Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Koronavirusas pasaulyje: COVID-19 aukų skaičius pasaulyje pasiekė 400 tūkstančių

Koronaviruso infekcija pasaulyje nustatyta daugiau, nei 6,9 mln. žmonių, o nuo jos mirė daugiau kaip 400 tūkst. asmenų. Pasveikusių žmonių skaičius perkopė 3,4 mln.
Bolivija
Bolivija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors koronavirusas ir toliau siaučia visame pasaulyje, pastaruoju metu dėmesį nuo COVID-19 ir karantino sukeltų nepatogumų atitraukė Jungtinėse Valstijose prasidėję ir po visą pasaulį išplitę protestai dėl George'o Floydo mirties.

Šeštadienį Jungtinėje Karalystėje COVID-19 aukų skaičius viršijo 40 000, o Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka gynė Baltarusijos atsaką į koronaviruso pandemiją. Daugiau šešdadienio naujienų apie koronavirusą pasaulyje skaitykite čia.

Svarbiausias koronaviruso pandemijos naujienas skaitykite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Sienas atveriančios Balkanų valstybės COVID-19 statistikos veidrodyje

21:13

Sienas poilsiautojas pamažu atveriančios Balkanų valstybės COVID-19 statistikos veidrodyje atrodo gana skirtingai, o labiausiai patrauklios, remiantis portalo „Worldometers“ skelbiamais bene naujausiais koronaviruso pandemijos duomenimis, atrodo Juodkalnija ir Kroatija.

Per pastarąją savaitę 10,72 mln. gyventojų turinti Graikija patvirtino 80 naujų COVID-19 atvejų (ankstesnę savaitę – 39), jų skaičius šalyje padidėjo iki 2997, o su šia liga siejamų mirčių padaugėjo penkiomis iki 180 (ankstesnę savaitę – keturiomis).

Šiaurės Makedonijoje (2,08 mln. gyventojų) per savaitę nustatyti 799 nauji šios ligos atvejai (ankstesnę savaitę – 248), iš viso – 3025, mirčių skaičius per savaitę augo 20 (tiek pat kiek ir ankstesnę savaitę) 153.

Juodkalnija (0,63 mln. gyventojų) ketvirtą savaitę iš eilės nepaskelbia nei naujų šalyje nustatytų susirgimų, nei mirčių nuo šiol ligos atvejų – jų skaičius išlieka atitinkamai 324 ir 9.

Albanija (2,85 mln. gyventojų) – susirgimų per savaitę padaugėjo 110 (ankstesnę savaitę – 138) iki 1246, o mirčių padaugėjo viena (taip pat viena) iki 134.

Kroatijoje (4,08 mln. gyventojų) per savaitę nustatytas tik viena vienas naujas užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis (ankstesnę savaitę – du), jų padaugėjo iki 2247, mirčių padaugėjo taip pat viena iki 104 (ankstesnę savaitę – keturiomis).

Serbija (7 mln. gyventojų) – naujojo koronaviruso infekcijos atvejų padaugėjo 411 (ankstesnę savaitę – 253) iki 11 823, mirčių – 11 (5) iki 249.

Bosnija ir Hercogovina (3,32 mln. gyventojų) – 2606 atvejai – 96 daugiau nei prieš savaitę (109), 153 mirtys – šešiomis daugiau nei prieš savaitę (ankstesnę savaitę padaugėjo devyniomis).

Slovėnija (2,07 mln. gyventojų) – 1485 atvejai – 12 daugiau nei prieš savaitę (augimas ankstesnę savaitę – 5), mirčių padaugėjo tiek pat kiek per ankstesnę savaitę – viena iki 109.

Bulgarija (7 mln. gyventojų) – COVID-19 atvejų padaugėjo 198 (86) iki 2711, mirčių – 20 (10) iki 160.

Rumunija (19,41 mln. gyventojų) – 20 479 atvejai – 1222 daugiau nei prieš savaitę (ankstesnę savaitę jų skaičius augo 1187), mirčių padaugėjo 60 (81) iki 1326.

Saudo Arabijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius viršijo 100 000

19:24

Saudo Arabijoje sekmadienį užsikrėtimo koronaviruso atvejų skaičius viršijo 100 000, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, užfiksavusi naują užsikrėtimų atvejų bangą likus vos kelioms savaitėms iki chadžo.

Bendras užkrėtimų skaičius išaugo iki 101 914 – didžiausio Persijos įlankos valstybėse, tuo tarpu mirčių skaičius pasiekė 712, pridūrė ministerija.

Karalystėje užsikrėtimų atvejų šuolis pastebėtas karantino priemonių švelninimo metu, o sekmadienį antrą dieną iš eilės paros užsikrėtimų skaičius viršijo 3 000.

Penktadienį Saudo Arabija, siekdama sumažinti ligos atvejų šuolį, atnaujino karantiną Džados mieste, kuris yra laikomas vartais į kasmetinę musulmonų piligriminę kelionę į Meką, kadangi čia veikia oro uostas, per kurį keliauja piligrimai.

Įvestos priemonės apima komendanto valandą nuo 15 iki 6 val. ryto, draudimą lankytis mečetėse bei nurodymą viešojo ir privataus sektoriaus darbuotojams likti namuose.

Gegužės pabaigoje pradėjusi švelninti karantiną, ministerija pareiškė, kad griežtesnės priemonės netrukus gali būti sugrąžintos ir į Rijadą, kuriame pastarosiomis dienomis „užsikrėtusiųjų skaičius nuolat didėjo“.

Saudo Arabija taip pat pranešė, kad ir toliau neleis piligrimams atlikti vadinamosios mažosios piligrimystės (umra) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus.

Institucijos dar nepranešė, ar leis šiais metais įvykti chadžui, planuojamam liepos pabaigoje, tačiau paragino musulmonus laikinai atidėti pasirengimą kasmetinei piligriminei kelionei.

Praėjusiais metais apie 2,5 mln. tikinčiųjų iš viso pasaulio atvyko į Saudo Arabiją, kad galėtų dalyvauti chadže, kurį visi musulmonai privalo atlikti bent kartą gyvenime, jei tik gali.

COVID-19 aukų skaičius pasaulyje pasiekė 400 tūkstančių

17:26

Patvirtintų mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius pasaulyje sekmadienį pasiekė mažiausiai 400 tūkst., Brazilijai diena anksčiau nusprendus nebeskelbti bendro pandemijos aukų jos teritorijoje skaičiaus.

Visame pasaulyje jau užregistruota mažiausiai 6,9 mln. užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, rodo Johnso Hopkinso universiteto kaupiami duomenys. Šio JAV universiteto skaičiai, tapę pagrindiniu informacijos apie pandemiją šaltiniu, rodo, kad Jungtinėse Valstijose nuo COVID-19 mirė daugiausiai žmonių pasaulyje – beveik 110 tūkstančių. Visoje Europoje užregistruota per 175 tūkst. mirties nuo COVID-19 atvejų.

Tačiau sveikatos apsaugos ekspertai mano, kad Johnso Hopkinso universiteto skaičiai neparodo tikrojo pandemijos masto, nes daugeliui vyriausybių dėl testų trūkumo, ypač – krizės pradžioje, buvo sunku rinkti statistinius duomenis. Italijos ir Ispanijos, kur bendrai užregistruota daugiau kaip 60 tūkst. mirties atvejų, pareigūnai pripažino, kad tikrieji aukų skaičiai yra didesni.

Vis dėlto Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro šeštadienį tviteryje pareiškė, kad jo šalies skaičiai neatspindi dabartinės padėties šalyje, taip užsimindamas, kad oficialiais skaičiais pervertinamas viruso plitimas.

J.Bolsonaro, kuris ne kartą ginčijosi su sveikatos apsaugos ekspertais dėl ligos rimtumo ir pagrasino išvesti Braziliją iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), kritikai sako, kad jis bando nuslėpti krizės mastą.

Brazilija skelbė, kad šalyje koronaviruso pandemijos aukų skaičius viršijo 35 000. Pagal COVID-19 aukų skaičių, Brazilija yra trečia pasaulyje po JAV ir Jungtinės Karalystės. 212 mln. gyventojų turinčioje šalyje dabar patvirtinta daugiau kaip 645 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų – pagal šiuos skaičius Brazilija nusileidžia tik JAV.

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija jau pakeitė informacijos teikimo formatą ir liovėsi skelbti bendrą mirusių pacientų skaičių – dabar pateikiamas tik per pastarąją parą mirusių žmonių skaičius. 

Popiežius Pranciškus, perspėjęs žmones karantiną atšaukiančiose šalyse toliau laikytis socialinio atstumo, higienos taisyklių ir judėjimo suvaržymų, sekmadienį išreiškė nerimą, kad virusas vis dar pareikalauja daug gyvybių, ypač Lotynų Amerikoje.

Daugelis tokių šalių kaip JAV ir Didžioji Britanija tvirtina, kad gali švelninti suvaržymus dar visiškai neužgniaužusios savo protrūkių.

Sekmadienį Britanija paskelbė, kad birželio 15-ąją bus galima atidaryti maldos vietas, bet tik privatiems apsilankymams. Birželio 15-ąją taip pat turi būti atidarytos nebūtinų prekių parduotuvės, įskaitant universalines parduotuves.

Pastarąsias dvi savaites buvo nerimaujama, kad ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė per greitai švelnina suvaržymus.

Prancūzijos vyriausybė paskelbė, kad nuo antradienio švelnins kelionių iš Prancūzijos pagrindinės teritorijos dalies į užjūrio teritorijas Karibuose ir Indijos vandenyne suvaržymus.

Ispanija rengiasi žengti dar vieną žingsnį ir nuo pirmadienio leisti restoranams Madride ir Barselonoje priimti klientus viduje, tuo pačiu mažinant vietų skaičių.

Turkijoje Stambulo gyventojai pirmą savaitgalį be karantino priemonių plūdo į miesto pakrantes ir parkus, išprovokuodami sveikatos apsaugos ministro priekaištus.

Toliau kelia nerimą padėtis Rusijoje, kur per paėjusią parą nustatyta kone 9 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, iš kurių beveik 3,5 tūkst. yra besimptomiai, o 134 žmonės nuo šios ligos mirė. Per parą užregistruojamų naujų atvejų skaičiai išlieka panašūs jau trečią savaitę ir svyruoja nuo 8,3 tūkst. iki 9,2 tūkstančio.

Pakistane patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius artėja prie 100 tūkst., o medikai prašo didesnės kontrolės ir griežtesnio socialinio atstumo priemonių taikymo. Tačiau premjeras Imranas Khanas sakė, kad visiškas uždarymas sužlugdytų ekonomiką.

Indija sekmadienį pranešė apie 9 971 naują užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejį, ir tai yra rekordinis paros atvejų skaičius, užregistruotas diena prieš tai, kai šalis rengiasi po 10 savaičių trukusio karantino vėl atidaryti parduotuvių centrus, viešbučius ir religines vietas.

Kinija pranešė apie pirmą per dvi savaites neįvežtinį užsikrėtimo atvejį. Jis užregistruotas pietinėje Hainano saloje.

Baltarusijoje užregistruoti 879 nauji COVID-19 atvejai, mirė dar šeši žmonės

14:17

Baltarusijoje per praėjusią parą užregistravus 879 naujus koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejus, bendras atvejų skaičius sekmadienį padidėjo iki 48 630, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Per visą infekcijos plitimo šalies teritorijoje periodą mirė 269 pacientai (birželio 6-ąją jų buvo 263), sirgę įvairiomis lėtinėmis ligomis ir su išaiškinta koronavirusine infekcija“, – sakoma pranešime.

Taip pat pranešta, kad iki birželio 7-osios pasveiko ir buvo išrašyti iš ligoninių 23 647 pacientai, kuriems anksčiau buvo patvirtinta COVID-19 diagnozė. Pasveikusiųjų skaičius per parą padidėjo 632.

Ministerijos duomenimis, iš viso šalyje atlikta 622 313 testų dėl koronavirusinės infekcijos.

Indija prieš planuojamą karantino priemonių atšaukimą užfiksavo 9 971 COVID-19 atvejį

12:02

Indija sekmadienį pranešė apie 9 971 naują užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejį, ir tai yra rekordinis paros atvejų skaičius, užregistruotas diena prieš tai, kai šalis rengiasi po 10 savaičių trukusio karantino vėl atidaryti parduotuvių centrus, viešbučius ir religines vietas.

Indija jau pralenkė Ispaniją ir tapo penkta labiausiai nuo pandemijos nukentėjusia valstybe. Šalyje patvirtinti 246 628 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir 6 929 mirties atvejai.

Tarp labiausiai paveiktų Indijos miestų yra Naujasis Delis, Mumbajus ir Ahmadabadas. 73 proc. visų COVID-19 atvejų užregistruota šešiose iš 28 Indijos valstijų.

Indija jau iš dalies atkūrė susisiekimą traukiniais ir vidaus skrydžius, leido atidaryti parduotuves ir gamybą.

Rusijoje per parą nustatyta kone 9 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 134 žmonės mirė

11:48

Rusijoje per paėjusią parą nustatyta kone 9 tūkst. naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, iš kurių beveik 3,5 tūkst. yra besimptomiai, o 134 žmonės nuo šios ligos mirė, rodo sekmadienį paskelbti šalies kovą su epidemija koordinuojančio operatyvinio štabo duomenys.

„Per praėjusią parą 84 Rusijos regionuose patvirtinti 8 984 COVID-19 atvejai, įskaitant 1 956 [atvejus] Maskvoje. Išaiškinti 3 458 (38,5 proc.) žmonės be klinikinių apraiškų“, – sakoma štabo pranešime.

Šiuo metu šalyje iš viso užregistruoti 467 673 užsikrėtimo koronavirusu atvejai 85 regionuose.

Per parą užregistruojamų naujų atvejų skaičiai išlieka panašūs jau trečią savaitę ir svyruoja nuo 8,3 tūkst. iki 9,2 tūkstančio.

Per praėjusią parą Rusijoje mirė 134 koronavirusu užsikrėtę žmonės, 55 iš jų – Maskvoje. Per visą protrūkio laiką šalyje mirė 5 859 žmonės.

Iš ligoninių buvo išrašytas 226 731 pasveikęs pacientas, įskaitant 5 343 per pastarąją parą išrašytus žmones, kurių 2 283 išrašyti Maskvoje.  

Rusijos vartotojų teisių agentūra „Rospotrebnadzor“ pranešė, kad šalyje bendrai jau atlikta daugiau kaip 12,7 mln. COVID-19 testų, iš kurių 332 tūkst. atlikti pastarąją parą.

Medikai šiuo metu stebi 318 tūkst. žmonių.

Estijoje užregistruoti aštuoni nauji COVID-19 atvejai

11:15

Estijoje per praėjusią parą užregistruoti aštuoni nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, sekmadienį pranešė Sveikatos departamentas.

Per praėjusią parą atlikti 654 testai COVID-19 nustatyti. Iš viso nuo pandemijos pradžios šalyje atlikta per 90 tūkst. pirminių testų, 1 939 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Iš viso Estijoje COVID-19 pareikalavo 69 gyvybių.

Šiuo metu hospitalizuota 14 COVID-19 pacientų, nė vienas iš jų nėra prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatų.

Iš ligoninių išrašyti 350 žmonių, persirgusių COVID-19. Iš viso pasveiko 1 681 asmuo.

Latvijoje patvirtinti du nauji COVID-19 atvejai

11:14

Latvijoje per praėjusią parą užfiksuoti du nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, sekmadienį pranešė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą atlikti 1 125 testai COVID-19 nustatyti.

Iš viso nuo pandemijos pradžios šalyje atlikta 117 660 testų, 1 088 iš jų rezultatai buvo teigiami. Remiantis penktadienio duomenimis, pasveiko 781 asmuo, 25 žmonės mirė.

Per praėjusią parą nebuvo hospitalizuotas nė vienas COVID-19 pacientas. Šiuo metu ligoninėse gydomi 11 žmonių, keturių iš jų būklė sunki.

JAV užfiksuotos 749 naujos mirtys nuo COVID-19

08:51

JAV per praėjusią parą užregistruoti 749 nauji mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, rodo šeštadienį 20 val. 30 min. vietos (sekmadienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku paskelbti Johnso Hopkinso universiteto renkami duomenys.

Bendras koronaviruso aukų skaičius pasiekė 109 791, šalyje patvirtinta per 1,9 mln. užsikrėtimo COVID-19 atvejų.

Apie pusė milijono žmonių jau pasveiko nuo šios ligos.

Jungtinėse Valstijose iki šiol patvirtinta daugiausiai užsikrėtimo ir mirties nuo COVID-19 atvejų pasaulyje.

Tačiau pagal vienam gyventojui tenkančių mirties atvejų skaičių Jungtines Valstijas lenkia kelios Europos valstybės, įskaitant Prancūziją, Italiją ir Ispaniją.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo šalis „daugiausia įveikė“ pandemiją ir vėl paragino gubernatorius švelninti karantiną savo valstijose.

Balandžio viduryje JAV per dieną mirdavo apie 3 000 koronavirusu užsikrėtusių žmonių, bet pastarosiomis dienomis šis skaičius dažniausiai nesiekdavo tūkstančio. Pastaruoju metu šalyje kas parą nustatoma apie 20 tūkst. naujų COVID-19 atvejų.

Nors ligos plitimas sulėtėjo, sveikatos apsaugos specialistai nerimauja, kad JAV miestus apėmusios masinės demonstracijos prieš policijos brutalumą ir rasinę diskriminaciją artimiausiomis savaitėmis gali nulemti naują susirgimų bangą.

Paskutinis atnaujinimas 2020-06-07 08:51
15min nuotr./Faktai ir mitai apie COVID-19
15min nuotr./Faktai ir mitai apie COVID-19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius