Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje koronaviruso aukų skaičius viršijo 45 tūkst., JAV infekcija serga daugiau nei 300 tūkst. žmonių

Koronaviruso aukų skaičius Europoje perkopė 45 tūkstančių, o visame pasaulyje diagnozuota per 110 tūkstančių COVID-19 mirties atvejų. Skaičiuojama, kad infekcija pasaulyje serga per 1,1 mln. žmonių.
Italijos medikai
Italijos medikai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

JAV išlieka didžiausiu sergamumo židiniu – šalyje koronavirusu serga daugiau nei 300 tūkst. žmonių, o nuo infekcijos mirė daugiau nei 7 100 žmonių.

Jungtinėse Valstijose per parą mirus beveik 1,5 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių buvo užfiksuotas naujas pasaulinis šios pandemijos vienos dienos aukų rekordas, paskelbė Johnso Hopkinso universitetas.

Nuo ketvirtadienio 20 val. 30 min. Vašingtono (penktadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku iki penktadienio to paties laiko šalyje mirė 1 480 pacientų, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19. Tuo pačiu bendras aukų skaičius JAV nuo pandemijos pradžios išaugo iki 7 406.

Visos penktadienio naujienos apie koronavirusą.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

D.Trumpas įspėjo apie būsimas mirtis

00:10

Surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje JAV prezidentas Donaldas Trumpas visus įspėjo, kad amerikiečiai turi nusiteikti sunkiam laikui – per ateinančias dvi savaites Jungtinėse Valstijose bus daug mirčių.

JAV prezidentas taip pat kalbėjo, kad kovojant su koronavirusu bus pasitelkta kariuomenės pagalba – karo medikai padės infekcijos židiniuose. Iš viso ketinama pasitelkti 1 000 kariuomenės narių.

JAV – daugiau nei 300 tūkst. atvejų

22:53

Naujausiais duomenimis, Jungtinėse Valstijose užfiksuota 300 915 koronaviruso atvejų.

Vien šeštadienį infekcija diagnozuota beveik 23 tūkst. amerikiečių.

Koronavirosas JAV nusinešė 1 010 gyvybių.

Europoje koronaviruso pandemijos aukų skaičius viršijo 45 000

22:17

Koronaviruso pandemija Europoje pareikalavo jau daugiau kaip 45 tūkst. žmonių gyvybių, o apie 85 proc. aukų buvo užregistruota Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje, rodo naujienų agentūros AFP surinkta statistika, pagrįsta iki 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku paskelbtais oficialių šaltinių duomenimis.

Europa, kurioje mirė 46 033 iš 627 203 žmonių, kuriems buvo nustatyta koronavirusinė pandemija COVID-19, šiuo metu yra labiausiai pandemijos paveiktas žemynas, vertinant pagal aukų skaičių.

Italijoje jau mirė 15 362, o Ispanijoje – 11 744 žmonės. Prancūzijoje su koronaviruso protrūkiu siejama 7 560, o Britanijoje – 4 313 žmonių mirtis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Veido kaukė

 

Prancūzijoje epidemijos aukų padaugėjo iki 7 560

22:01

Prancūzija šeštadienį pranešė, kad per pastarąją parą šalyje mirė dar 411 koronavirusu užsikrėtęs žmogus.

Šis paros aukų skaičius buvo mažesnis už ankstesnę dieną užfiksuotą šio protrūkio šalyje rekordą, kai mirė 588 žmonės.

Bendras susirgimo COVID-19 aukų skaičius išaugo iki 7 560, žurnalistams sakė aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnas Jeromeas Salomonas. Iš šių žmonių 5 532 mirė ligoninėse.

Turkijoje koronaviruso protrūkio mirčių skaičius peržengė 500

21:40

Turkijoje mirė jau daugiau kaip 500 žmonių, kuriems buvo patvirtinta koronaviruso infekcija COVID-19, šeštadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koja.

Tuo metu bendras patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius beveik pasiekė 24 000.

Turkijoje daugiausiai COVID-19 atvejų užregistruota šalies ekonomikos sostinėje Stambule.

F. Kocos paskelbti oficialūs duomenys rodo, kad per pastarąją parą šalyje mirė 76 koronavirusu užsikrėtę žmonės, tad bendras aukų skaičius yra 501.

Per pastarąją parą Turkija atliko daugiausiai COVID-19 testų nuo protrūkio pradžios: patikrinta 19 664 pacientų mėginių.

Stengiantis suvaldyti viruso plitimą buvo uždarytos mokyklos, sustabdyti skrydžiai ir uždrausti susirinkimai.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį paskelbė privalomą nurodymą nuo vidurnakčio laikytis karantino visiems jaunesniems kaip 20 metų asmenims. Tačiau visuotinis karantinas dar nebuvo paskelbtas.

Majamio uoste prisišvartavo koronaviruso protrūkio apimtas kruizinis laivas

21:14

Koronaviruso protrūkio apimtas kruizinis laivas „Coral Princess“, kuriame du žmonės mirė ir mažiausiai 12 užsikrėtė, šeštadienį prisišvartavo Majamyje.

Į Floridą bendrovės „Prince Cruises“ laivas atvyko po mėnesį trukusio plaukiojimo, per kurį jis nebuvo įleistas į kelis Lotynų Amerikos uostus.

„Visi mes „Princess Cruises“ su giliu liūdesiu pranešame, kad du svečiai mirė „Coral Princess“, – sakoma bendrovės pranešime, gautame naujienų agentūros AFP.

„Mūsų širdys – su jų šeimomis, draugais ir visais, ką paveikė jų netektis“, – pridūrė „Princess Cruises“.

Bendrovė nepateikė išsamesnės informacijos apie mirusius keleivius.

„Princess Cruises“ anksčiau šią savaitę informavo, kad jos laive koronaviruso infekcija COVID-19 yra patvirtinta 12-ai žmonių.

Bermudoje registruotas laivas su 1 020 keleivių ir 878 įgulos narių į Majamį atplaukė anksti šeštadienį. Anksčiau jis nebuvo įleistas į Fort Loderdeilio uostą, esantį Atlanto vandenyno pakrantėje 50 km šiauriau Majamio.

Ketvirtadienį  į Fort Loderdeilį atplaukė du bendrovės „Holland America“ kruiziniai laivai „Zaandam“ ir „Rotterdam“, kuriuose buvo keturi mirę žmonės ir dešimtys užsikrėtusių koronavirusu. Laivai į šį uostą buvo įleisti tik po įtemptų derybų su vietos valdžia, asmeniškai įsikišus JAV prezidentui  Donaldui Trumpui.

Dauguma jų keleivių buvo išlaipinti šeštadienį, laikantis griežtų higienos priemonių, bet susirgusieji ir visi įgulos nariai pasiliko laivuose.

Tuo metu „Princess Cruises“ nurodė, kad išlaipinti „Coral Princess“ keleivius truks kelias dienas dėl prieinamų skrydžių stygiaus. Pirmenybė bus teikiama silpnos sveikatos keleiviams.

„Coral Princess“ kruizas prasidėjo kovo 5-ąją, kai laivas išplaukė iš Čilės Santjago uosto. Tikėtasi, kad kovo 19-ąją kelionė pasibaigs Buenos Airėse.

Tačiau šio uosto pareigūnai atsisakė laivą įleisti, Argentinai dėl koronaviruso pandemijos uždarius sienas. Vėliau lygiai taip pat pasielgė Urugvajus ir Brazilija.

Neįprastai dideliam skaičiui keleivių ir įgulos narių pasireiškus į gripo panašių simptomų, kapitonas nurodė visiems keleiviams užsidaryti kajutėse.

Tiek „Princess Cruises“, tiek „Holland“ yra kruizinių kelionių milžinės „Carnival Corporation“ antrinės įmonės.

Italijoje – mažesnis pacientų, kuriems taikoma intensyvi terapija, skaičius

20:18

Italijoje, kur koronavirusas jau nusinešė 15 362 žmonių gyvybes ir sukėlė didžiulę įtampą visoje šalies sveikatos priežiūros sistemoje, šeštadienį pirmą kartą fiksuotas mažėjantis pacientų, kuriems dėl koronaviruso taikoma intensyvi terapija, skaičius.

„Tai labai svarbi žinia“, – žurnalistams pareiškė Civilinės saugos tarnybos vadovas Angelo Borrelli, pažymėjęs, jog per pastarąsias 24 valandas intensyvios terapijos skyriuose gydomų pacientų skaičius sumažėjo nuo 4 068 iki 3 994. 

„Tai leis mūsų ligoninėms įkvėpti oro“, – pridūrė A.Borrelli.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dezinfekuojamos Milano gatvės
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Dezinfekuojamos Milano gatvės

 

Portugalijoje užfiksuota daugiau nei 10 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų

20:02

Portugalijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui viršijus 10 tūkst., Sveikatos apsaugos ministerija kovą su COVID-19 pandemija palygino su ilgo nuotolio lenktynėmis, pranešė transliuotojas RTP.

„Ši kova – tai ne šimto metrų sprintas, tai – ilgas maratonas. Turime paskirstyti pastangas <...> Tai laikas, kai reikia išlaikyti pusiausvyrą tarp baimės ir drąsos, drąsos likti namuose, drąsos ir toliau padėti kitiems bei prašyti pagalbos, kai mums jos reikia“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministrė Marta Temido.

Ministrė pridūrė, jog „kol kas tunelio gale šviesos nematyti“.

Šeštadienio duomenimis, šalyje buvo užfiksuoti 10 524 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, mirė 266 žmonės.

Šią savaitę Portugalijos vyriausybė pratęsė nepaprastosios padėties režimą dar dviem savaitėms.

Kiek anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog tikisi koronaviruso protrūkio mažėjimo iki gegužės pabaigos.

Iranas pranešė, kad užsikrėtimas koronavirusu lėtėjo ketvirtą dieną iš eilės

19:33

IIrane naujų užsikrėtimo koronaviruso atvejų mažėjo ketvirtą parą iš eilės, parodė šeštadienį paskelbti oficialūs duomenys, šalyje baigiantis dviejų savaičių trukmės atostogoms.

Irane per praėjusias 24 valandas užregistruota 2 560 naujų užsikrėtimo COVID-19 atvejų, per televiziją transliuotoje spaudos konferencijoje pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras.

Tai ketvirta diena iš eilės, kai fiksuotas mažesnis naujų užsikrėtimo atvejų skaičius nuo kovo 31 dienos, kai Teheranas pranešė apie 3 111 užsikrėtusiųjų.

K.Jahanpouras pranešė, kad užregistruoti ir 158 nauji mirties nuo koronaviruso atvejai, taigi oficialus mirusiųjų skaičius siekia 3 452.

Iranas yra viena iš labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių šalių – čia oficialiai registruoti 55 743 užsikrėtimo atvejai, nors užsienyje spėliojama, kad tikrasis skaičius gali būti didesnis.

„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.
„Scanpix“/AP nuotr./Moterys su kaukėmis Teherano gatvėse.

Pasak K.Jahanpouro, nors 4 103 pacientai yra kritinės būklės, pastarosiomis dienomis daugėjo pasveikusiųjų, o iš viso iš ligoninių išrašyti jau 19 736 asmenys.

Po pasipriešinimo uždarymo ar karantino priemonėms, Iranas praėjusio mėnesio pabaigoje iki balandžio 8 dienos paskelbė tarpmiestinių kelionių draudimą.

Pareigūnų teigimu, draudimas, kartu su kitomis kovos su koronaviruso plitimo priemonėmis, tokiomis kaip mokyklų ir religinių vietų uždarymas, gali būti pratęstas.

Įprastomis aplinkybėmis, šeštadienį šalis būtų grįžusi prie įprastos veiklos po dviejų savaičių atostogų, skirtų Naujųjų Metų šventei pagal tradicinį iraniečių kalendorių.

Visgi sostinėje Teherane padėtis toli gražu nebuvo įprasta, o daugelis parduotuvių išliko uždarytos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Pareigūnai ir toliau ragina iraniečius kuo ilgiau likti namuose, nors valstybinė televizija šeštadienį pranešė apie padidėjusį kelionių skaičių, palyginti su ankstesnėmis dienomis.

Sveikatos apsaugos viceministras Irajas Harirchi, kurio koronaviruso tyrimas vasario pabaigoje pasirodė besantis teigiamas ir kuris jau grįžo į viešąjį gyvenimą, šeštadienį valstybinei televizijai teigė, jog „didėjantys srautai Teherane kelia nerimą“.

Prezidentas Hassanas Rouhani ketvirtadienį perspėjo, kad šaliai gali tekti grumtis su pandemija dar metus.

Baltarusijoje užfiksuoti 5 mirties nuo koronaviruso atvejai

18:50

Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį pranešė, kad per visą laiką nuo korononaviruso protrūkio pradžios šalyje užfiksuotos iš viso 5 pacientų, kuriems buvo diagnozuotas užsikrėtimas koronavirusu, mirtys.

„Užregistruoti 5 mirčių atvejai, kai įvairiomis lėtinėmis ligomis sirgusių pacientų būklė pasunkėjo dėl koronaviruso infekcijos“, – pažymėjo Sveikatos apsaugos ministerija.

Pasak ministerijos, balandžio 4 dienos duomenimis ligoninėse dėl koronaviruso (COVID-19) yra gydomi 394 žmonės. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepaisant koronaviruso grėsmės Baltarusijoje verda įprastas gyvenimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nepaisant koronaviruso grėsmės Baltarusijoje verda įprastas gyvenimas

„Kai kuriems pacientams liga pasireiškė lengva ar vidutinio sunkumo forma. Po gydymo yra pasveikęs 41 asmuo“, – pridūrė ministerija.

Bendras užsikrėtusiųjų (gydomų bei jau pasveikusių) asmenų skaičius siekia 435.

Kaip buvo pranešama, balandžio 3 dienos duomenimis šalyje buvo užfiksuotas 351 užsikrėtimo koronavirusu atvejis ir registruotos 4 mirtys.

Šveicarijoje nuo koronaviruso mirė per 500 žmonių

18:15

Šveicarijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius šeštadienį perkopė 20 tūkstančių, o mirusiųjų nuo šios infekcijos skaičius viršijo 500. 

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad iki šeštadienio ryto patvirtintas 20 201 COVID-19 infekcijos atvejis – beveik tūkstančiu daugiau nei prieš parą. 

Šveicarija, kurioje gyvena apie 8,5 mln. žmonių, pagal gyventojų skaičių yra tarp labiausiai koronaviruso paveiktų šalių. Joje 100 tūkst. gyventojų šiuo metu tenka 236 užregistruoti užsikrėtimo COVID-19 atvejai. 

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per pastarąją parą Šveicarijoje nuo koronaviruso mirė dar 76 žmonių, iš visų aukų skaičius pasiekė 540. 

„Piko dar nepasiekėme“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministerijos pareigūnas Danielis Kochas. 

Remiantis naujienų agentūros AFP iš oficialių šaltinių  šeštadienį surinktais duomenimis, iš viso 188 pasaulio šalyse užregistruota daugiau nei 1,1 mln. koronaviruso atvejų, mirė beveik 60 tūkst. žmonių. 

Didelis sergamumas Šveicarijoje galbūt gali būti aiškinamas tuo, kad ji yra tarp daugiausiai testų dėl COVID-19 vienam šalies gyventojų atliekančių šalių. 

Nuo vasario 24-osios, kai šioje Alpių valstybėje patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis, joje ištirta per 150 tūkst. ėminių, iš jų apie 15 proc. rezultatai teigiami.   

Sostinėje Berne ir keliose kitose vietose veikia mobilūs COVID-19 patikros punktai. 

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per pastarąją parą šalyje atlikti beveik 7 tūkst. testų ir nustatyti 975 teigiami koronaviruso atvejai. 

Daugiausiai užsikrėtusiųjų yra pietiniame Tičino kantone, besiribojančiame su nuo viruso itin nukentėjusia Italija. Antroje vietoje – Ženeva. 

Šveicarijoje, kaip ir kitose šalyse, nuo viruso, regis, labiau kenčia vyrai. Ministerijos duomenimis, nors užsikrėtusių moterų yra šiek tiek daugiau, 64 proc. mirusiųjų – vyrai. 

Šveicarija skyrė apie 60 mlrd. JAV dolerių (apie 55,6 mlrd. eurų) priemonėms, kuriomis siekiama sušvelninti pandemijos pasekmes ekonomikai ir sustabdyti viruso plitimą.

Ekonomikos reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad nuo krizės pradžios maždaug 1,3 mln. žmonių, arba ketvirtadalis visų dirbančiųjų, kreipėsi dėl laikinų nedarbo išmokų.

Pasaulyje – jau daugiau kaip 60 tūkst. koronaviruso pandemijos aukų

17:57

Kinijoje praeitų metų pabaigoje prasidėjusi koronaviruso pandemija pasaulyje pareikalavo jau daugiau kaip 60 tūkst. žmonių gyvybių, o trys ketvirtadaliai šių aukų mirė Europoje, rodo šeštadienį naujienų agentūros AFP apibendrinti duomenys.

Statistika, pagrįsta oficialiais duomenimis, paskelbtais iki 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku rodo, kad pasaulyje mirė iš viso 60 457 žmonės, kuriems buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija COVID-19. Iš šių žmonių 44 132 mirė Europoje – dabar labiausiai pandemijos paveiktame žemyne.

Vis tik oficialūs duomenys atspindi tik dalį tikrojo užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir su jais susijusių mirusių žmonių skaičių.

Pagal aukų skaičių pasaulyje pirmavo Italija (14 681); toliau ėjo Ispanija (11 744), Jungtinės Valstijos (7 159), Prancūzija (6 507) ir Jungtinė Karalystė (4 313).

Nuo COVID-19 protrūkio pradžios visame pasaulyje buvo patvirtinti 1 130 204 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, iš jų daugiau kaip pusė – Europoje (610 846).

Be to, 290 219 užsikrėtimo atvejų nustatyta JAV ir Kanadoje (abiejose šalyse mirė 7 325 pacientai), o Azijoje patvirtinta 115 777 atvejų (įskaitant 4 124 mirtinus).

JK ketvirtą parą iš eilės – rekordinis paros koronaviruso aukų skaičius

17:31

Jungtinė Karalystė šeštadienį jau ketvirtą parą iš eilės fiksavo rekordinį nuo COVID-19  mirusių žmonių skaičių – 708. Iš viso koronavirusinė infekcija šalyje jau užsikrėtė beveik 42 tūkst. žmonių. 

„Iki balandžio 4 dienos 9 val. ryto (11 val. Lietuvos laiku) iš viso ištirti 183 190 žmonių, iš jų 41 903 rezultatai teigiami, – sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime. – Iki balandžio 3-osios 17 val. (19 val.) iš koronavirusu užsikrėtusių žmonių, kurie buvo hospitalizuoti, 4 313, deja, mirė.“ 

Italijoje mirė koronavirusu užsikrėtęs premjero G Conte apsaugos pareigūnas

17:01

Italijos policininkas, dirbęs premjero Giuseppe Conte apsaugos padalinyje, užsikrėtė naujuoju koronavirusu ir šeštadienį mirė, pranešė šalies teisėsaugos pareigūnai.

Italijos vyriausybė nurodė, kad pareigūnui Giorgio Guastamacchiai koronavirusinė infekcija COVID-19 buvo nustatyta kovo 21 dieną, bet pabrėžė, kad jis mažiausiai dvi savaites neturėjo kontaktų su G. Conte.

„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte
„Scanpix“/AP nuotr./Giuseppe Conte

Laikraštis „Corriere della Sera“ tuo metu pranešė, kad 55 metų G.Conte buvo dėl visa pikta atliktas testas koronaviruso infekcijai nustatyt, bet jo rezultatai buvo neigiami.

Italijos policijos vadovas išreiškė užuojautą dėl 52 metų G.Guastamacchios mirties.

Italija šiuo metu pirmauja pasaulyje pagal žmonių, kuriems buvo oficialiai nustatyta COVID-19, mirčių skaičių. Tikėtina, kad šalyje epidemijos aukų skaičius šį savaitgalį viršys 15 000.

Ispanijoje ekstremali padėtis dėl koronaviruso pratęsiama iki balandžio 26-osios

16:03

Ispanijos vyriausybė šeštadienį pratęsė iki balandžio 26 dienos ekstremaliąją padėtį, įvestą šalyje dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 epidemijos, pranešė dienraštis „El Pays“.

Šį sprendimą vyriausybė priėmė pasitarusi su mokslo komitetu, turinčiu analizuoti ir prognozuoti viruso plitimą.

Anksčiau buvo pranešta, kad Ispanijoje nuo protrūkio pradžios mirė jau 11 744 koronavirusu užsikrėtę žmonės, iš jų 809 – per pastarąją parą.

Žmonių, kuriems buvo nustatyta COVID-19, šalyje padaugėjo iki 124 763, per parą nustačius dar 7 026 užsikrėtimo atvejus. Pagal bendrą patvirtintų COVID-19 atvejų skaičių Ispanija šiuo metu yra antra pasaulyje po Jungtinių Valstijų ir aplenkė Italiją, kurioje ši liga nustatyta beveik 120 tūkst. žmonių.

Izraelis dėl koronaviruso siunčia kariuomenę į žydų ultraortodoksų miestą

15:36

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu penktadienį leido nusiųsti karių į daugiausia žydų ultraortodoksų gyvenamą miestą, laikomą šalies koronaviruso protrūkio centru. 

„Atsižvelgiant į ypatingą situaciją Bne Brake bei į dėl koronaviruso įvestus apribojimus, IDF (Izraelio gynybos pajėgos) nedelsdamos suteiks būtiną civilinę pagalbą Bne Brako savivaldybei vykdant pareigas," – po derybų su saugumo ir sveikatos apsaugos pareigūnais pranešė B. Netanyahu biuras.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio kariai

Įvažiavimas į netoli Tel Avivo esanti Bne Braką apribotas. Šiame mieste gyvena apie 200 tūkst. žmonių, dauguma – žydų ultraortodoksai.

Oficialiais duomenimis, Izraelyje iki šiol patvirtinti daugiau nei 7 tūkst. koronaviruso atvejų, 36 žmonės mirė.  

Anot vietinės žiniasklaidos, pusė užsikrėtusiųjų yra žydų ultraortodoksai, sudarantys vos apie 10 procentų Izraelio gyventojų.

Daugelis ultraortodoksų atsisako laikytis izoliacijos ir nepaiso reikalavimo kuo mažiau bendrauti. 

Šią savaitę policija sustiprino užkrato židiniais tapusių ultraortodoksų gyvenamų rajonų patruliavimą.

Izraelio armijos atstovas Jonathanas Conricusas pranešė, kad kariuomenė nusiųs į Bnei Braką 800–1 000 karių „padėti“ vietos valdžiai „dėl ten susidariusios rimtos padėties ir Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymų nesilaikymo“.   

Kariai padės paskirstyti maistą ir vaistus bei padės evakuoti žmones su viruso simptomais, nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė jis. 

Pasak atstovo, armija taip pat padės perduoti sveikatos apsaugos ministerijos informaciją ultraortodoksų bendruomenei.

Bne Brako ligoninės „Mayanei Yeshua“ direktorius Mottis Ravidas naujienų agentūrai AFP anksčiau šią savaitę sakė, kad praeina nemažai laiko, kol vyriausybės nurodymai pasiekia ultraortodoksus, nes internetas ir televizija dėl religinių priežasčių bendruomenėje yra uždrausti.  

Net ir mobiliojo ryšio vartotojai neturi prieigos prie interneto ir daugumos pranešimų paslaugų, todėl yra atkirsti nuo pagrindinės sveikatos apsaugos ministerijos naudojamos komunikacijos formos. 

Anot J.Conricuso, kad kariai vilkės oranžinius rūbus ir dauguma bus neginkluoti.  

Atstovas sakė, kad tikimasi, jog bendruomenėje kils nesusipratimų ir nepasitenkinimo, tačiau „mes į tai atsižvelgiame“.

Šią savaitę vienam iš ultraortodoksų bendruomenės lyderių, Izraelio sveikatos ministrui Yaakovui Litzmanui (Jaakovui Licmanui) buvo nustatytas koronavirusas. Dėl to premjeras B. Netanyahu priverstas vėl laikytis prevencinio karantino. 

Latvijoje – antra koronavirusu užsikrėtusio žmogaus mirtis

13:59

Latvijoje užregistruota dar vieno žmogaus, kuriam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19, mirtis – antrąja protrūkio auka šalyje tapo vyras, gyvenęs vienoje benamių prieglaudoje, šeštadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Medikai nurodė, kad šis vyras sirgo ir kitomis lėtinėmis ligomis.

Ligų prevencijos ir kontrolės centras pridūrė, kad vyras nebuvo hospitalizuotas ir kad jam aiškių COVID-19 simptomų nepasireiškė.

Keliomis dienomis anksčiau Rygoje veikiančioje krikščionių evangelikų bendruomenės įkurtoje vyrams skirtoje benamių prieglaudoje „Mėlynasis kryžius“ buvo užfiksuotas didelis COVID-19 protrūkis – koronavirusu užsikrėtė mažiausiai 30 šios įstaigos gyventojų ir darbuotojų.

Sveikatos apsaugos ministrė Ilzė Vinkelė nurodė, kad visi šios prieglaudos gyventojai ir darbuotojai privalės laikytis dviejų savaičių izoliacijos.

Apie pirmąją Latvijoje su COVID-19 infekcija susijusią paciento mirtį Latvijoje buvo paskelbta penktadienį.

Pirmąja protrūkio auka tapo 99 metų moteris nuo kovo 27-osios gydyta Latvijos infektologijos centre. Nurodoma, kad pagrindinė šios pacientės mirties priežastis buvo ne COVID-19, o kiti lėtiniai susirgimai.

Iki šiol Latvijoje patvirtinta 509 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 29 pacientai, užsikrėtę COVID-19; trijų žmonių būklė sunki.

Patvirtinti koronaviruso atvejai: Lietuva – 771, Latvija – 509, Estija – 1018

13:47

Baltijos šalyse iki šeštadienio 13 valandos iš viso patvirtinta 2298 naujojo koronaviruso atvejų, dešimt mirčių užfiksuota Lietuvoje, trylika – Estijoje, viena – Latvijoje, rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtintas 771 atvejis, atlikta 21376 tyrimų, mirė 10 žmonių.

Latvija: patvirtinti 509 atvejai, atlikti 19380 tyrimų, mirė 1 žmogus.

Estija: patvirtinta 1018 atvejų, atlikta 19091 tyrimų, mirė 13 žmonių.

Ispanijoje mirė dar 809 koronavirusu užsikrėtę žmonės

13:33

Ispanijoje mirė dar 809 koronavirusu užsikrėtę žmonės, bet kas parą fiksuojami šio protrūkio aukų skaičiai mažėjo jau antrą dieną iš eilės, rodo šeštadienį paskelbti oficialūs duomenys.

Iki šiol didžiausias vienos paros aukų skaičius buvo užfiksuotas ketvirtadienį, kai mirė 950 žmonių, kuriems buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.

Bendras šios epidemijos aukų Ispanijoje skaičius dabar yra 11 744 ir yra antras didžiausias pasaulyje po Italijos.

Per parą fiksuojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičius Ispanijoje taip pat sumažėjo – šeštadienį buvo paskelbta apie nustatytus 7 026 COVID-19 atvejus. Bendras jų skaičius nuo protrūkio pradžios padidėjo iki 124 736.

„Scanpix“/AP nuotr./Ispanijoje paskelbtas karantinas
„Scanpix“/AP nuotr./Ispanijoje paskelbtas karantinas

 

Estijoje per parą patvirtinti 58 nauji COVID-19 atvejai

13:14

Estijoje per pastarąją parą nustatyti 58 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, atlikus 810 testų, šeštadienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Nuo protrūkio pradžios COVID-19 patvirtinta 1 018-ai žmonių, 13 pacientų mirė.

Šiuo metu 113 užsikrėtusių koronavirusu gydomi ligoninėse, iš jų 20 prijungti prie dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų.

Dar 59 pacientai buvo išrašyti iš gydymo įstaigų.

Sakartvele – pirmoji COVID-19 užsikrėtusios pacientės mirtis

12:39

Sakartvelas šeštadienį paskelbė apie pirmąjį atvejį, kai šalyje mirė naujuoju koronavirusu užsikrėtęs žmogus.

Tbilisio valstybinio medicinos universiteto 1-osios universitetinės klinikos atstovai sakė žurnalistams, kad mirė koronavirusine infekcija COVID-19 užsikrėtusi 79 metų moteris, hospitalizuota kovo 31 dieną.

Medikai pažymėjo, kad moteris taip pat sirgo kitomis ligomis.

Sakartvelo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalyje iki šiol patvirtinti 156 koronavirusinės infekcijos atvejai, bet 28 žmonės jau pasveiko.

JAV pareigūnai rekomendavo gyventojams dėvėti kaukes

11:54

JAV prezidentas Donaldas Trumpaspenktadienį rekomendavo amerikiečiams išėjus į lauką prisidengti veidus kaukėmis, siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, nors anksčiau tvirtindavo, kad taip elgtis nėra būtina.

Prezidentas pakeitė nuomonę, vis daugiau mokslo tyrimų duomenų rodant, kad visuotinis kaukių naudojimas gali pažaboti užkrato sklaidą.

D.Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose sakė, kad JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ragina žmones prisidengti veidus šalikais, skarelėmis arba savadarbėmis medžiaginėmis kaukėmis, bet nenaudoti medicininių kaukių, kad jų pakaktų sveikatos apsaugos darbuotojams.

„Tai bus išties savanoriškas dalykas, – pabrėžė prezidentas. – Neprivalote to daryti, ir aš renkuosi to nedaryti, bet kai kurie žmonės gali norėti tai daryti, ir tai yra gerai.“

Šio D. Trumpo pareiškimo buvo laukiama, kai aukšto rango sveikatos apsaugos pareigūnai patvirtino žurnalistams, kad būtinybė dėvėti kaukas yra patvirtinta mokslo tyrimais.

Penktadienį kalbėdamasis su televizija „Fox News“ Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) užkrečiamųjų ligų padalinio vadovas Anthony Fauci citavo „naują informaciją, kad virusas iš tiesų gali būti platinamas netgi žmonėms tiesiog kalbantis, ne vien kosint arba čiaudint“.

Keliomis dienomis anksčiau CDC direktorius Robertas Redfieldas sakė, kad iki ketvirtadalio žmonių, užsikrėtusių koronavirusine infekcija COVID-19, nepajunta jokių ligos simptomų.

Visi šie veiksniai yra stiprūs argumentai plačiai naudotis veido kaukėmis.

Anksčiau buvo rekomenduojama kaukėmis veidą prisidengti tik sergantiems asmenims ir jų slaugytojams.

Naujosios rekomendacijos atitinka penktadienį pateiktas Prancūzijos nacionalinės medicinos akademijos ir ankstesnę dieną Niujorko mero Billo de Blasio paskelbtą rekomendaciją.

Šiame mieste mirė jau daugiau kaip 1,8 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, bendram pandemijos aukų skaičiui JAV peržengus 7,1 tūkst., rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

Tačiau pasiųstą žinią silpnino faktas, kad nė vienas iš pareigūnų, dalyvavusių Baltųjų rūmų spaudos konferencijoje, kaukių nedėvėjo.

D.Trumpas sakė, kad nusprendęs kaukės nedėvėti.

„Kai susitinku su prezidentais, premjerais, diktatoriai, karaliais, karalienėmis – nežinau, man kažkaip... Nemanau, kad pats tai naudosiu“, – pareiškė jis.

Kvėpuojant ir kalbantis 

A.Fauci komentaras, kad virusas gali būti platinamas kvėpuojant pasirodė po to, kai JAV pelno nesiekianti nevyriausybinė organizacija Nacionalinė mokslų akademija (NAS) balandžio 1-ąją nusiuntė laišką Baltiesiems rūmams, kuriame apibendrinami naujausi šia tema atlikti tyrimai.

Anot NAS, nors tyrimų dar nepakanka, turimi rezultatai rodo, kad virusas gali "pasklisti kaip aerozolis įprastai kvėpuojant". 

Iki šiol JAV sveikatos priežiūros tarnybos teigė, kad pagrindinis viruso perdavimo būdas – maždaug milimetro skersmens kvėpavimo takų lašeliai, kuriuos sergantys žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami ar kosėdami. 

Šie lašeliai greitai nusėda ant paviršių maždaug metro atstumu.

Tačiau jei virusas gali išsilaikyti itin smulkiose dalelėse, dulksnoje, kurią žmonės išskiria kvėpuodami, kitaip tariant – aerozoliuose, užkirsti kelią jo plitimui tampa daug sunkiau.  

Diskusijos dėl aerozolių 

Neseniai žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbtas NIH finansuotas tyrimas atskleidė, kad SARS-CoV-2 virusas prikibti prie aerozolių ir išsilaikyti ore iki trijų valandų. 

Ši publikacija susilaukė plataus dėmesio, nors kritikai ir tvirtino, kad tyrimo išvados yra išpūstos, nes mokslininkai panaudojo medicinos prietaisą, vadinamąjį nebulizatorių, kad susidarytų viruso dulksna, o natūraliomis sąlygomis, anot kritikų, tai neįvyktų. 

NAS laiške atkreipiamas dėmesys į preliminarų tyrimą, atliktą Nebraskos universiteto medicinos centro, kuris aptiko SARS-CoV-2 viruso genetinį kodą – jo RNR – sunkiai pasiekiamose patalpų, kuriose buvo izoliuoti pacientai, vietose. 

NAS mokslininkai taip pat mini kitus du tyrimus, atliktus Honkonge ir pagrindinėje Kinijos dalyje. Tiesa, šie tyrimai dar nerecenzuoti.  

Honkonge atlikto tyrimo metu kai kurie koronavirusu ir kitomis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis segantys pacientai dėvėjo kaukes, o kiti veidų prisidengę nebuvo. Kaukes dėvėję pacientai išskyrė mažiau lašelių ir aerozolių. 

Kinų publikacijoje išreikštas susirūpinimas, kad sveikatos apsaugos darbuotojų naudojamos asmeninės apsaugos priemonės gali būti oru plintančių virusų šaltinis.

Tyrėjų grupė ištyrė Uhano – Kinijos miesto, kuriame paėjusių metų pabaigoje pirmiausia pasirodė koronaviruso užkratas, – ligonines ir nustatė dvi pagrindines zonas, kuriose virusas pasklido aerozolio pavidalu: pacientų tualetuose ir patalpose, kur medikai nusiimdavo apsaugos priemones. 

Pasak NAS mokslininkų, taip gali būti todėl, kad nusiimant apsaugos priemones dalelės gali vėl pakibti ore. Net jei šios dalelės nėra tokio dydžio, kad galėtų būti įkvėptos, jos gali nusėsti ant žmonių rankų ir kūnų.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iki šiol atsargiau vertino grėsmę užsikrėsti koronavirusu per orą. 

Kovo 29 dieną paskelbtoje analizėje PSO rašo, kad, kiek žinoma, plitimo per ore esančius aerozolius atvejų yra pasitaikę tik tam tikrų medicininių procedūrų, kurias atliekant reikalingas kvėpavimo palaikymas, metu.  

Latvijoje užsikrėtusių COVID-19 padaugėjo iki 509

10:55

Latvijoje per pastarąją parą patvirtinta 16 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, o bendras infekuotųjų skaičius šalyje išaugo iki 509, pranešė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Tarnyba nurodė, kad per pastarąją parą buvo atlikti testai 1 182 žmonėms. Iki šiol šalyje patikrinta iš viso 19 380 žmonių.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 29 pacientai, užsikrėtę COVID-19; trijų žmonių būklė sunki.

Jungtinėje Karalystėje mirė 684 žmonės

10:07

Naujausiais duomenimis, Jungtinėje Karalysėje nuo koronaviruso mirė dar 684 žmonės, o aukų skaičius šalyje pasiekė 3 605.

Kinija pagerbė koronaviruso pandemijos aukas tylos minutėmis

09:45 Atnaujinta 12:38

Kinija šeštadienį nuščiuvo, gedėdama pacientų ir medicinos darbuotojų, kurių gyvybes nusinešė naujasis koronavirusas, daugiausiai gyventojų turinčioje šalyje paskelbus tris tylos minutes.

Lygiai 10 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku piliečiai sustojo tylėdami, buvo įjungti automobilių, traukinių ir laivų garso signalai ir civilinės gynybos sirenos, pagerbiant daugiau kaip 3 000 gyvybių, kurių Kinijoje pareikalavo koronavirusinė infekcija COVID-19.

Valstybinė žiniasklaida parodė Kinijos prezidentą Xi Jinpingą ir kitus vyriausybės pareigūnus stovinčius prie vyriausybinio komplekso Pekine, įsisegusius baltus gėlių žiedus.

Sostinės centrinėje Tiananmenio aikštėje valstybinė vėliava buvo nuleista iki pusės stiebo. Aikštėje budėjo gausesnės nei įprasta apsaugos pajėgos.

Viename judriausių miesto prekybos rajonų pėstieji sustojo ir nulenkę galvas tylomis pagerbė aukas. Kelkraštyje nuleidę skydus ir pagarbiai nulenkę galvas stovėjo patruliuojantys policininkai.  

„Šio proceso metu daugybė žmonių, tarp ir jų medikai, įnešė didžiulį indėlį. Visi jie – didvyriai“, –  naujienų agentūrai  AFP sakė pirkėjas Wang Yongna.

„Mes, paprasti piliečiai, turėtume prisiminti šią dieną“, – pridūrė jis.  

Parkų lankytojai taip pat sustojo – vieni laikydami nuleistas badmintono raketes, kiti – pamaldžiai suglaudę delnus.

Sustojo ir Pekino metropoliteno traukiniai. AFP žurnalistai matė, kaip keleiviai, tarp jų ir vaikai, trimis tylos minutėmis išreiškė pagarbą.  

Uhane – Kinijos mieste, kuriame paėjusių metų pabaigoje pirmiausia pasirodė užkratas, – užkaukė sirenos ir garso signalai, gatvėse tylomis stovėjo  žmonės.  

Tongdži ligoninės darbuotojai stovėjo, pagarbiai nulenkę galvas pagrindinio pastato link. Kai kurie vilkėjo koronaviruso sukeltos krizės simboliu visame pasaulyje tapusius apsauginius kostiumus. 

„Labai liūdžiu dėl mirusių kolegų ir pacientų“, – naujienų agentūrai AFP vos laikydama ašaras sakė Xu – viena iš Tongdži ligoninės slaugytojų, dirbusių priešakinėse kovos su virusu linijose. 

„Tikiuosi, kad jie ilsėsis ramybėje danguje“, – pridūrė ji. 

Viename iš gyvenamųjų rajonų prie užtvarų tyliai stovėjo apsauginiais drabužiais vilkintys darbininkai – lyg primindami, kad kasdienis gyvenimas Uhane vis dar yra griežtai suvaržytas.

Japonijoje – daugiau nei 300 naujų atvejų

09:09

Japonijoje pirmą kartą užfiksuota daugiau nei 300 koronaviruso atvejų per dieną. Naujausiais duomenimis, penktadienį Japonijoje nustatyta 314 infekcija sergančių žmonių.

Iš viso šalyje infekcija serga daugiau nei 3 600 žmonių, o 80 mirė.

Tailandas stabdo atvykstančius skrydžius

08:37

Nuo šeštadienio ryto Tailandas uždraudžia atvykti lėktuvams į šalį.

Tailande užfiksuoti 1 978 koronaviruso atvejai ir 19 mirčių nuo šios infekcijos.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-04 08:37

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius