Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2020 03 03 /23:30

Koronavirusas: Baltarusijoje patvirtintas 4-asis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

Pietų Korėjoje virusas ir toliau sparčiai plinta – skaičiuojama, kad per per pastarąsias 24 valandas naujų susirgimų šalyje padidėjo 600. Iš viso Pietų Korėjoje fiksuojama beveik 5 tūkst. koronaviruso atvejų. Šalis skelbia „karą“ koronavirusui ir kovai su juo žada skirti 25 mlrd. JAV dolerių. Tuo metu Kinijoje užsikrėtusiųjų mažėja.
Kova su koronavirusu Pietų Korėjoje
Kova su koronavirusu Pietų Korėjoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinija antradienį pranešė apie 125 naujus koronaviruso atvejus – tai yra mažiausias naujų užsikrėtimų skaičius per pastarąsias šešias savaites.

Nacionalinė sveikatos komisija taip pat pranešė, kad protrūkio epicentre atsidūrusioje Hubėjaus provincijoje užfiksuotas 31 mirties atvejis. Iš viso nuo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 šalyje mirė 2 943 žmonės.

Ši infekcija, atsiradusi gruodžio mėnesį Hubėjaus sostinėje Uhane, jau išplito į daugiau nei 60 valstybių.

Naujų susirgimo atvejų skaičius Kinijoje palaipsniui mažėja valdžiai ėmusis griežtų karantino priemonių, bet už Hubėjaus ribų COVID-19 buvo nustatyta 11 žmonių – tai yra didžiausias skaičius per pastarąsias penkias dienas.

Iš viso Kinijoje ja užsikrėtė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių, o kitose šalyse – dar per 9 tūkstančius. Visame pasaulyje COVID-19 pareikalavo beveik 3,1 tūkst. gyvybių.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Argentinoje – pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

23:30

Argentina antradienį pranešė patvirtinusi pirmąjį šalyje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį.

Šis pacientas yra 43 metų vyras, neseniai grįžęs iš Italijos, apimtos didžiausio susirgimo COVID-19 protrūkio Europoje.

Sveikatos apsaugos ministras Ginesas Gonzalezas Garcia sakė, kad vyras, savarankiškai kreipęsis į vieną kliniką, yra laikomas izoliuotas.

Prancūzijoje iš ligoninės pavogta 2000 chirurginių kaukių

23:30

Prancūzijos pietiniame Marselio mieste apie 2000 chirurginių kaukių buvo pavogta iš vienos ligoninės, visuomenėje tvyrant nerimui dėl naujojo koronaviruso protrūkio, antradienį pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

Kaukės buvo pavogtos iš ligoninės „Conception“, kurioje lankytis gali tik darbuotojai ir pacientai, kuriems reikalingos operacijos, naujienų agentūrai AFP sakė Marselio ligoninių valdyba (AP-HM).

„AP-HM nedelsdama pradėjo vidinį tyrimą, kad surastų kaltininkus“, – nurodė institucija.

Valdyba patvirtino, kad ligoninė turi pakankamai kaukių operacijoms tęsti įprastu režimu, bet nurodė, kad jų buvo užsakyta daugiau ir imtasi priemonių apsaugoti tiek apsauginių kaukių, tiek dezinfekuojančio gelio atsargas.

Žinia apie vagystę buvo paskelbta prezidentui Emmanueliui Macronui perspėjus, kad vyriausybė rekvizuos visas esamas apsauginių kaukių atsargas ir būsimą produkciją, tarnyboms reaguojant į koronaviruso protrūkį.

E.Macronas sakė, kad kaukės bus rezervuotos pacientams ir medicinos darbuotojams.

Prancūzijoje mirė jau keturi žmonės, kuriems buvo patvirtinta koronaviruso infekcija. Šalyje iš viso patvirtinti 204 užsikrėtimo šiuo virusu atvejai.

Apsauginės kaukės taip pat parūpo ilgapirščiams Japonijoje, kur vasario viduryje iš vienos ligoninės vakariniame Kobės mieste buvo nugvelbta apie 6 000 šių apsaugos priemonių.

Estijoje – antras patvirtintas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

21:44

Estija antradienį patvirtino antrąjį šalyje patvirtintą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, pranešė valstybinis sveikatos apsaugos departamentas.

Šis asmuo praeitą šeštadienį iš Italijos šiaurinio Bergano miesto parskrido į Rygą ir grįžo į Estiją asmeniniu automobiliu.

Pacientui pasireiškė nesunkūs susirgimo COVID-19 simptomai. Jis yra laikomas izoliuotas namuose.

Sveikatos apsaugos departamentas aiškinasi, su kuriais žmonėmis bendravo užsikrėtęs asmuo, su jais susisiekia ir konsultuoja.

Glaudžius kontaktus su pacientu palaikę žmonės aktyviai kontroliuojami – jie įpareigoti dvi savaites likti namuose; jų sveikatos būklę kiekvieną dieną tikrina Sveikatos apsaugos departamento specialistai.

Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Estijoje buvo nustatytas vasario 27 dieną šalyje gyvenančiam Irano piliečiui, autobusu parvažiavusiam iš Rygos į Taliną. Šis pacientas buvo nedelsiant hospitalizuotas, jo būklė gerėja.

Estijoje iki šiol ištirta 100 mėginių, paimtų iš asmenų, kuriems buvo įtarta koronaviruso infekcija, bet 98 testai buvo neigiami.

Papildomos informacijos apie padėtį planuojama paskelbti trečiadienį 11 val. per Sveikatos apsaugos departamento organizuojamą spaudos konferenciją.

Italijoje koronaviruso aukų skaičius išaugo iki 79

19:50

Italijoje naujojo koronaviruso aukų skaičius antradienį šoktelėjo iki 79, o užsikrėtusių nuo protrūkio pradžios nustatyta daugiau kaip 2,5 tūkst. – daugiau negu bet kurioje kitoje Europos šalyje.

Civilinės saugos agentūra nurodė, kad nuo pirmadienio šalyje mirė 27 virusu SARS-CoV-2 užsikrėtę žmonės. Per ankstesnį 24 val. laikotarpį naujų aukų buvo 18.

Daugiausiai žmonių, kuriems buvo nustatytas susirgimas COVID-19, mirė šiauriniame Lombardijos regione aplink Milaną – ten šios ligos neatlaikė 55 pacientai. Emilijos Romanijos regione, kuriame yra Bolonijos miestas, mirė 18 pacientų.

Nuo pirmadienio intensyviosios terapijos palatose gydomų užsikrėtusiųjų skaičius išaugo nuo 166 iki 229, rodo oficialūs duomenys.

Italijoje nuo protrūkio pradžios užfiksuoti iš viso 2 502 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Pareigūnai nurodė atlikę iš viso 25 856 testų šiai infekcijai nustatyti.

Baltarusijoje patvirtintas 4-asis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

19:31

Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė patvirtinusi ketvirtąjį šalyje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį.

„Baltarusijoje laboratoriniu būdu patvirtintas ketvirtasis koronaviruso buvimo atvejis“, – sakoma ministerijos pranešime spaudai.

Infekcija COVID-19 diagnozuota Baltarusijos piliečiui, anksčiau izoliuotam dėl glaudaus kontakto su vienu iš užsikrėtusių pacientų.

Ministerija pridūrė, kad nacionaliniame epidemiologijos ir mikrobiologijos institute šiuo metu tiriami kitų asmenų, kuriems taikomos stebėsenos priemonės, mėginiai.

„Scanpix“/AP nuotr./Paukštyno Baltarusijoje darbuotojai
„Scanpix“/AP nuotr./Paukštyno Baltarusijoje darbuotojai

Manoma, kad užsikrėtimo faktas gali būti patvirtintas dar dviem pacientams, nes jų tyrimų pirminiai rezultatai yra teigiami.

„Atliekama tikslinamoji laboratorinė diagnostika, vadovaujantis PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) rekomenduotais tyrimų protokolais. Apie galutinius rezultatus bus pranešta atskirai“, – informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Ministerija pažymėjo, kad visi stebimi asmenys jaučiasi patenkinamai, įskaitant pacientus, kuriems užsikrėtimas buvo patvirtintas.

„Atsižvelgiant, kad pirminiai testai buvo neigiami, galima daryti išvadą, jog pacientai buvo izoliuoti dar prieš virusui pradedant sklisti iš organizmo. Tai užkardė tolesnio infekcijos išplatinimo galimybę“, – rašo ministerija.

Pirmasis užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis Baltarusijoje buvo nustatytas praeitą penktadienį, kai medikai viruso SARS-CoV-2 infekciją diagnozavo vienam iš Irano atvykusiam studentui.

PSO perspėja apie senkančias apsaugos priemonių atsargas

19:04

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį perspėjo, kad apsaugos priemonių, pavyzdžiui, kaukių ir akinių, naudojamų sveikatos apsaugos darbuotojų, kovojančių su naujuoju koronavirusu, atsargos sparčiai senka, ir perspėjo dėl išteklių perdėto kaupimo ir netinkamo naudojimo.

„Esame susirūpinę, kad šalių galimybėms reaguoti pavojų kelia aštrus ir didėjantis asmeninių apsaugos priemonių pasaulinio tiekimo trikdymas sukeliamas didėjančios paklausos, perdėto kaupimo ir netinkamo naudojimo“, – žurnalistams Ženevoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis taip pat perspėjo, kad šių priemonių „ištekliai sparčiai senka“.

Vyriausybė: JK per koronaviruso protrūkį penktadalis žmonių gali neiti į darbą

16:32

Didžiojoje Britanijoje koronaviruso protrūkiui pasiekus piką darbo vietose gali nebūti iki penktadalio darbuotojų, antradienį pranešė vyriausybė, skelbdama savo naują veiksmų planą.

Iki šiol Jungtinėje Karalystėje buvo patvirtinti 39 infekcijos COVID-19 atvejai, bet premjeras Borisas Johnsonas perspėjo, kad „labai tikėtina“, jog šis skaičius augs.

Pasaulyje naujuoju virusu jau užsikrėtė daugiau 90 tūkst. žmonių, mirė – daugiau nei 3 100.

„Didžiajai daugumai šiuo virusu užsikrėtusių žmonių tai bus lengvas susirgimas, nuo kurio jie greitai ir visiškai pasveiks“, – nuramino premjeras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Dauningo gatvėje surengtoje spaudos konferencijoje drauge su savo vyriausiaisiais patarėjais medicinos ir mokslo klausimais B.Johnsonas pristatė, kokių priemonių imsis vyriausybė, jeigu Britanijoje kils koronaviruso protrūkis.

Tarp numatytų priemonių yra raginimas žmonėms dirbti iš namų, vengti didelių žmonių susibūrimų, tokių kaip futbolo rungtynės, ir uždaryti mokyklas.

„Pagal ilgalaikį scenarijų, gali būti, kad  (koronaviruso) didžiausio protrūkio savaitėmis į darbą neis iki penktadalio darbuotojų“, – sakė jis.

Dėl didelio greitosios pagalbos tarnyboms teksiančio krūvio policija pagrindinį dėmesį skirs tik sunkiausiems nusikaltimams, o ligoninės atidės operacijas ir į darbą sugrąžins į pensiją išėjusius darbuotojus.

Tačiau šių priemonių neketinama imtis, kol nebus aiškiai nustatytas infekcijos protrūkis. Be to, dar ekspertai turės įvertinti, ar taikomų priemonių nauda pateisins išlaidas.

Didžiausio koronaviruso protrūkio tikimasi po dviejų ar trijų mėnesių nuo jo pradžios.

„Didžiajai daugumai šios šalies žmonių reikėtų užsiimti savo veikla kaip įprasta“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, rankų plovimas su muilu ir vandeniu „lygiai tiek pat, kiek užtrunka dukart sudainuoti „Su gimimo diena“, ir tai esąs pats veiksmingiausias būdas apsisaugoti nuo viruso plitimo. 

„Aš ir toliau spaudžiu rankas“, – patikino B.Johnsonas.

JK sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad, pagal blogiausią scenarijų, koronavirusu gali užsikrėsti 80 proc. šalies gyventojų.

Duomenys iš Kinijos, kur prasidėjo koronaviruso protrūkis, rodo, jog mirtingumas nuo šios ligos siekia vieną procentą, o tai reiškia, kad Didžiojoje Britanijoje jis gali nusinešti iki 500 tūkst. gyvybių.

Tačiau, pasak vyriausiojo sveikatos apsaugos pareigūno Chriso Whitty, šie skaičiai yra „labai teoriški“ ir juose daug kintamųjų.

Didžiausią pavojų koronavirusas kelia senyvo amžiaus žmonėms ir kitomis ligomis sergantiems asmenims. Atrodo, kad vaikams šis pavojus yra mažesnis nei kitoms grupėms, pridūrė jis.

Latvijoje koronavirusu užsikrėtusi moteris bus išleista gydytis namuose

15:10

Latvijoje nustatyta pirmoji naujuoju koronavirusu užsikrėtusi pacientė vėliau antradienį gaus leidimą išvykti iš Užkrečiamųjų ligų centro ir galės gydytis namuose, pranešė Rygos rytų ligoninės atstovė Ilga Namniecė.

Moteriai, kuriai susirgimas COVID-19 buvo nustatytas pirmadienį, pasireiškė tik lengvi simptomai, o per antrą tyrimą viruso pėdsakų apskritai nebuvo aptikta.

Pacientė turės 14 dienų praleisti namų karantine ir palaikyti ryšį su šeimos gydytoju.

Kartu su moterimi bus išrašyta ir jos duktė, kuriai koronaviruso infekcija nebuvo nustatyta.

Pirmadienį pranešta, kad pirmoji Latvijoje nustatyta koronavirusu užsikrėtusi pacientė praeitą šeštadienį sugrįžo iš šios ligos protrūkio apimto šiaurės Italijos regiono skrydžiu per Vokietijos miestą Miuncheną.

Koronavirusui plintant ES aktyvina spartesnio sprendimų priėmimo mechanizmą

14:38

Europos Sąjunga ima taikyti spartesnio sprendimų priėmimo procedūrą, turinčią padėti koordinuoti atsaką į naujojo koronaviruso protrūkį ir sudaryti sąlygas dalyvauti blokui nepriklausančioms šalims, tokioms kaip Didžioji Britanija.

Vėlai pirmadienį paskelbtame pareiškime Europos Vadovų Taryba nurodė, kad sutiko aktyvinti savo „Integruotą politinio atsako į krizes mechanizmą“ (IPCR).

Tai sudarys sąlygas ES sutelkti dėmesį į „svarbias spragas“ reaguojant į viruso protrūkį ir įtraukti Europos Komisiją, kad ši padėtų greit parengti sprendimus.

Be to, kaimyninės šalys, tokios kaip Britanija ir Šveicarija, arba tarptautiniai veikėjai, pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), taip pat galėtų būti pakviesti dalyvauti.

ICPR buvo sukurtas per dešimtmetį po 2001 metų atakų, bet anksčiau buvo naudotas tik kartą – reaguojant į 2015-ųjų pabėgėlių krizę.

Vienas ES pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad krizinis režimas bus „tikslingesnis ir greitesnis“ kalbant apie sprendimų priėmimą.

„Tai taip pat sudaro sąlygas mums... pakviesti trečiąsias šalis“, – sakė jis.

Valstybės narės, ne taip nerimaujančios dėl ligos protrūkio, galėtų kai kuriuose susitikimuose nedalyvauti.

Iranas pranešė apie 11 naujų mirties nuo koronaviruso atvejų

13:40

Iranas antradienį paskelbė, kad per pastarąją parą nuo naujojo koronaviruso mirė dar 11 žmonių – taigi, bendras mirčių skaičius šiitiškoje respublikoje padidėjo iki 77.

Nuo protrūkio pradžios naujojo koronaviruso sukeliama infekcija COVID-19 iš viso užsikrėtė 2 336 žmonės, įskaitant 835 neseniai susirgusius, per valstybinės televizijos tiesioginę transliaciją sakė sveikatos apsaugos viceministras Alireza Raisi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Irane
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Irane

Šis per vieną dieną nustatytų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius yra didžiausias nuo infekcijos protrūkio šalyje pradžios prieš beveik dvi savaites.  

Vasario 19 dieną Iranas paskelbė apie du pirmuosius mirties nuo šios ligos atvejus; abu žmonės mirė Komo mieste – islamo studijų ir užsienio maldininkų traukos centre. 

Pagal mirčių skaičių Iranas šiuo metu užima antrą vietą po Kinijos, kur virusas nuo praėjusių metų gruodžio pasiglemžė per 2 900 gyvybių.   

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei paragino šalies gyventojus laikytis nurodymų dėl higienos, kad būtų užkirstas kelias plisti virusui.  

„Būtina laikytis sveikatos priežiūros gairių dėl apsisaugojimo nuo šio viruso“, – per valstybinę televiziją sakė ajatola.  

Televizija parodė, kaip A.Khamenei sodina medį mūvėdamas pirštines. 

„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.
„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.

Aukščiausiasis lyderis sakė, kad Iranas laikosi skaidrumo, pateikdamas duomenis apie viruso protrūkį, ir kaltino kitas šalis bandant slėpti informaciją.  

„#Koronavirusas paveikė daugelį šalių“, – rašė ajatola savo oficialioje „Twitter“ paskyroje.  

„Mūsų pareigūnai nuo pat pirmųjų dienų viską atvirai ir skaidriai praneša. Tačiau kai kurios valstybės, kur protrūkio mastas didesnis, bando tai slėpti“, – teigė A.Khamenei. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Su koronavirusu nesusitvarkantis Irano režimas „kasasi sau gilesnę duobę“

„Žinoma, prašome Dievo išgydyti ligonius ir tose šalyse“, – pridūrė jis.   

Praėjusį šeštadienį Iranas atmetė britų transliuotojo BBC tarnybos persų kalba paskelbtą pranešimą, kad per COVID-19 protrūkį šalyje mirė mažiausiai 210 žmonių.

Žiniasklaidos laisvę ginanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) apkaltino Teheraną slepiant informaciją apie ligos protrūkį. 

Ukrainoje užfiksuotas pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis

12:09

Ukrainos vakariniame Černivcių mieste užfiksuotas pirmas užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis šalyje, antradienį pranešė sveikatos apsaugos vicemininstras Viktoras Liaška.

„Šiandien Ukrainoje patvirtintas pirmas koronaviruso atvejis“, – sakė V.Liaška per spaudos konferenciją Kijeve.

„Scanpix“ nuotr./Patikrinimai Ukrainoje
„Scanpix“ nuotr./Patikrinimai Ukrainoje

Viceministras nurodė, kad susirgo Italijoje su žmona keliavęs vyriškis. Sugrįžę į Ukrainą jiedu „patys izoliavosi“, o po poros dienų vyrui pasireiškė koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 simptomai.

Černivcių srities ligoninėje gydomo paciento sutuoktinei šios infekcijos simptomai nepasireiškė.

Didžiausi židiniai už Kinijos ribų

07:57

Skaičiuojama, kad koronavirusu yra užsikrėtę daugiau nei 90 tūkst. žmonių. Iš jų – per 10 tūkst. atvejų fiksuojama už Kinijos ribų.

Didžiausi židiniai už Kinijos ribų: Pietų Korėja (4812 atvejai) Italija (2036 atvejai), Iranas (1501 atvejis), Japonija (974 atvejai), Prancūzija (130 atvejų), JAV (105 atvejai).

„Twitter“ darbuotojams nurodė dirbti iš namų

07:19

Vienas didžiausių socialinių tinklų pasaulyje saugo savo darbuotojus – „Twitter“ nurodė savo darbuotojams dirbti iš namų.

„Mūsų tikslas – sumažinti galimybę sklisti COVID-19 virusui“, – nurodoma kompanijos išplatintame pranešime.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tinklai „Twitter“ ir „Facebook“
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Tinklai „Twitter“ ir „Facebook“

Bendrovė taip pat nurodo, kad darbą iš namų darbuotojai turėtų rinktis, jei tik yra tokia galimybė.

Tuo metu Honkonge, Japonijoje ir Pietų Korėjoje esantiems „Twitter“ darbuotojams nurodyta privalomai dirbti iš namų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-03 07:19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius