet kada gali atnaujinti agresyvią politiką prieš Seulą, rašo „Business Insider“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

Yra penkios karinės provokacijos, kurių gali imtis Šiaurės Korėja. Jas pateikia „The National Interest“ apžvalgininkas Harry J. Kazianis.

Sprogmenys Pietų Korėjoje

Šiaurės Korėja gali pasinaudoti tuneliais, iškastais po demilitarizacijos zona, kuri žymi Pietų ir Šiaurės Korėjų ribą. Šiais tuneliais Šiaurės Korėjos kariai galėtų patekti į Pietų Korėjos teritoriją ir svarbiuose strateginiuose miestuose padėti sprogmenis, kuriuos panaudojus sukeltų paniką.

Dar viena alternatyva – panaudoti artimo nuotolio raketą, kuri gali pasiekti Seulą. Net jei ataka būtų netiksli, ji sukeltų paniką Pietų Korėjoje.

Cheminis ir biologinis ginklas

Spėjama, kad Kim Jong Uno režimas gali turėti trečią didžiausią pasaulyje cheminių ginklų arsenalą. Neatmetama galimybė, kad Šiaurės Korėja prieš Pietų Korėją gali panaudoti ne tik cheminį ginklą, bet ir biologinį.

Yra duomenų, kad Šiaurės Korėja cheminį ir biologinį ginklą yra išbandžiusi su savo šalies gyventojais. Taip pat spėliojama, kad Šiaurės Korėjos propagandos išplatintos nuotraukos, kuriose matomas Kim Jong Unas biochemijos institute, yra tik priedanga. Manoma, kad šioje institucijoje tiriamos ne trąšos, o bakteriniai ginklai.

Havajų ir Aliaskos ataka

H. J. Kazianis mano, kad Šiaurės Korėja gali atakuoti ne tik Pietų Korėją, bet ir JAV, kuriai nuolat grasina. Šiuo atveju taikiniais būtų pasirinkta Aliaska ir Havajai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong-Unas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong-Unas

Pasak jo, Šiaurės Korėja galėtų atakuoti raketomis su branduoliniais užtaisais. Nors tikėtina, kad tokia ataka būtų tikra avantiūra, žinant Šiaurės Korėjos karinių technologijų galimybes, tačiau neatmetama, kad ateinančiais dešimtmečiais Šiaurės Korėjos režimas padarys pažangą šioje srityje.

Visgi JAV jau anksčiau yra teigusi, kad bet kokią Šiaurės Korėjos raketą galėtų numušti šiai dar nepasiekus taikinio.

Yra duomenų, kad Šiaurės Korėja cheminį ir biologinį ginklą yra išbandžiusi su savo šalies gyventojais

Artilerijos atakos

Ketvirtas smūgis, kurį gali pasirinkti Kim Jong Unas, yra labai paprastas – artilerijos atakos. Nors Šiaurės Korėja turi didžiausią artilerijos vienetų skaičių, dauguma jų yra pasenę ir netinkami naudoti, tačiau tokia ataka pajėgtų Seului pridaryti žalos, kuri neapsieitų ir be civilių aukų.

Manoma, kad Šiaurės Korėja apie 10 tūkst. karinių vienetų laiko kovinėje padėtyje.

Kibernetinės atakos

Nereikia nuvertinti ir neišsivysčiusios Šiaurės Korėjos galimybių rengti kibernetines atakas. Pasak apžvalgininko, JAV 2014 metų pabaigoje susidūrė su tokia ataka, kuomet buvo surengta kibernetinė ataka prieš kompaniją „Sony“.

Šiaurės Korėja gali atakuoti Pietų Korėją pasitelkdama šį metodą ir sutrikdyti pastarosios šalies elektros tinklų darbą arba sunaikinti karinius vienetus.

Visgi neabejojama, kad Pietų Korėja galėtų atremti bet kokią Šiaurės Korėjos ataką, nes už Seulo nugaros stovi stiprus partneris – JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius