Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronaviruso „superskleidėjas“ galėjo užkrėsti bent 11 žmonių: kas tokiais tampa?

Nustatytas britų verslininkas, kuris, keliaudamas iš Singapūro į Prancūziją ir Jungtinę Karalystę, galėjo užkrėsti 11 žmonių. Kodėl vieni žmonės tampa „superskleidėjais“ ir skleidžia virusą sparčiau nei vidutinis asmuo?
Koronaviruso epidemija plinta toliau.
Koronaviruso epidemija plinta toliau. / „Scanpix“/AP nuotr.

53 metų britų verslininkas ir skautų lyderis Steve'as Walshas koronavirusu užsikrėtė dalyvaudamas verslo konferencijoje Singapūre.

Sausio 24 dieną vyras pradėjo atostogauti Prancūzijos Alpėse, vėliau grįžo atgal į Jungtinę Karalystę. Po keturių dienų – vasario 6-ąją – jam Anglijos Braitono mieste buvo diagnozuotas koronavirusas.

Penki su S.Walshu susiję koronaviruso atvejai nustatyti Anglijoje, penki – Prancūzijoje, vienas – Ispanijos saloje Maljorkoje.

Pats S.Walshas dėkojo Nacionalinei sveikatos tarnybai (NHS).

„Norėčiau padėkoti NHS už pagalbą ir rūpestį. Nors pats visiškai atsigavau, mintimis esu su tais, kurie užsikrėtė koronavirusu“, – rašoma S.Walshu pareiškime, jam būnant Londono ligoninėje.

S.Walshas sakė, kad, vos tik sužinojęs, jog turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiu žmogumi, iškart susisiekė su medikais, rašo „The Independent“.

„Kai mano diagnozė buvo patvirtinta, buvau uždarytas į izoliuotą ligoninės palatą, kurioje vis dar esu. Dėl atsargumo mano šeimos nariai taip pat buvo paprašyti izoliuotis“, – rašoma pareiškime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Walshas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Walshas

S.Walsho kaimynas Ianas Henshallas portalui „The Mirror“ sakė, esą „superskleidėju“ pramintas vyras bijojo, kad bus „paverstas atpirkimo ožiu“.

Naujausiais duomenimis, iš Kinijos kilusiu koronavirusu, kuriam suteiktas oficialus pavadinimas „Covid-19“, užsikrėtė jau per 45 tūkst. žmonių, jis nusinešė mažiausiai 1116 gyvybes. Per 4,8 tūkst. žmonių pasveiko.

Kas yra „superskleidėjas“?

Johnso Hopkinso universiteto mokslininkė Amesh Adalja portalui CNBC sakė, kad terminas „superskleidėjas“ vartojamas apibūdinti asmenį, kuris virusu užkrečia neproporcingai didelį asmenų skaičių. Kitaip tariant, „superskleidėjas“ virusą skleidžia efektyviau nei vidutinis asmuo.

2003 metais siaučiant ūmaus kvėpavimo takų sindromui (SARS), taip pat kilusiam iš Kinijos, jo R0 vertė, nusakanti, kiek žmonių gali užkrėsti sergantis asmuo, siekė 2,75 žmogaus.

Tada „superskleidėjais“ buvo laikomi asmenys, kurie tiesiogiai SARS užkrėsdavo 10 ar daugiau žmonių.

Pasak CNBC, ekspertai mano, kad koronaviruso R0 vertė greičiausiai yra 1,5–3,5 žmogaus, tačiau nežinoma, kiek žmonių gali užkrėsti „superskleidėjai“.

Kas tampa „superskleidėjais“?

Robertas Amleris iš Niujorko medicinos koledžo portalui CNBC sakė, kad tapimas „superskleidėju“ priklauso nuo skirtingų faktorių.

Pasak R.Amlerio, kai kurie faktoriai yra susiję su biologija. Asmuo gali pagaminti daugiau viruso ar užsikrėsti forma, kuri sklinda greičiau ar sparčiau, ir todėl užkrečia daugiau žmonių.

Be to, jei asmens imuninė sistema yra nusilpusi, jis atsigauna lėčiau nei kiti žmonės, todėl ilgiau skleidžia infekciją.

R.Amlerio teigimu, tai gali priklausyti ir nuo vietų, kuriose lankosi asmuo. „Jei asmuo visą laiką būna tankiai apgyvendintose vietose, daugiau šansų, kad jis apkrės daugiau žmonių“, – sakė jis CNBC.

Mokslininko teigimu, „superskleidėjai“ pasitaiko nedažnai, jis rekomendavo imtis įprastų prevencijos priemonių: dažnai plauti rankas, neliesti veido, susirgus likti namuose, vengti artimo kontakto su sergančiais asmenimis, kosėjant ar čiaudint prisidengti nosinaite.

Koronavirusas „Covid-19“ pasireiškia karščiavimu, dusuliu, kosuliu bei kitais kvėpavimo takų sutrikimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius