-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosovas atšaukė savo dalyvavimą Prahos viršūnių susitikime po Čekijos prezidento komentarų

Kosovas atšaukė savo dalyvavimą Prahos viršūnių susitikime, trečiadienį pranešė čekų pareigūnai, šalies prezidentui pavadinus šios buvusios Serbijos provincijos lyderius „karo nusikaltėliais“.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kelių Vakarų Balkanų šalių vyriausybių delegacijos ketvirtadienį Prahoje turi susitikti su Europos Sąjungos valstybių – Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos – premjerais.

„Kosovas šiandien atsiuntė notą atsisakydamas dalyvavimo“, nors anksčiau patvirtino, kad dalyvaus, sakė Čekijos vyriausybės atstovė Jana Adamcova naujienų agentūrai AFP.

Čekijos prezidentas Milošas Zemanas antradienį lankydamasis Belgrade, kuris atsisako pripažinti buvusios savo provincijos Kosovo nepriklausomybę, pareiškė, kad jam patinka Serbija, bet nepatinka Kosovas.

Trečiadienį jis pareiškė, kad „pasiteiraus Čekijos vyriausybės, ar įmanoma peržiūrėti Kosovo pripažinimą“, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė prezidento atstovas Jiri Ovcaceka.

„Karo nusikaltėlių vadovaujamai valstybei nėra vietos demokratinių valstybių bendruomenėje“, – pridūrė palankumu Rusijai ir Kinijai garsėjantis M.Zemanas.

Liepos mėnesį atsistatydinęs buvęs Kosovo premjeras Ramushas Haradinajas 10-e praėjusio amžiaus dešimtmetyje vadovavo etninių albanų sukilėlių nepriklausomybės kovoms Serbijoje. Jis buvo iškviestas į apklausą Hagoje įsikūrusiame Kosovo specialiajame teisme, tiriančiame nusikaltimus prieš etninius serbus per 1998–1999 metų Kosovo karą ir po jo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramushas Haradinajas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ramushas Haradinajas

Čekijos užsienio reikalų ministras Tomas Patricekas trečiadienį pareiškė, kad Praha neketina keisti savo 2008 metų sprendimo pripažinti Kosovo nepriklausomybę.

„Mes pripažinome Kosovą „de jure" 2008 metais ir mūsų užsienio politikos saugumo bei skaidrumo interesai yra to nekeisti“, – sakė T.Patricekas naujienų agentūrai AFP.

Ketvirtadienio viršūnių susitikime numatoma aptarti ryšių plėtrą tarp vadinamojo Višegrado ketverto šalių ir Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos, Šiaurės Makedonijos ir Serbijos – valstybių, siekiančių glaudesnių ryšių su ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius