Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 23 /18:11

Koronavirusas pasaulyje: Didžiojoje Britanijoje įvedamas trijų savaičių karantinas, taisykles griežtina Prancūzija

Koronaviruso pandemija aiškiai „įsibėgėja“, įspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas, tačiau jis sakė, kad vis dar įmanoma pakeisti protrūkio trajektoriją. JT vadovas ragina dėl pandemijos skelbti visuotines paliaubas visame pasaulyje. Prancūzijoje nuo koronaviruso mirė dar keturi gydytojai, šalis sugriežtino karantino taisykles. O Didžioji Britanija paskelbė griežtą trijų savaičių karantiną.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausias žinias sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina uždraudė etilo alkoholio eksportą

00:39

Ukrainos ministrų kabinetas uždraudė etilo alkoholio eksportą iš Ukrainos iki birželio mėnesio, pranešė premjeras Denysas Šmyhalis.

„Vyriausybė nusprendė iki birželio 1 dienos uždrausti etilo alkoholio eksportą iš Ukrainos. Pasienio kontrolėms punktams nurodyta besąlygiškai užtikrinti šio nutarimo vykdymą“, – pabrėžė premjeras.

Pasak jo, šalyje gaminamas etilo spiritas turi būti naudojamas taip pat ir dezinfekcinių priemonių prieš naująjį koronavirusą gamybai.

Be to, Ukrainos vyriausybė leido atitinkamų licencijų turėtojams karantino laikotarpiu nuotoliniu būdu prekiauti vaistais ir panašiais produktais, įskaitant per pristatymą, naudojantis kurjerių paslaugomis.

Kipre įvedamas visuotinis karantinas

00:25

Kipras sugriežtino apribojimus, kuriais siekiama sustabdyti koronaviruso plitimą, paskelbdamas trijų savaičių draudimą gyventojams palikti savo namus be būtinos priežasties.

Prezidentas Nikas Anastasiadis sakė, kad „nepaklūstanti, nedisciplinuota ir neatsakinga“ žmonių mažuma, nesilaikanti esamų apribojimų, potencialiai kelia grėsmę gyvybėms.

Kreipimesi per televiziją jis sakė, kad ši priemonė yra būtina siekiant sustabdyti nevaldomą naujojo viruso plitimą, dėl kurio gali sugriūti sveikatos sistema.

Prezidentas paskelbė, kad visi piliečiai turi likti namie, nebent jiems reikėtų eiti į darbą, nusipirkti maisto ar kitų būtinų prekių, apsilankyti pas gydytoją ar vaistinėje, nueiti į banką arba padėti kitiems žmonėms. Karantinas galios iki balandžio 13-osios.

N. Anastasiadis taip pat sakė, kad į lauką išeinantys gyventojai privalo su savimi pasiimti asmens dokumentą, o taisyklėms nepaklūstantiems žmonėms grės baudžiamoji atsakomybė arba 150 eurų bauda.

Kipre užfiksuota 116 koronaviruso atvejų ir viena mirtis.

Prancūzija griežtina karantino taisykles

23:35

Prancūzija ruošiasi sugriežtinti karantino dėl koronaviruso taisykles, pirmadienį paskelbė ministras pirmininkas Edouard'as Philippe'as.

Televizijai TF1 TV premjeras sakė pasirašysiantis dekretą, kuriuo nuo antradienio gyventojams bus uždrausta sportuoti toliau nei vieno kilometro atstumu nuo namų, pavyzdžiui, bėgioti, ir bus nurodyta uždaryti po atviru dangumi veikiančias prekybos vietas. Vis dėlto vietos pareigūnai išskirtiniais atvejais galės paprašyti padaryti išimtį.

„Daug mūsų bendrapiliečių norėtų, kad viskas būtų kaip anksčiau, normaliais laikais. Bet rytoj tai nenutiks“, – sakė E.Philippe'as, perspėjęs, kad karantinas gali trukti „dar kelias savaites“.

Prancūzijoje karantinas galioja jau beveik savaitę. Žmonėms leidžiama namus palikti tik esant būtinybei. Tokiomis priemonėmis siekiama sustabdyti viruso plitimą.

Tačiau vyriausybės pareigūnams nerimą kelia vaizdai iš turgaviečių, kur gausu pirkėjų, ir bėgikų, kai kuriuose rajonuose užplūdusių gatves, lyg gyvenimas tebetekėtų sava vaga.

Kaip pranešama, prezidentas Emmanuelis Macronas palaiko siūlymą sugriežtinti jau esamas taisykles, o ne įvesti naujų, tokių kaip komendanto valanda ar visiškas draudimas išeiti iš namų.

„Išvesti vaikus pasivaikščioti ar išeiti pasportuoti galima toliausiai vieno kilometro atstumu nuo jūsų namų, vienai valandai, ir akivaizdu, kad vienam, kartą per dieną“, – nurodė E.Philippe'as.

Jis sakė, kad nors nurodoma užsidaryti atviroms turgavietėms, bus leidžiama toliau dirbti tokioms vietoms, kurios yra pagrindinis maisto produktų šaltinis.

Prancūzijoje koronavirusas jau pareikalavo 860 gyvybių.

D.Britanijos vyriausybė kovai su koronavirusu įveda trijų savaičių karantiną

22:50 Atnaujinta 23:17

 Jungtinė Karalystė pirmadienį nurodė pradėti trijų savaičių karantiną, siekiant suvaldyti naujojo koronaviruso plitimą.

Šalyje bus uždarytos „nebūtinų“ prekių parduotuvės ir paslaugų teikėjai, taip pat bus draudžiami daugiau kaip dviejų žmonių susirinkimai.

„Likite namuose“, – kreipdamasis į tautą per televiziją paragino premjeras Borisas Johnsonas, pristatydamas taikos metu šalyje dar neregėtas priemones, kai epidemijos aukų padaugėjo iki 335.

Toks pranešimas pasirodė vyriausybėje kilus pasipiktinimui, kad ignoruojamos rekomendacijos sumažinti socialinius kontaktus, kuriomis siekiama minimizuoti viruso plitimą.

Minios žmonių pastebėtos savaitgalį besimėgaujančios pavasario saulės spinduliais šalies parkuose ir kaimiškose vietovėse, todėl buvo reikalaujama imtis griežtesnių veiksmų.

B.Johnsonas nurodė, kad jau nuo šio vakaro britams bus leidžiama išeiti iš namų „tik dėl labai svarbių priežasčių“ – tam, kad galėtų apsirūpinti svarbiausiomis prekėmis,  atlikti trumpą mankštą, esant medicininiams poreikiams ar kad nuvyktų į darbą, jei tai yra „absoliučiai būtina“.

Premjeras perspėjo britus nesusitikinėti su draugais ar giminaičiais, nebent kartu su jais gyvenama. Žmonės į parduotuves turėtų eiti tik tuo atveju, jei jiems reikia būtiniausių prekių.

Premjeras įspėjo, kad policija turi įgaliojimus už taisyklių nesilaikymą skirti baudas.

Parduotuvės, kuriose prekiaujama tokiais daiktais kaip drabužiai ar elektronika, bibliotekos, žaidimų aikštelės ir maldos vietos bus uždarytos, o draudimas taip pat būtų taikomas vestuvėms ir krikštynoms, bet ne laidotuvėms.

Parkai liks atviri, tačiau B.Johnsonas perspėjo: „Jei nesilaikysite taisyklių, policija turės įgaliojimus priversti jų laikytis, be kita ko, skirdama baudas ir išskirstydama susirinkimus.“

Jis pavadino koronaviruso protrūkį „didžiausia grėsme, su kuria ši šalis susidūrė per ištisus dešimtmečius“, ir teigė, kad jau perkrauta valstybinė Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) nesugebės susitvarkyti, jei ligos plitimo tempas nesulėtės.

„Aš raginu jus šiuo nacionalinės nepaprastosios padėties metu likti namuose, saugoti mūsų NHS ir išgelbėti gyvybes“, – sakė premjeras.

Jis pridūrė, kad apribojimai, panašūs į galiojančius kitose šalyse, bus „nuolat peržiūrimi“.

„Mes vėl žiūrėsime po trijų savaičių ir jas sušvelninsime, jei įrodymai parodys, kad galime“, – sakė B.Johnsonas.

„Tačiau šiuo metu tiesiog nėra lengvų variantų. Kelias priešaky yra sunkus, ir vis tiek tiesa, kad daug gyvybių, deja, bus prarasta“, – teigė jis.

Turkija pradeda plataus masto respiratorių gamybą

22:27

Turkija, siekdama pažaboti koronavirusinės infekcijos plitimą, artimiausiu metu pradės plataus masto respiratorių gamybą, naujienų agentūrai „Anadolu“, pranešė sveikatos apsaugos ministras.

„Mes pradedame masinę kvėpavimo takų apsauginių priemonių – respiratorių – gamybą“, – žurnalistams pirmadienio vakarą sakė Fahrettinas Koja.

Ministras pridūrė, kad Turkijoje į kovą su naujojo koronaviruso sukelta ūmine kvėpavimo takų liga papildomai įtraukiama 32 tūkst. medicinos darbuotojų.

F.Koja paragino dėmesį kreipti ne tik į nuo šios ligos mirusiųjų skaičių, bet ir į pasveikimo statistiką.

„Artimiausiomis dienomis pradėsime kasdien skelbti, kiek žmonių pasveiko“, – pabrėžė F.Koja.

Pirmadienį Turkija iš Kinijos sulaukė pirmosios greitų COVID-19 testų siuntos. Jie suteikia galimybę infekciją nustatyti per 15 minučių. Iš viso Turkija užsakė 2 mln. tokių testų.

Naujausiais duomenimis, Turkijoje patvirtinti 1236 COVID-19, 30 mirčių nuo šios ligos.

Jungtinėje Karalystėje mirė 335 COVID-19 pacientai

22:26

Jungtinėje Karalystėje mirė 335 naujuoju koronaviruso sukeliama liga COVID-19 užsikrėtę žmonės, pranešė britų transliuotojas BBC.

Anksčiau skelbta apie 289 aukas.

Pacientams buvo nuo 47 iki 105 metų. Visi jie be koronaviruso sirgo ir kitomis ligomis.

Bendras užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius šalyje pirmadienį viršijo 6,6 tūkstančio.

135 COVID-19 pacientams JK jau baigtas gydymo kursas.

Nyderlandai viešų susirinkimų draudimą pratęsė iki birželio 1-osios

21:54

Nyderlandai visų viešų susirinkimų draudimą pratęsė iki birželio 1 dienos, kad sustabdytų koronaviruso plitimą, pirmadienį pranešė teisingumo ministras.

„Tai kai kuriems smarkiai smogs, – per spaudos konferenciją sakė ministras Ferdinandas Grapperhausas. – Bet neturime kito pasirinkimo, jei norime sustabdyti koronavirusą.“

Premjeras Markas Rutte savo ruožtu perspėjo, kad jei draudimas nesuveiks, kitas žingsnis bus visiško karantino įvedimas, nes ministrams nerimą kelia savaitgalį šalies paplūdimiuose pastebėtos didelės minios žmonių.

„Tikiuosi, to neprireiks“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Draudimas galios visiems susirinkimams, įskaitant ir mažesnius nei 100 žmonių susibūrimus, kurie iki šiol dar buvo leidžiami, nurodė vyriausybė.

Parduotuvėse ir viešajame transporte žmonės turės laikytis 1,5 metro atstumo, prireikus teks kontroliuoti pirkėjų ir keleivių srautus.

Nyderlanduose dėl koronaviruso jau uždarytos mokyklos, barai, restoranai ir sporto klubai.

Pirmadienį vietos pareigūnai pranešė, kad šalyje užregistruotos dar 34 mirtys ir 545 nauji užsikrėtimo atvejai. Bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia 4 749, o mirčių – 213.

Prancūzijoje nuo koronaviruso mirė dar keturi gydytojai

20:46 Atnaujinta 20:48

Prancūzijoje nuo naujojo koronaviruso mirė dar keturi gydytojai, pirmadienį paskelbė pareigūnai.

Vienas jų, 66 metų ginekologas iš Miuliūzo netoli Šveicarijos ir Vokietijos sienų, užsikrėtė nuo pacientės konsultacijos metu, paskelbė jo klinika.

Antrasis yra 60 metų bendrosios praktikos gydytojas, dirbęs ligoninėje Sent Avolde netoli Meco prie Vokietijos sienos, sakė miestelio meras.

Abu gydytojai mirė sekmadienį, kai šalis paskelbė apie pirmąją COVID-19 pacientus gydžiusio gydytojo mirtį nuo šios ligos. Pirmoji auka Prancūzijos medikų bendruomenėje yra 67 metų gydytojas, kuris buvo tarp pirmųjų, pradėjusių gydyti COVID-19 pacientus viruso smarkiai paveiktame šiauriniame Uazos departamente.

Dar vienas 70-metis gydytojas mirė ligoninėje rytiniame Kolmaro mieste, o kiek piečiau esančiame Trevenane mirė 68-erių medikas, nurodė šaltiniai ir vietos pareigūnai.

Iš viso Prancūzijoje mirė penki medikai, užsikrėtę koronavirusu, o šalyje didėja susirūpinimas dėl kovos su COVID-19 priešakinėse linijose atsidūrusių gydytojų gerovės.

Sveikatos apsaugos ekspertai perspėja, kad daug Prancūzijos ligoninių jau perpildytos COVID-19 pacientais, nors vyriausybė skuba steigti karines lauko ligonines, kad padėtų dorotis su lovų trūkumu.

Be visoje šalyje galiojančių taisyklių, pagal kurias žmonės turi sėdėti namie, Miuliūzas pats įvedė savo naktinę komendanto valandą, virusui sparčiai plintant Prancūzijos rytiniuose regionuose.

Prancūzijai taip pat trūksta dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų sunkiems ligoniams ir veido kaukių bei kitų apsauginių priemonių sveikatos apsaugos darbuotojams.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras pirmadienį pranešė, kad šalyje nuo koronaviruso jau mirė 860 žmonių. Per pastarąją parą šalyje mirė 186 asmenys.

Ministras Olivier Veranas sakė, kad iki šiol Prancūzijoje užregistruoti 19 856 užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Iš viso ligoninėse gydoma 8 675 šia liga užsikrėtusių žmonių; 2 082 taikoma intensyvioji terapija.

Bendras infekcijos COVID-19 aukų skaičius šalyje padidėjo iki 860.

Prancūzija, Kinija siekia skubių G-20 derybų dėl koronaviruso

20:08

 Prancūzija ir Kinija sutaria, kad reikia skubių Didžiojo dvidešimtuko (G-20) lyderių derybų dėl tarptautinio atsako į koronaviruso krizę koordinavimo, pirmadienį paskelbė Prancūzijos prezidentūra.

Prancūzų prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį telefonu pasikalbėjo su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, Saudo Arabijai, kuri šiuo metu pirmininkauja G-20, praėjusią savaitę paprašius „virtualaus“ viršūnių susitikimo.

„Abu lyderiai sutiko, kad viršūnių susitikimas būtų ypač naudingas sveikatos fronte... ir ekonomikos fronte“, – sakoma Eliziejaus rūmų pareiškime, nurodant „koordinuotas fiskalines ir monetarines priemones“.

AFP: koronaviruso atvejų skaičius pasaulyje viršijo 350 tūkst.

19:58

Koronaviruso atvejų skaičius pasaulyje pirmadienio vakarą viršijo 350 tūkst., pranešė oficialius duomenis kaupianti naujienų agentūra AFP.

Pasaulyje nuo praėjusių metų pabaigos nustatyti mažiausiai 350 142 užsikrėtimo atvejai. Daugiausia susirgusiųjų – 81 093 – yra Kinijoje, antroje vietoje – Italija, kur susirgo 63 927 žmonės.

Oficialūs duomenys atspindi tik dalį užsikrėtimo atvejų, nes daug šalių tiria tik asmenis, kuriems reikia hospitalizacijos.

JT vadovas ragina dėl pandemijos skelbti visuotines paliaubas visame pasaulyje

19:24

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas pirmadienį paragino visame pasaulyje nedelsiant paskelbti paliaubas, siekiant apsaugoti pažeidžiamiausius gyventojus konfliktų zonose nuo koronaviruso pandemijos.

„Siaučiantis virusas iliustruoja karo beprotybę, – kalbėjo A.Guterresas JT būstinėje Niujorke. – Štai kodėl šiandien aš raginu nedelsiant paskelbti pasaulines paliaubas visuose pasaulio kampeliuose.“

PSO vadovas: COVID-19 pandemija „įsibėgėja“

18:26

Naujojo koronaviruso pandemija aiškiai „įsibėgėja“, pirmadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas, tačiau jis sakė, kad vis dar įmanoma pakeisti protrūkio trajektoriją.

„Pandemija įsibėgėja“, – žurnalistams virtualioje spaudos konferencijoje sakė PSO vadovas Tedrosas.

„Nuo pirmo pranešto atvejo prireikė 67 dienų pasiekti pirmąjį 100 000 atvejų, 11 dienų – pasiekti antrą 100 000 atvejų, ir tik keturių dienų – pasiekti trečią 100 000 atvejų“, – kalbėjo jis.

Tačiau jis sakė, kad „mes nesame bejėgiai pašaliniai žmonės. Mes galime pakeisti šios pandemijos trajektoriją“.

Danija pratęsia karantiną iki balandžio 13 dienos

18:11

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen pirmadienį pranešė, kad planuoja pratęsti karantino režimą šalyje iki balandžio 13 dienos, skelbia svetainė „The Local“.

Vyriausybės vadovė per spaudos konferenciją pranešė, kad iki balandžio 13 dienos bus uždarytos mokyklos ir vaikų darželiai, naktiniai klubai, barai, kavinės, restoranai, teatrai, bažnyčios, bibliotekos, dideli prekybos centrai, kirpyklos, masažo ir tatuiruočių salonai.

Šalyje lieka galioti draudimas vienoje vietoje būriuotis daugiau nei 10 žmonių. Valstybės sektoriaus darbuotojai, kurių darbas neprisideda prie gyvybių išsaugojimo, toliau dirbs nuotoliniu būdu. 

M.Frederiksen paragino danus vengti socialinių kontaktų per Velykas, kurios šiemet švenčiamos balandžio 12 dieną.

„Atšaukite velykinius pietus. Atidėkite giminių lankymą. Nekeliaukite po šalį“, – sakoma vyriausybės vadovės pareiškime.

Anksčiau šį mėnesį Danija uždarė savo sienas užsieniečiams, kad užkirstų kelią koronaviruso plitimui šalies teritorijoje. Ši priemonė pratęsiama mažiausiai iki balandžio 14 dienos.

Danijoje koronavirusu užsikrėtė 1 450 žmonių, 24 žmonės mirė, pasveiko vienas pacientas.

Angelos Merkel tyrimo dėl COVID-19 rezultatas – neigiamas

18:03

Vokietijos kanclerė Angela Merkel buvo ištirta dėl naujojo koronaviruso, ir jos pirmojo tyrimo rezultatas buvo neigiamas, pirmadienį pranešė vyriausybės atstovas Steffenas Seibertas.

„Šiandienos testo rezultatas neigiamas“, – S.Seibertą cituoja televizija „N-tv“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Angela Merkel

Pasak vyriausybės atstovo, artimiausiu metu kanclerė bus dar kartą patikrinta.

Kaip išvakarėse pranešė S.Seibertas, A.Merkel buvo karantinuota dėl kontakto su naujuoju koronavirusu užsikrėtusiu gydytoju.

Italija uždraudė keliones šalies viduje ir nurodė virtinei bendrovių sustabdyti veiklą

17:57

talija pirmadienį uždraudė keliones šalies viduje ir nurodė virtinei bendrovių sustabdyti savo veiklą, siekiant sustabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Šiomis priemonėmis siekiama užtikrinti, kad šalis įveiktų 10 dienų laikotarpį, per kurį mirčių ir užsikrėtimų skaičius turėtų sumažėti.

„Reikalingos visų pastangos, – žurnalistams sakė premjeras Giuseppe Conte. – Ant kortos pastatyta šalies socialinė ir ekonominė galia.“

Italijos sveikatos pareigūnai praneša, kad tiek naujų mirčių, tiek užsikrėtimo atvejų augimas sekmadienį sulėtėjo, nors jų vis tiek tebėra daug.

„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte
„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte

Sekmadienį pranešta apie 651 mirties atvejį, o šeštadienį buvo užfiksuota rekordiškai daug – 793 mirtys, tuo metu sekmadienį užregistruota 5 560 naujų užsikrėtimo atvejų – beveik tūkstančiu mažiau nei šeštadienį.

Tačiau G.Conte pabrėžė, kad dar per anksti švelninti apsaugos priemones.

„Dar nepasiekėme pačios ūmiausios infekcijos fazės, ir skaičiai augs toliau“, – sakė jis.

„Daug priklauso nuo kiekvieno iš mūsų atsakingo elgesio“, – pridūrė premjeras.

Daugiau apribojimų

Naujausias G.Conte įsakymas pasirodė po to, kai šeštadienį jis sukėlė sumaištį, liepdamas visoms „neesminėms“ gamykloms ir prekybos bendrovėms užsidaryti iki balandžio 3 dienos.

Vyriausybė paskelbė ilgą sąrašą pramonės šakų ir profesijų, kurioms bus leista toliau dirbti, įskaitant vertėjus ir kompiuterių remonto dirbtuves.

Automobilių dalių gamintojams buvo leista dirbti, tačiau plieno gamyklos buvo uždarytos. Spaudos kioskams buvo leista likti atidarytiems, bet knygynams – ne.

Italai, nusivylę nuolat besikeičiančiomis taisyklėmis, socialiniuose tinkluose pradėjo parodijuoti pareigūnus, kurie paskelbė vaizdo žinučių, kuriose grasino kalėjimu bėgiojantiems žmonėms ir skirti baudas žmonėms, vedžiojantiems šunis per toli nuo savo namų.

VIDEO: Karantine uždaryti italai nepraranda optimizmo – renkasi balkonuose ir dainuoja

Pirmadienį paskelbti potvarkiai sukėlė sumaištį dėl viruso protrūkio, kurį G. Conte pavadino didžiausia grėsme Italijai po Antrojo pasaulinio karo.

Juose numatytas atskiras nurodymas, draudžiantis italams išvykti „viešosiomis ar privačiomis transporto priemonėmis iš savivaldybės, kurioje jie šiuo metu yra“.

Išimtis numatyta žmonėms, galintiems įrodyti, kad jie turi keliauti „itin skubiais darbo reikalais arba dėl sveikatos priežasčių“.

„Labai sudėtingas išbandymas“

Italų ministrai ir sveikatos ekspertai peržiūri kasdienį mirčių ir užsikrėtimų skaičių norėdami sužinoti, ar jų priemonės pasiteisino.

Jie prašė italų dviem savaitėms paaukoti savo asmenines laisves bendram labui.

Pirmieji Lombardijai – šiauriniam regionui, kuriame įsikūrusi finansų sostinė Milanas ir kuris atsidūrė epidemijos centre, – taikomi apribojimai nustojo galioti sekmadienį, o nacionaliniu mastu paskelbtų priemonių galiojimas turėtų baigtis trečiadienį.

G.Conte praėjusią savaitę nurodė, kad jam gali tekti pratęsti apribojimus neribotam laikui. Jo sprendimo laukiama vėliau šią savaitę.

„Jei visi – ir aš pabrėžiu, visi – laikysis mūsų draudimų, pirmieji išbrisime iš šio labai sunkaus išbandymo“, – pirmadienį sakė premjeras.

M.Pompeo: Irano aukščiausiasis lyderis „meluoja“ apie koronavirusą

17:43

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį apkaltino Irano ajatolą Ali Khamenei meluojant apie koronaviruso pandemiją, aukščiausiajam lyderiui atsisakius Jungtinių Valstijų pagalbos kovoje su naujuoju koronavirusu.

Kalbėdamas per televiziją sekmadienį A.Khamenei JAV pavadino „apgavikais“ ir pareiškė, kad Vašingtonas gali įvežti tokį „vaistą“, kuris palaikys viruso gyvybingumą.

M.Pompeo pareiškimas taip pat buvo emocingas. Jame JAV diplomatijos vadovas apkaltino „Irano pagrindines teroristines oro linijas“, oro bendrovę „Mahan Air“, nenutraukus savo skrydžių į Kiniją ir įvežus tai, ką jis pavadino „Uhano virusu“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei

„Režimas ir toliau meluoja Irano žmonėms ir pasauliui apie (koronaviruso) atvejų ir mirčių skaičių, kuris, deja, yra gerokai didesnis, nei režimas pripažįsta“, – pareiškė M.Pompeo.

Pasak jo, Jungtinių Valstijų pasiūlymas dėl pagalbos lieka galioti, be to, jos „nenuilsdamos dirba“, kad sukurtų vakciną.

„Khamenei atmetė šį pasiūlymą, nes jis nenuilstamai dirba prasimanydamas konspiracijos teorijas ir skleisdamas ideologiją Irano žmonėms“, – nurodė M.Pompeo.

Jis taip pat leido suprasti, kad Jungtinės Valstijos nereaguoja į šiitiškos respublikos pirmą prašymą dėl paskolos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kur Vašingtonas turi veto teisę. JAV kaltina režimą savo lėšomis finansuojant „teroristus užsienyje“.

JAV prezidento D.Trumpo administracija, palaikanti glaudžius ryšius su Irano priešininkais Saudo Arabija ir Izraeliu, stengiasi mažinti Teherano įtaką Vidurio Rytuose, be kita ko, imdamasi sankcijų, kuriomis siekiama užblokuoti šiitiškos respublikos naftos eksportą.

Jungtinėje Karalystėje jau mirė 289 COVID-19 pacientai

17:21

Škotijoje ir Velse per parą mirus aštuoniems naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms, bendras COVID-19 aukų skaičius Jungtinėje Karalystėje padidėjo iki 289, pirmadienį pranešė televizija „Sky News“.

Bendras užsikrėtimo atvejų skaičius šalyje pirmadienį padidėjo iki 5 748.

135 COVID-19 pacientams JK jau baigtas gydymo kursas.

Niujorko meras ragina skelbti karantiną visose JAV

17:20

Niujorko meras pirmadienį paragino JAV prezidentą Donaldą Trumpą visoje šalyje paskelbti karantiną, kad būtų sulaikytas naujojo koronaviruso plitimas, ir prašė ligoninėms itin reikalingų priemonių.

Billas de Blasio sakė, kad Amerikos federalinė vyriausybė turėtų visai šaliai išleisti įsakymus, tokius kaip Kalifornijos nurodymas likti namuose ar panašios priemonės Niujorke.

„Jie turi būti visur“, – televizijai CNN sakė B. de Blasio, kuris COVID-19 „deguonimi“ pavadino žmonių tarpusavio kontaktus.

„Jei nesukursite socialinės distancijos,.. bus prarasta tūkstančiai gyvybių, kurias būtų galima išgelbėti. Paprasčiausiai taip“, – pridūrė B.de Blasio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas de Blasio perrinktas Niujorko meru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Billas de Blasio perrinktas Niujorko meru

Maždaug trečdalis amerikiečių dabar praktiškai patiria įvairaus laipsnio suvaržymus, įskaitant tris didžiausius šalies miestus Niujorką, Los Andželą ir Čikagą.

Aštuonios valstijos, tarp jų Ilinojus ir Naujasis Džersis, nurodė gyventojams be būtinos priežasties niekur neiti iš namų, bet D.Trumpas kol kas priešinosi raginimams paskelbti visuotinį karantiną.

Jungtinėse Valstijose virusas pirmiausia ėmė plisti Vašingtono valstijoje, bet dabar Niujorkas yra JAV protrūkio epicentras: mieste užregistruota maždaug 11 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir daugiau kaip 90 mirties atvejų.

„Šią savaitę bus blogai, ateinančią savaitę bus [dar] blogiau. Turime apie tai kalbėti atvirai: tai tik pradžia“, – perspėjo B.de Blasio.

Meras nurodė, kad miesto viešosios ligoninės medicininių priemonių turi tik savaitei, ir paragino federalinę vyriausybę paspartinti gamybą.

„Tiesiogine prasme noriu matyti šimtus [plaučių] vėdinimo aparatų, noriu matyti pirmuosius šimtus tūkstančių ir milijonus kaukių. Jei tai nepasirodys pradedant šia savaite, atsidursime prie taško, kai nebus galima išgelbėti žmonių, kuriuos būtų buvę galima išgelbėti“, – sakė jis.

Sekmadienį D.Trumpas nurodė Kalifornijoje, Niujorko ir Vašingtono valstijose įkurti krizinius medicinos centrus, kuriuose būtų 4 000 vietų ligoniams gydyti.

Zimbabvė pranešė apie pirmą mirtį nuo koronaviruso šalyje

16:39

Zimbabvės sostinėje Hararėje nuo koronaviruso mirė pirmas pacientas, 30 metų vyras, pirmadienį pranešė nacionalinis transliuotojas.

„Sveikatos ir vaiko priežiūros ministras dr. Obadiah Moyo patvirtino Zororo Makambos mirtį. Jis buvo antras pacientas Zimbabvėje, kurio testo dėl COVID-19 atsakymas buvo teigiamas“, – skelbiama Zimbabvės nacionalinio transliuotojo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Z. Makambai koronavirusas buvo nustatytas šeštadienį. 

Praėjusį mėnesio pabaigoje jis keliavo į Niujorką ir grįžo kovo 9 dieną tranzitu per Johanesburgą Pietų Afrikos Respublikoje. 

Pasak vyriausybės, pirmieji į gripo panašūs simptomai jam pasireiškė kovo 12 dieną, sveikata greitai blogėjo. Pasikonsultavęs su gydytoju jis gavo nurodymą laikytis karantino. 

Penktadienį PAR buvo pranešta apie pirmą koronaviruso atvejį. Jis buvo patvirtintas 38 metų vyrui, grįžusiam iš Britanijos į jo gyvenamą kurortinį miestą Viktoria Folsą.

ZImbabvės vyriausybė, siekdama užkirsti kelią koronaviruso plitimui, uždarė mokyklas, atšaukė visuomeninius ir sporto renginius, riboja žmonių susibūrimus.

Valdžia taip pat draudžia vyriausybės pareigūnams išvykti į užsienį, nors prezidentas Emmersonas Mnangagwa savaitgalį buvo Namibijoje ir dalyvavo prezidento Hage Geingobo prisaikdinimo ceremonijoje. 

Zimbabvės sveikatos sistema yra prastai aprūpinta, daug metų jai trūksta įrangos ir medikamentų. Baiminamasi, kad šalies kova su koronaviruso protrūkiu bus labai sudėtinga.

„Sistema... yra perkrauta ir nepakankama, kad susitvarkytų su koronaviruso epidemija“, – savaitgalį tviteryje paskelbė organizacijos  „Zimbabwe Association of Doctors for Human Rights“ (ZADHR)  generalinis sekretorius Normanas Matara .

ES institucijose Briuselyje – pirmasis mirties nuo koronaviruso atvejis

16:04

ienas Europos Parlamento darbuotojas tapo pirmuoju asmeniu pagrindinėse Europos Sąjungos institucijose Briuselyje, mirusiu nuo naujojo koronaviruso, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai.

Europos Parlamento atstovas AFP sakė, kad šis vyras buvo „išorės darbuotojas“ ir kad jis mirė, „kaip rodo dabartinė informacija, dėl koronaviruso“.

Atstovas išreiškė Europos Parlamento apgailestavimą.

Šaltinis EP sakė, kad miręs vyras yra penktą dešimtį metų ėjęs Italijos pilietis, dirbęs Parlamento informacinių technologijų tarnyboje.

Europa šiuo metu yra naujojo koronaviruso pandemijos epicentre. Belgijoje užregistruoti 3 743 užsikrėtimo ir 88 mirties atvejai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos sąjunga
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Europos sąjunga

Pareigūnai pripažįsta, kad tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius yra daug didesnis, bet testai kol kas atliekami tik ligoninėse atsidūrusiems pacientams su stipriai pasireiškiančiais simptomais ir karščiuojantiems sveikatos apsaugos darbuotojams.

COVID-19 sukeliančiu virusu jau užsikrėtė grupė Europos Komisijos, Europos Vadovų Tarybos ir Europos Parlamento žmonių, tarp jų – ES „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier, kuris laikosi karantino savo gimtojoje Prancūzijoje.

ES institucijos ir agentūros daugelį darbuotojų išsiuntė namo dirbti nuotoliniu būdu, o Belgija uždarė valstybės sienas, mokyklas, barus ir restoranus, uždraudė masinius susibūrimus ir skiria baudas už nebūtinus išėjimus iš namų.

Prancūzijoje nuo koronaviruso mirė dar du gydytojai

16:04

Prancūzijoje nuo naujojo koronaviruso mirė dar du gydytojai, pirmadienį paskelbė pareigūnai.

Vienas jų, 66 metų ginekologas iš Miuliūzo netoli Šveicarijos ir Vokietijos sienų, užsikrėtė nuo pacientės konsultacijos metu, paskelbė jo klinika.

Antrasis yra 60 metų bendrosios praktikos gydytojas, dirbęs ligoninėje Sent Avolde netoli Meco prie Vokietijos sienos, sakė miestelio meras.

Abu gydytojai mirė sekmadienį, kai šalis paskelbė apie pirmąją COVID-19 pacientus gydžiusio gydytojo mirtį nuo šios ligos. Pirmoji auka Prancūzijos medikų bendruomenėje yra 67 metų gydytojas, kuris buvo tarp pirmųjų, pradėjusių gydyti COVID-19 pacientus viruso smarkiai paveiktame šiauriniame Uazos departamente.

Sveikatos apsaugos ekspertai perspėja, kad daug Prancūzijos ligoninių jau perpildytos COVID-19 pacientais, nors vyriausybė skuba steigti karines lauko ligonines, kad padėtų dorotis su lovų trūkumu.

Be visoje šalyje galiojančių taisyklių, pagal kurias žmonės turi sėdėti namie, Miuliūzas pats įvedė savo naktinę komendanto valandą, virusui sparčiai plintant Prancūzijos rytiniuose regionuose.

Prancūzijai taip pat trūksta dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų sunkiems ligoniams ir veido kaukių bei kitų apsauginių priemonių sveikatos apsaugos darbuotojams.

Prancūzijos nacionalinė sveikatos apsaugos sistema sekmadienį pranešė, kad šalyje jau mirė 674 žmonės. 24 valandomis anksčiau šis skaičius buvo 112 mažesnis.

Pietų Afrikoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius didžiausias Afrikoje – išaugo iki 402

15:43

Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) per parą užregistravus 128 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus pirmadienį užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 402 – daugiausia visame Afrikos žemyne.

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa turėtų kreiptis į šalies gyventojus dėl augančio koronaviruso pavojaus. Manoma, kad prezidentas turėtų pranešti apie naujas ribojančias priemones ligos COVID-19 plitimui pažaboti. 

Daugiau nei pusė iš visų šalyje registruotų užsikrėtimo koronavirusu atvejų nustatyta Gautengo provincijoje, kur yra didžiausias 5,7 mln. gyventojų turintis šalies miestas Johanesburgas ir 2,4 mln. gyventojų turinti sostinė Pretorija, rodo Sveikatos apsaugos ministerijos paskelbti duomenys. 

PAR jau aplenkė Egiptą ir dabar yra daugiausiai patvirtintų koronaviruso atvejų turinti Afrikos valstybė. Kol kas šalyje mirties atvejų nuo COVID-19 neregistruota. Daugiausia užsikrėtusiųjų yra atvykę iš Europos arba kitų užsienio šalių, tačiau vietoje perduodamų užkrato atvejų skaičius taip pat auga.

Čekija išsiuntė Italijai veido kaukių vietoje konfiskuotų priemonių

15:27

Čekų pareigūnai pirmadienį paskelbė, kad išsiuntė į Italiją 110 tūkst. veido kaukių kaip kompensaciją už kaukes, konfiskuotas iš kontrabandininkų, kurios pasirodė esančios Kinijos dovanos Italijai dalis.

Konfiskavimas, kurį kai kurios žiniasklaidos priemonės vadino vagyste, papiktino Italiją, kuri šiuo metu yra pasaulinės COVID-19 pandemijos epicentre. Italijoje užregistruota beveik 5,5 tūkst. mirties atvejų, o jos ligoninės atsidūrusios prie savo galimybių ribos.

Europoje labai trūksta medicininių apsaugos priemonių, įskaitant kaukes ir apsauginius kostiumus, kurių medikams reikia siekiant sumažinti riziką užsikrėsti mirtinai pavojingu naujuoju koronavirusu.

„Ką tik išsiuntėme 110 tūkst. veido kaukių į Italiją, autobusu, vykstančiu į Romą,.. drauge su 43 italų turistais, kurie negalėjo grįžti namo“, – naujienų agentūrai AFP sakė užsienio reikalų ministras Tomašas Petričekas,

„Čekijos Respublika tikrai nieko nevogė“, – sakė ministras ir pridūrė, kad Praha išsiuntė dar 10 tūkst. „tokių pačių“ pakaitinių kaukių.

Italų dienraštis „La Repubblica“ šeštadienį rašė, kad čekų pareigūnai prisidengdami operacija prieš kontrabandininkus konfiskavo kiniškų kaukių, skirtų Italijos ligoninėms. Straipsnio antraštė buvo: „Kaip Čekijos Respublika sekvestravo tūkstančius kaukių, išsiųstų iš Kinijos į Italiją“.

T.Petričekas sakė, kad kažkas nuplėšė Čekijos konsulato Milane iškabą. „Galiu suprasti šią reakciją po informacijos žiniasklaidoje“, – sakė jis.

Minima slapta operacija prieš medicinos prekes gabenančius kontrabandininkus buvo įvykdyta kovo 17 dieną, Čekijai sugriežtinus medicinos priemonių eksporto ir platinimo kontrolę.

Čekų policija konfiskavo 680 tūkst. kaukių ir respiratorių iš vienos privačios kompanijos sandėlio į šiaurę nuo Prahos esančiame Lovosicių mieste.

Kaip sakė T.Petričekas, policija aiškinasi, kaip šios kaukės atsidūrė sandėlyje Lovosicėse.

„Kalbant atvirai, Lovosicės ne visai pakeliui iš Kinijos į Italiją“, – AFP sakė T. Petričekas.

Praha prašo čekų neiti iš namų, o išėjus apsirūpinti būtiniausiais dalykais reikalauja būti su kaukėmis.

10,7 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje jau užregistruoti 1 165 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir vienas mirties atvejis.

Koronavirusas visame pasaulyje namuose įkalino per milijardą žmonių

14:28

Daugiau nei milijardo žmonių daugiau kaip pusšimtyje valstybių ir teritorijų paprašyta likti namuose, jų vyriausybėms kovojant su pasaulį apėmusia koronaviruso pandemija, rodo naujienų agentūros AFP turimi duomenys.  

Kai kurios šalys, siekdamos pažaboti viruso plitimą, įvedė privalomas karantino priemones, tuo tarpu kitos kol kas tik rekomendavo gyventojams likti namuose.    

Mažiausiai 34 valstybės ar teritorijos paskelbė gyventojams privalomo pobūdžio nurodymą neiti iš namų. Tai palietė maždaug 659 mln. žmonių. Tarp tokių šalių ar teritorijų yra Prancūzija, Italija, Argentina, JAV Kalifornijos valstija, Irakas ir Ruanda.

Nuo pirmadienio ryto savo namuose privalo likti ir Graikijos gyventojai. 

Nuo antradienio privalomas nurodymas likti namuose įsigalios Kolumbijoje, nuo trečiadienio – Naujojoje Zelandijoje.    

Visgi daugeliu atveju žmonėms leidžiama išeiti iš namų, kai vykstama į darbą, į parduotuvę įsigyti būtinų prekių ar esant būtinybei kreiptis pagalbos į medikus.   

Mažiausiai keturios šalys, įskaitant Iraną, Vokietiją ir Jungtinę Karalystę, kuriose gyvena iš viso daugiau kaip 228 mln. žmonių, paragino savo piliečius likti namuose ir kiek įmanoma apriboti kontaktus su kitais asmenimis.    

Tačiau tokios neprivalomo pobūdžio rekomendacijos, akivaizdu, ne itin veiksmingos.   

Jungtinėje Karalystėje vyriausybė įspėjo, kad bus priversta imtis griežtesnių priemonių, kai praėjusį savaitgalį daugybė žmonių plūstelėjo į parkus ir paplūdimius, nepaisydami raginimų vengti gausiai lankomų vietų. Tuo tarpu Irane praėjusią savaitę milijonai žmonių keliavo švęsti Novrūzo – persų Naujųjų metų.     

Bent dešimt šalių ir teritorijų, kuriose gyvena iš viso 117 mln. žmonių, įvedė komendanto valandą ir uždraudė keliauti nakties metu. Šios priemonės taikomos Burkina Fase, Čilėje, Filipinų sostinėje Maniloje, Serbijoje ir Mauritanijoje. Tuo metu Saudo Arabijoje komendanto valanda bus įvesta pirmadienio vakarą. 

Kai kurios šalys izoliavimo priemones taiko didžiuosiuose miestuose, kur žmonėms draudžiama išvažiuoti ar įvažiuoti. Tokios priemonės galioja Kazachstano sostinėje Nur Sultane ir didžiausiame šalies mieste Almatoje, Azerbaidžano sostinėje Baku. Šiuose miestuose gyvena iš viso 10 mln. žmonių.

Rusijos medicinos specialistė: pasaulyje plinta dvi koronaviruso atmainos

14:16

Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos vyriausioji užkrečiamųjų ligų specialistė Jelena Malinikova pirmadienį pareiškė, kad šiuo metu plinta pandeminio koronaviruso atmainos ir kad kol kas neaišku, koks žmogaus organizmo imuninis atsakas į abi iš jų.

J.Malinikova žurnalistams sakė, kad pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie numanomus pakartotinio užsikrėtimo koronavirusu SARS-nCoV-2 atvejus buvo iškelta prielaida, kad persirgus šia liga nesusidaro tvarus imunitetas.

„Dabar, iššifravus viruso genomą, suprantame, kad stebime dviejų viruso atmainų – vadinamųjų S ir L variantų – cirkuliavimą, – pridūrė ji. – Gali būti, kad abiem šiems virusams bendro imuniteto nėra.“

Ekspertė pridūrė, kad tik koronaviruso pandemijai paveikus viso pasaulio žmonių populiaciją bus įmanoma įvertinti, kiek tvarus yra susidaręs imunitetas šiam patogenui.

Pagyvenusiems maskviečiams nurodyta likti namie ar bėgti nuo viruso į kaimą

13:51

Maskvos meras pirmadienį vyresnio amžiaus miestiečiams nurodė arba likti namuose, arba nuo koronaviruso pasitraukti į užmiesčio namus.

Savo interneto svetainėje paskelbtame vaizdo įraše meras Sergejus Sobjaninas sako, kad vyresni nei 65 metų žmonės nuo kovo 26 dienos iki balandžio 14 dienos „privalo laikytis buvimo namuose režimo“.

„Jums tai gali nepatikti, jūs net galite tam nepritarti, bet patikėkite manim – taip daroma iš nuoširdaus rūpinimosi jumis“, – sakė meras, kuriam pavesta vadovauti visos Rusijos atsakui į koronaviruso pandemiją.

Rusijoje jau pranešta apie 438 užsikrėtimo koronavirusu atvejus, kurių dauguma užregistruota Maskvoje – didžiausiame šalies mieste, turinčiame daugiau kaip 12 mln. gyventojų.

Šalis palaipsniui griežtino suvaržymus, atšaukia kultūros ir sporto renginius, pereina prie nuotolinio mokymo, uždaro sporto klubus. Rusija taip pat uždarė sienas beveik visiems ne piliečiams.

Tačiau ne taip, kaip daugelis Azijos ir Europos šalių, Rusijos nacionalinė vyriausybė nepaskelbė jokių nurodymų neiti iš namų.

„Į parduotuvę ar vaistinę galite eiti tik jei reikia“, – sakė S.Sobjaninas. Meras paskelbė numerį, kuriuo galima kreiptis, jei reikalinga pagalba.

„Geriausia būtų, jei galite, išvykti į savo vasarnamį, juolab orai žada būti šilti“, – pridūrė jis.

Daugelis Rusijos didmiesčių gyventojų turi užmiesčio namus, dažniausiai – paprastus vasarnamius su sodu mažame sklypelyje, į kuriuos vyksta savaitgaliais ir vasarą.

S.Sobjaninas nesakė, ar nurodymų nesilaikantys pensininkai bus baudžiami.

Tačiau tie, kas laikysis taisyklių, gaus 4 tūkst. rublių (46,7 euro) kompensaciją, sakė meras ir patarė jaunimui „vengti asmeninio bendravimo su vyresniais žmonėmis“ ir padėti vyresnio amžiaus kaimynams, kurie gyvena vieni.

Vienas naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus Rusijoje mirė, bet pareigūnai jo mirties su šiuo virusu nesieja.

Putinui netaikoma

Tuo metu Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pirmadienį žurnalistams sakė, kad raginimas saviizoliuotis netaikomas 67 metų šalies prezidentui Vladimirui Putinui.

Žurnalistų paklaustas, ar prezidentas rengiasi parodyti pavyzdį ir neiti iš namų, D.Peskovas atsakė: „Darbas yra darbas, juo labiau kad prezidento darbas, žinoma, vykdomas ne pagal tuos kriterijus, kurie nurodomi suvaržančiuose ir rekomendaciniuose dokumentuose.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

D.Peskovas priminė, kad „prezidentas kol kas dirba; matote, kad labai jau masinių renginių, be abejo, niekas nerengia ir apie juos negalvoja – dabar būtų neprotinga taip elgtis“.

Be to, Kremliaus atstovas sakė, kad V.Putinas „gyvena valstybinėje rezidencijoje, o ne savo bute“.

„Jis turi butą Maskvoje, bet ten negyvena. Jis gyvena valstybinėje rezidencijoje. Žinoma, dažniausiai jis ir dirba ten, kur gyvena, ir atvirkščiai“, – pažymėjo D.Peskovas.

„Kalbant apie kaukės nešiojimą, tai ten, kur vieši renginiai, mes prašome medikų, kad tų renginių dalyviai galėtų pasidaryti testus, kaip buvo prieš Putino komandiruotę į Krymą. Galvoju, kad tokios praktikos laikysimės ir toliau“, – sakė jis.

Ispanijoje nuo koronaviruso mirus dar 462 žmonėms, aukų skaičius perkopė 2 000

13:47

Ispanija yra labiausiai pandemijos paveikta šalis po Kinijos ir Italijos: joje patvirtinta jau per 33 tūkst. susirgimo COVID-19 atvejų, o mirčių padaugėjo 27 proc., palyginus su ankstesnę dieną paskelbtais duomenimis.

Anot ministerijos, sunkiausia padėtis šiuo metu klostosi Madrido rajone, kur nustatyti 10 575 užsikrėtimo ir 1 263 mirties atvejai, taip pat 4 705 pacientus turinčioje Katalonijoje.

Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad dėl kvėpavimo sutrikimų buvo hospitalizuota ir vicepremjerė Carmen Calvo. Šiuo metu ji laukia tyrimų dėl COVID-19 rezultatų.

Karantinas, kuris iš pradžių buvo įvestas dviem savaitėms, siekiant pažaboti viruso plitimą bus pratęstas iki balandžio 11-osios, sakė premjeras Pedro Sanchezas. Ši priemonė parlamentui bus pateikta antradienį.

Testai užsikrėtimą koronavirusu parodė maždaug 3 910 sveikatos apsaugos darbuotojų. Tai maždaug 12 proc. užsikrėtusiųjų, sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atsako į ekstremalią padėtį koordinatorius Fernando Simonas.

Pareigūnai ne kartą perspėjo, kad mirties ir užsikrėtimo atvejų skaičius šią savaitę toliau didės ir kad blogiausia dar tik laukia.

„Dar nematėme poveikio stipriausios, kenksmingiausios bangos, kuri iki kraštutinės ribos išbandys mūsų materialinius ir moralinius pajėgumus, taip pat mūsų, kaip visuomenės, dvasią“, – sekmadienį sakė P.Sanchezas.

Kalbant apie pasveikusius žmones, šiuo metu yra 3 355 tokie atvejai, kurių kiek daugiau nei 60 proc. užregistruota Madride, rodo vyriausybės skaičiai.

Izraelyje bus palaipsniui įvestas visuotinis karantinas

13:43

Izraelyje dėl koronaviruso protrūkio po vienos ar dviejų savaičių gali būti įvestas visuotinis karantinas, pareiškė vidaus saugumo ministras Giladas Erdanas.   

„Mes palaipsniui pereisime prie visuotinio karantino. Dar šimtai tūkstančių žmonių bus priversti neiti į darbą“, – sakė ministras, kurį pirmadienį cituoja šalies žiniasklaida. 

Anot G. Erdano, Izraelis bus suskirstytas į atskirus sektorius, o policija kartu su kariškiais „prižiūrės žmones, kurie nebus savo namuose“.  

Ministras sakė, kad visiškas karantinas gali būti įvestas „po vienos ar dviejų savaičių“. 

Pirmadienio ryto duomenimis, Izraelyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius padidėjo iki 1 238, vienas asmuo mirė, dar 37 sirgę žmonės pasveiko. Šiuo metu 24 sergantys asmenys yra sunkios būklės. 

Anot žiniasklaidos, Izraelio policija yra parengusi planą, numatantį visiškai izoliuoti gyvenvietes ir blokuoti tarpmiestinius kelius.  

Pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirčių skaičius peržengė 15 000

13:41

Koronaviruso pandemijos aukų skaičius pasaulyje peržengė 15 tūkst., rodo pirmadienį naujienų agentūros AFP paskelbti duomenys, pagrįsti oficialių šaltinių informacija, gauta iki 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku.

Iš viso pasaulyje mirė 15 189 žmonės, kuriems buvo nustatyta infekcija COVID-19. Daugiausiai aukų – Europoje, kur mirė 9 197 žmonės.

Vertinant pagal mirusių pacientų skaičių, labiausiai pandemijos paveikta šalis yra Italija, kur ši liga nusinešė 5 476 žmonių gyvybes. Kinijoje, pirminiame šio protrūkio židinyje, mirė 3 270 žmonės, o Ispanijoje -  2 182.

Per pastarąją parą Europoje buvo užregistruoti 1 395 nauji pacientų mirties atvejai iš 172 238 oficialiai paskelbtų užsikrėtimo COVID-19 atvejų, tad šiame žemyne virusas šiuo metu plinta sparčiausiai.

Australija parengė antrąjį paramos ekonomikai planą – šįkart 38,2 mlrd. JAV dolerių vertės

13:25

Australijos vyriausybė paskelbė jau antrąjį priemonių paketą – šįkart 66 mlrd. Australijos dolerių (38,2 mlrd. JAV dolerių) vertės, – kuriuo bus siekiama sušvelninti neigiamas koronaviruso pandemijos pasekmes ekonomikai.

Kiek anksčiau šį mėnesį šalies vyriausybė ekonomikos palaikymui skyrė 17,6 mlrd. dolerių.

Bendra dviejų programų vertė sudarys apie 9,7 proc. Australijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Naujajame priemonių rinkinyje numatyta, be kita ko, remti smulkųjį verslą, pensininkus, taip pat dėl koronaviruso plitimo labiausiai nukentėjusias gyventojų grupes, pranešė šalies ministras pirmininkas Scottas Morrisonas.

Išmokoms gyventojams, turintiems teisę į socialines pašalpas, įskaitant bedarbius ir mažamečių vaikų tėvus, bus skirta apie 14,1 mlrd. dolerių.

Dar 31,9 mlrd. dolerių bus skirta mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) palaikymui.

„Norime padėti verslui kuo ilgiau išlikti kuo geresnės būklės arba išsaugoti verslą ir išvengti uždarymo, – pareiškė premjeras. – Mūsų užduotis – sušvelninti smūgį ir suteikti vilčių kiekvienam gyventojui.“

Australijos vyriausybė taip pat suteiks garantijų 50 proc. naujų paskolų, kurias bankai išduos MVĮ.

Australijos centrinis bankas praėjusią savaitę antrą kartą šį mėnesį sumažino bazinę palūkanų normą, kuri buvo apkarpyta  25 baziniais punktais iki rekordinių 0,25 procento.

Centrinis bankas taip pat pradėjo įgyvendinti 90 mlrd. dolerių vertės obligacijų pirkimo programą.

Estijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius padidėjo iki 352

13:18

Estijoje per pastarąją parą koronavirusas buvo diagnozuotas dar 26 žmonėms, o bendras infekuotųjų skaičius padidėjo iki 352, pirmadienį naujienų agentūrai BNS pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Diagnozių sulaukė pacientai Saremos saloje, taip pat Harju, Veru ir Tartu apskrityse. Užsikrėtusiųjų paskirstymas pagal amžiaus grupes atitinka ankstesnes tendencijas šalyje: 6 proc. jų yra jaunesni nei 20 metų žmonės, dar 20 proc. – vyresni nei 60 metų.

15 žmonių buvo hospitalizuoti, keturiems iš jų prireikė intensyvios priežiūros. Du iš pastarųjų pacientų yra kritinės būklės.

Šalyje iš viso buvo atlikti jau 3 724 tyrimai dėl koronaviruso. Per pastarąją parą medikai gavo 495 tyrimų rezultatus – tai yra 78 daugiau nei ankstesnę dieną.

Dešimtys tūkstančių palestiniečių nebegali iš Izraelio sugrįžti į Vakarų Krantą

13:17

Dešimtys tūkstančių palestiniečių, išvykusių užsidirbti į Izraelį, uždarius sieną nebegali sugrįžti į Vakarų Krantą, pirmadienį pranešė televizija „Al Jazeera“.  

Siena buvo uždaryta siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą. 

Pasak „Al Jazeera“, įstrigusiems palestiniečiams buvo pranešta, kad jiems teks likti Izraelio teritorijoje mažiausiai mėnesį.   

Naujausiais duomenimis, Izraelyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius padidėjo iki 1 238, vienas asmuo mirė, dar trys sirgę žmonės pasveiko. 

„Scanpix“ nuotr./Izraelis koronaviruso pandemijos metu
„Scanpix“ nuotr./Izraelis koronaviruso pandemijos metu

Izraelio vidaus saugumo ministras Giladas Erdanas pirmadienį pranešė, kad valdžia ketina sugriežtinti karantino priemones, todėl dar šimtams tūkstančių Izraelio gyventojų bus liepta dirbti tik iš namų.   

Izraelio valdžia nuo praėjusio trečiadienio, kovo 18-osios, uždraudė atvykti į šalį užsieniečiams.

Be to, kiek anksčiau tą savaitę gyventojams buvo liepta likti namuose, išskyrus atvejus, kai tenka vykti į darbą ar parduotuvę įsigyti būtinų prekių, taip pat kai esama kitų svarbių priežasčių. Buvo uždrausti didesni nei dešimties žmonių susibūrimai, taip pat įvesti tam tikri suvaržymai viešajame transporte.     

Irane mirus dar 127 pacientams koronaviruso epidemijos aukų padaugėjo iki 1 812

12:44

Iranas pirmadienį paskelbė, kad šalyje mirė dar 127 naujuoju koronavirusu užsikrėtę pacientai, o bendras oficialus epidemijos aukų skaičius išaugo iki 1 812.

Iranas yra viena labiausiai susirgimą COVID-19 sukeliančio viruso pandemijos paveiktų šalių kartu su Italija, Ispanija ir Kinija.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras sakė, kad per pastarąją parą Irane užregistruota 1 411 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, tad bendras jų skaičius išaugo iki 23 049.

JK dėl viruso protrūkio perėmė geležinkelius valstybės žinion

12:29

ungtinės Karalystės vyriausybė pirmadienį perėmė valstybės žinion geležinkelius, kad per koronaviruso protrūkį užtikrintų keleivių vežimo paslaugų teikimą svarbių sektorių darbuotojams.   

Susisiekimo ministerija pareiškė stabdanti su privačiais operatoriais sudarytų įprastų franšizės sutarčių galiojimą ir mažiausiai šešiems mėnesiams perimanti „visą su pajamomis ir išlaidomis susijusią riziką“. 

Nuo pirmadienio vežimo geležinkelių transportu paslaugų teikimas bus ribojamas, atsižvelgiant į sumažėjusius keleivių srautus, vyriausybei dėl koronaviruso protrūkio paraginus visuomenę vengti visų nebūtinų kelionių.    

Sekmadienį vėlai vakare vyriausybė paskelbė atnaujintas rekomendacijas, kuriose gyventojai įspėjami nevykti į „antrus namus, stovyklas, priekabinių namelių stovėjimo vietas“ – tiek poilsio, tiek saviizoliacijos tikslais.  

Rekomendacijos buvo atnaujintos po to, kai savaitgalį daugybė žmonių plūstelėjo į gražias užmiesčio apylinkes ir paplūdimius, nepaisydami raginimų vengti gausiai lankomų vietų.    

Keli politikai paragino ministrą pirmininką Borisą Johnsoną imtis griežtesnių priemonių, siekiant priversti žmones paklusti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

 

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas pirmadienį sakė, kad kai kurie žmonės elgiasi „labai savanaudiškai“, ir įspėjo, kad jie turėtų laikytis dviejų metrų atstumo vienas nuo kito. 

„Esame pasiruošę, jei bus reikalas, imtis papildomų priemonių“, – sakė jis BBC radijui.  

Parlamentarai pirmadienį turi svarstyti teisės akto projektą dėl papildomų įgaliojimų suteikimo policijos ir imigracijos pareigūnams, kad jie galėtų priversti žmones laikytis izoliacijos.   

Susisiekimo departamento plane numatyta, kad traukinių operatoriai toliau teiks paslaugas už mažesnį valdymo mokestį. 

„Imamės šių priemonių, kad svarbių sektorių darbuotojai, priklausomi nuo mūsų geležinkelių, galėtų tęsti savo gyvybiškai svarbų darbą“, – sakė susisiekimo sekretorius sekretorius Grantas Shappsas.

Tuo pat metu šis žingsnis suteiks „operatoriams tikrumo ir aiškumo, kad jie galėtų atlikti savo vaidmenį šalies labui“, kalbėjo jis. 

Susisiekimo ministerijos pranešime įspėjama, kad leidus bankrutuoti operatoriams, keleiviai patirtų daugiau trikdžių ir tai brangiau atsieitų mokesčių mokėtojams“.  

Bus nustatyti valdymo mokesčiai, kurie neviršys 2 proc. franšizės sutartyse prieš protrūkio pradžią nustatytų bazinių išlaidų.

Bilietus jau turintiems keleiviams už atšauktas keliones bus kompensuota, sakė G. Shappas.   

Premjeras B.Johnsonas sekmadienį įspėjo, kad koronaviruso plitimas šalyje „greitėja“, Jungtinėje Karalystėje aukų skaičiui išaugus iki 281.

Vokietijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 22 672

12:08

Vokietijoje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius padidėjo iki beveik 22,7 tūkst., pirmadienį informavo Roberto Kocho  visuomenės sveikatos instituto vadovas Lotharas Wieleris.

„Iki vidurnakčio nustatėme 22 672 atvejus, duomenys buvo perduoti elektroniniu būdu“, – Berlyne žurnalistams sakė L.Wieleris.

Anot jo, tai yra 4 062 atvejais daugiau, nei buvo užfiksuota išvakarėse.

„Skaičiai auga, epidemija greitai plinta“, – nurodė instituto vadovas.

Vokietijoje COVID-19 infekcija pareikalavo jau 86 žmonių gyvybių. Anot L.Wielerio, mirusiųjų vidutinis amžius yra 82 metai.

„Vidutinis užsikrėtusiųjų amžius yra 45 metai“, – pridūrė jis.

Mokslininkas pabrėžė, kad „svarbu kuo greičiau atpažinti ir izoliuoti infekuotuosius ir sergančiuosius“.

Norvegija siūlo steigti kovos su koronavirusu fondą, siekiant padėti skurdžioms šalims

12:05

Norvegija pirmadienį pareiškė norinti įsteigti Jungtinių Tautų paramos teikėjų fondą, kuris padėtų neturtingoms valstybėms kovoti su naujojo koronaviruso pandemija.

„Esame susirūpinę dėl viruso įtakos besivystančioms šalims, turinčioms trapias sveikatos apsaugos sistemas“, – pareiškime cituojamas Norvegijos vystymosi pagalbos ministras Dagas-Inge Ulsteinas.

„Sienų nepaisantis tarptautinis solidarumas yra svarbesnis nei kada nors anksčiau. Būtent todėl mums svarbu finansiškai prisidėti prie tokio JT fondo“, – pridūrė jis.

Tikimasi, kad fondas bus įsteigtas greitai, „galbūt net šią savaitę“, nurodė norvegų vyriausybė, bet nepatikslino, kokio dydžio būtų jos pačios įnašas.

Oslo teigimu, iniciatyvą palankiai įvertino JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja Amina Mohammed.

Ketvirtadienį Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas perspėjo, kad koronavirusas gali pasiglemžti „milijonus“ gyvybių, jei tarptautinė bendruomenė neparodys solidarumo, ypač su neturtingiausiomis pasaulio šalimis.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, lig šiol 171 šalyje buvo nustatyti per 324 tūkst. užsikrėtimo atvejų, dar mažiausiai 14 396 žmonės mirė.

Aukščiausio rango JAV pareigūnus saugančios Slaptosios tarnybos nariui nustatyta COVID-19

11:29

JAV Slaptoji tarnyba, atsakinga už aukščiausio rango valstybės pareigūnų, įskaitant prezidentą Donaldą Trumpą ir jo šeimą, apsaugą, pirmadienį pranešė, kad vienam iš jos darbuotojų buvo nustatyta koronaviruso infekcija COVID-19.

Agentūros pranešime sakoma, kad darbuotojo būklė bus toliau stebima, šiuo metu jam taikomas karantinas.

Slaptoji tarnyba informavo po pokalbio su šiuo darbuotoju nustačiusi, jog jis beveik tris pastarąsias savaites neturėjo kontaktų su kitais darbuotojais arba asmenimis, už kurių apsaugą agentūra yra atsakinga.

Honkongas dėl koronaviruso pandemijos uždaro sienas ne gyventojams

11:20

Honkongo valdžia dėl koronaviruso pandemijos dviem savaitėms uždraus įvažiuoti šiame Kinijos pusiau autonominiame mieste leidimo gyventi neturintiems asmenims, pirmadienį pranešė vietos transliuotojas RTHK, cituodamas autonominio regiono lyderę Carrie Lam.

Ji per spaudos konferenciją pažymėjo, kad sienos bus uždarytos nuo trečiadienio.

RTHK duomenimis, tokia priemonė įvedama pasaulyje sparčiai daugėjant sergančiųjų COVID-19, galinčių parsivežti užkratą iš užsienio.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Honkongas

Trečiadienį taip pat įsigalios dviejų savaičių trukmės draudimas tranzito keleiviams Honkongo oro uoste. Be to, grįžtantieji iš Makao ar Taivano privalės laikytis 14 dienų karantino.

Praėjusią savaitę Honkongas nusprendė įvesti dviejų savaičių karantiną žmonėms, patenkantiems į anklavą nuo kovo 18 dienos.

Lig šiol Honkonge buvo nustatyti 318 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, keturi žmonės mirė, dar 100 pasveiko.

Latvijoje sekmadienį nustatytas iki šiol didžiausias skaičius COVID-19 atvejų

11:08

Latvijoje sekmadienį nustatytas didžiausias naujų koronaviruso atvejų skaičius per 24 valandų laikotarpį – šio viruso sukeliamas susirgimas COVID-19 diagnozuotas 41 asmeniui, pirmadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras. 

Bendras patvirtintų infekcijos atvejų skaičius padidėjo iki 180. 

Per pastarąją parą dėl COVID-19 buvo patikrinti 987 žmonės, o nuo protrūkio pradžios koronaviruso testai šalyje atlikti iš viso  6 114 asmenų.

Latvija, siekdama sustabdyti infekcijos plitimą, kovo 13-ąją paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė virtinę griežtų suvaržymų. Nepaprastoji padėtis galios iki balandžio 14 dienos, bet dar gali būti pratęsta. 

Sirija skelbia apie pirmąjį šalyje nustatytą koronaviruso atvejį

10:42

Sirijos vyriausybė paskelbė apie pirmąjį šalyje oficialiai nustatytą užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį, Damaskui praėjusią savaitę įvedus virtinę priemonių kovai su infekcijos plitimu.    

Sveikatos apsaugos ministras Nizaras Yaziji sekmadienį vėlai vakare pranešė, kad pareigūnai nustatė „pirmąjį koronaviruso atvejį Sirijoje – susirgimas diagnozuotas asmeniui, atvykusiam iš užsienio“. Ministras nepatikslino, iš kurios šalies atvyko užsikrėtęs asmuo.  

Dėl maždaug 20 metų amžiaus pacientės „imtasi visų reikalingų priemonių, žurnalistams sakė N. Yaziji, kurį citavo valstybinė naujienų agentūra SANA. 

Damaskas praėjusią savaitę ėmėsi virtinės priemonių, siekdamas užkirsti kelią viruso plitimui. Buvo uždarytos mokyklos, universitetai, restoranai, kino teatrai ir renginių salės, uždrausti tikinčiųjų susibūrimai.    

Taip pat buvo nurodyta nutraukti darbą arba sumažinti darbuotojų skaičių valstybės įstaigose. Nuo antradienio bus nutrauktas susisiekimas tarp provincijų.    

Praėjusią savaitę Damaskas priėmė sprendimą atidėti iki atskiro pranešimo ateinantį mėnesį planuotus parlamento rinkimus.  

Po devynių karo metų, per kuriuos žuvo daugiau kaip 380 tūkst. žmonių ir buvo sugriauta infrastruktūra, smarkiai būgštaujama, kad COVID-19 protrūkis Sirijoje turėtų pražūtingų pasekmių, ypač režimo nekontroliuojamose teritorijose.

Šioms teritorijoms priklauso Sirijos šiaurės vakaruose esantis Idlibas – paskutinis sukilėlių bastionas, taip pat kurdų kontroliuojami šalies šiaurės rytai.  

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas anksčiau šį mėnesį įspėjo, kad trapi Sirijos sveikatos priežiūros sistema gali neturėti pajėgumų tinkamai reaguoti į pandemiją. 

Prancūzijos medicinos darbuotojams – nemokamos kelionės traukiniais

10:42

Prancūzijos sveikatos priežiūros darbuotojai galės nemokamai keliauti šalies greitaisiais ir tarpmiestiniais traukiniais, pirmadienį pranešė valstybinė geležinkelių operatorė SNCF.  

Įmonė šį sprendimą priėmė reaguodama į Paryžiaus ligoninių kvietimą žmonėms, studijavusiems mediciną ar slaugą, prisijungti padėti jų personalui.   

Gydytojai, slaugos personalas ir kiti medicinos darbuotojai galės keliauti nemokamai, jei turės atitinkamus dokumentus iš savo vadovų, sakė „SNCF Voyages“ vadovas Alainas Krakovitchius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turistai Paryžiuje koronaviruso pandemijos metu
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Turistai Paryžiuje koronaviruso pandemijos metu

Sekmadienį pranešta, kad Prancūzijoje koronaviruso aukų padaugėjo iki 674. Tą dieną šalyje užfiksuota ir pirmoji su infekcijos protrūkiu kovojusio mediko mirtis. Užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 7 240.  

Perpildytoms ligoninėms sunkiai tvarkantis su ligonių antplūdžiu, į pagalbą buvo pasiųsti kariai. Jie padeda transportuoti ligonius iš labiausiai paveiktų regionų ir kai kur įrenginėja lauko ligonines.      

Saudo Arabijoje įvedama komendanto valanda, galiosianti nuo sutemos iki aušros

10:41

Saudo Arabijos karalius Salmanas paskelbė, kad nuo pirmadienio visoje šalyje nuo sutemos iki aušros įsigalioja komendanto valanda, siekiant apriboti naujojo koronaviruso plitimą.

Nuo 19 iki 6 val. (18–5 val. Lietuvos laiku) galiosianti komendanto valanda įvedama 21 dienai, remdamasi karališkuoju dekretu pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Tokios priemonės imtasi karalystei patvirtinus, kad susirgusiųjų COVID-19 padaugėjo iki 511 – tai yra didžiausias skaičius Persijos įlankos regione. Kol kas Rijadas nepranešė nė apie vieną auką.

Komendanto valanda nebus taikoma sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojams, taip pat saugumo pareigūnams ir kariškiams, nurodoma karališkame dekrete.

Karalius Salmanas ketvirtadienį perspėjo, kad kova su virusu artimiausiu metu gali „pasunkėti“, Saudo Arabijai susidūrus su dvigubu iššūkiu – didelio masto karantinu ir smunkančiomis naftos kainomis.

Didžiausia arabų pasaulio ekonomika, mėgindama apriboti mirtinai pavojingo užkrato plitimą, uždarė kino teatrus, prekybos centrus ir restoranus, įšaldė skrydžius ir uždraudė umros piligrimines keliones.

Praėjusią savaitę Rijadas paskelbė apie 120 mlrd. rijalų (30 mrld. eurų) vertės skatinamąsias priemones verslui ir pareiškė ketinąs padidinti skolinimosi ribą iki 50 proc. BVP.

Saudo Arabijoje taip pat nutrauktos pamaldos visose mečetėse, išskyrus dvi švenčiausias islamo vietas Mekoje ir Medinoje. Toks žingsnis yra itin opus šioje ultrakonservatyvioje musulmonų karalystėje.

Didžiausia pasaulyje naftos eksportuotoja kenčia dėl smunkančių naftos – pagrindinio vyriausybės įplaukų šaltinio – kainų. Dėl pandemijos ir kainų karo su Rusija nafta atpigo maždaug iki 25 JAV dolerių (23,4 euro) už barelį – mažiausio pastarųjų metų lygio.

Persijos įlankos regione nustatyta daugiau kaip 1 300 užsikrėtimo koronavirusu atvejų; dauguma jų iš pradžių buvo fiksuojami tarp keliautojų, grįžusių iš Irano – vienos labiausiai pandemijos paveiktų šalių.

Naujoji Zelandija ruošiasi keturių savaičių karantinui

09:51

Naujojoje Zelandijoje biurų darbuotojai neša į savo automobilius kompiuterius ir augalus, o pirkėjai iš parduotuvių lentynų šluoja kavą, miltus ir tualetinį popierių, šaliai ruošiantis keturių savaičių karantinui.  

„Žinau, bus baugu“, – sakė premjerė Jacinda Ardern, tačiau pridūrė, jog šiuo žingsniu siekiama apsaugoti gyvybes. 

Nuo trečiadienio vakaro, kai prasidės karantinas, žmonės turės būti namuose, taip pat bus sustabdyta bet kokia nebūtina veikla.   

Sprendimas priimtas sveikatos priežiūros pareigūnams paskelbus, kad Naujojoje Zelandijoje nustatyti 36 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, o bendras jų skaičius padidėjo iki 102.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Ardern
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jacinda Ardern

Dauguma užsikrėtusiųjų – iš užsienio atvykę asmenys. Tačiau dviem atvejais nepavyko nustatyti, kaip žmonės užsikrėtė, todėl manoma, kad tai gali būti vadinamieji klasteriniai, t.y. neįvežtiniai, atvejai.   

Naujoji Zelandija, turinti 5 mln. gyventojų, jau anksčiau uždarė sienas ir įsileidžia tik savo piliečius bei asmenis, turinčius leidimą nuolat gyventi šalyje. 

Naujoji Zelandija taip pat laiko save vartais į pietines Ramiojo vandenyno salų valstybes, kurioms koronavirusas būtų pražūtingas, turint galvoje jų izoliaciją ir prastas sveikatos priežiūros sistemas. Šiame regione kol kas nustatyti vos keli užsikrėtimo atvejai: du Fidžyje ir vienas Papua Naujojoje Gvinėjoje.   

Rusijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 438

08:52

Rusijoje per pastarąją parą nustatytas 71 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, o bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 438, pirmadienį informavo ministras pirmininkas Michailas Mišustinas.

„Rusijoje padėtis nesiklosto taip aštriai, kaip kitose šalyse, ypač Europoje. Dabar pas mus per parą užfiksuotas 71 atvejis; pasveiko 17 žmonių; iš viso yra 438 susirgusiųjų“, – per pasitarimą su savo pavaduotojais pareiškė M.Mišustinas.

Japonija ketina pradėti dviem savaitėms karantinuoti atvykstančius iš JAV

08:45

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe pirmadienį pareiškė, kad Japonija dėl koronaviruso pandemijos 14 dienų karantinuos visus atvykstančius iš Jungtinių Valstijų, įskaitant turinčius abiejų šalių pilietybę, asmenis.

Priemonė bus taikoma nuo antradienio iki balandžio pabaigos.

Apie tokį žingsnį Sh.Abe paskelbė per vyriausybės specialiosios darbo grupės posėdį, atkreipdamas dėmesį, kad COVID-19 infekcija sparčiai plinta visame pasaulyje, ypač JAV ir Europoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe

Japonija sekmadienį sugriežtino rekomendacijas dėl kelionių į JAV, ragindama savo piliečius susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į šią šalį.

Sh.Abe nurodė, jog Vašingtonas neseniai irgi ėmėsi panašių priemonių, ir paragino amerikiečius be būtino reikalo nevykti į Japoniją. Visi atvykstantieji turės laikytis privalomo dviejų savaičių trukmės karantino, pridūrė premjeras.

Anot japonų vyriausybės vadovo, toks reikalavimas atitinka priemones, kurių ėmėsi kitos šalys, įskaitant JAV. Sh.Abe teigimu, iniciatyva rodo Japonijos siekį prisidėti prie tarptautinių pastangų sustabdyti tolesnį koronaviruso plitimą.

Jis pažymėjo, kad Tokijas „nedvejodamas“ ir toliau taikys „lanksčias sienų kontrolės priemones“, ir paragino ministrus būti labai atsargius.

JAE įšaldo keleivinius skrydžius

08:37

Jungtiniai Arabų Emyratai pirmadienį paskelbė, kad šalyje dviem savaitėms įšaldomi visi keleiviniai reisai ir oro linijų keleivių tranzitas, siekiant sustabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Tuo metu Saudo Arabija naktį paskelbė nuo pirmadienio 21 dienai įvedanti komendanto valandą, galiosiančią nuo 19 iki 6 val. (18–5 val. Lietuvos laiku).

Plačiau apie tai skaitykite čia.

JAV koronaviruso infekcija per parą diagnozuota dar 10 tūkst. žmonių

08:35

JAV užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius per parą padidėjo apie 10 tūkst. – taigi, užsikrėtusių COVID-19 šalyje šiuo metu yra daugiau nei 35 tūkstančiai.

Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, JAV įregistruotas 35 211 užsikrėtusysis; 471 iš jų mirė.

Niujorko valstijoje nustatyti kone pusė užsikrėtimo atvejų – beveik 17 tūkstančių. Vieni didžiausių skaičių taip pat fiksuojami Vašingtono ir Naujojo Džersio valstijose – beveik 2 000.

Niujorkas šiuo metu pirmauja pagal aukų skaičių (153), antroje vietoje yra Vašingtonas (95), o trečioje – Kalifornija (35).

Pagal užkrėtusiųjų skaičių Jungtines Valstijas lenkia Kinija ir Italija. Anksčiau trečioje vietoje buvo Ispanija.

Išvakarėse buvo pranešta, kad JAV atsidūrė trečioje vietoje pasaulyje pagal COVID-19 sergančių pacientų skaičių, tokią diagnozę patvirtinus per 25,4 tūkst. Amerikos piliečių.

Tailande užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 700

08:14

Tailando medikai nustatė 122 naujus užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus, pirmadienį žurnalistams pranešė karalystės sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Taweesilpas Witsanuyotinas.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius šalyje pasiekė 721.

Nuo COVID-19 infekcijos protrūkio pradžios Tailande mirė vienas pacientas. Dar 52 žmonės visiškai pasveiko, o 668 asmenys tebėra hospitalizuoti.

Uhane leistas judėjimas su apribojimais

07:58

Kinijos centriniame Uhano mieste, tapusiame pirminiu koronaviruso protrūkio židiniu, švelninami kelis mėnesius galioję beprecedenčiai suvaržymai ir gyventojams leista su tam tikrais apribojimais judėti po miestą ir iš jo išvažiuoti.     

Uhano valdžia pirmadienį pranešė, kad gyventojams, kurių sveikatos būklė elektroninėje duomenų bazėje nurodyta kaip „žalia“, bus leidžiama išvykti iš savo gyvenamojo rajono, jeigu jie turės įrodymą, kad grįžta dirbti.    

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhanas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uhanas

Mieste vėl kursuoja viešasis transportas ir pašalinti prie rajonų ribų įrengti kontrolės postai. 

Asmenys, norintys iš Uhano vykti į kitas Hubėjaus provincijos teritorijas, gali pateikti prašymą leidimui gauti su atitinkamais medicinos dokumentais, įskaitant COVID-19 testo rezultatus.

Išvykti iš provincijos kol kas draudžiama. 

Uhanas tapo pagrindiniu koronaviruso epidemijos židiniu Kinijoje. Čia buvo nustatyti pirmieji susirgimo atvejai ir jis tapo pirmuoju uždarytu miestu.  

Visoje šalyje ši infekcija diagnozuota daugiau kaip 81 tūkst. žmonių.  

COVID-19 diagnozuotas 111 JAV karių

07:41

Koronavirusas buvo diagnozuotas daugiau nei 110 JAV karių, sekmadienį pranešė amerikiečių Gynybos departamentas.

Anot Pentagono, iki šiol 111 kariškių atliktų tyrimų rezultatai yra teigiami.

Be to, liga COVID-19 susirgo 32 departamento civiliai darbuotojai, 37 jų šeimų nariai ir 31 kontraktininkas.

Iš viso JAV šiuo metu nustatyta per 34,7 tūkst. užsikrėtimo atvejų, o mažiausiai 452 pacientai mirė.

D.Trumpas nurodė JAV koronaviruso židiniuose įrengti krizinius medicinos centrus

07:16

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pranešė įsakęs šalyje susidariusiuose koronaviruso išplitimo židiniuose įkurti krizinius medicinos centrus, kuriuose būtų 4 000 vietų ligoniams gydyti.

Per spaudos konferenciją D.Trumpas sakė paliepęs krizių valdymo agentūrai FEMA įkurti šias medicinos stotis Niujorko, Kalifornijos ir Vašingtono valstijose.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Pasak prezidento, aštuonios stotys Kalifornijoje turės 2 000 lovų, o keturiose stotyse Niujorko ir Vašingtono valstijose bus po tūkstantį lovų.

„Noriu patikinti Amerikos žmones, jog kiekvieną dieną darome viską, ką galime, kad pasipriešintume ir galiausiai įveiktume šį siaubingą nematomą priešą“, – kalbėjo D.Trumpas.

„Esame kare, tiesiogine prasme esame kare“, – pridūrė jis.

Iki šiol Jungtinėse Valstijose nustatyta beveik 33 tūkst. infekcijos COVID-19 atvejų, o 409 pacientai mirė, rodo Johnso Hopkinso universiteto statistika.

D.Trumpas sakė patvirtinęs prašymą paskelbti didelės nelaimės padėtį Niujorko valstijoje, kur užregistruota didžioji dalis užsikrėtimo koronavirusu atvejų šalyje.

Prezidentas pridūrė patvirtinęs prašymą paskelbti tokią padėtį Vašingtono valstijoje ir „labai greitai“ padarysiantis tai Kalifornijoje.

Per kasdiene tapusią spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose D.Trumpas sakė žurnalistams, kad federalinė vyriausybė skirs lėšų, kad minėtose trijose valstijose Nacionalinės gvardijos kariai padėtų valdyti viruso plitimą.

Jis pridūrė, kad JAV sausumos pajėgų Inžinerijos korpusas padės pastatyti laikinus medicinos centrus Niujorke ir kad Los Andžele bus naudojamas JAV karinių pajėgų laivas ligoninė „USNS Mercy“.

Pirmieji atvejai

07:05

Apie pirmuosius koronaviruso atvejus praneša Sirija, Grenada ir Mozambikas.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-23 07:05

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius