Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosovo pirmalaikiuose rinkimuose pirmauja buvusių partizanų koalicija

Kosove po sekmadienį vykusių pirmalaikių parlamento rinkimų turėtų prasidėti netikrumo laikotarpis, juose daugiausiai balsų gavus buvusiems partizanams, bet šie visgi nesugebėjo užsitikrinti aiškios daugumos prieš partijas, pasisakančias už permainas, rodo negalutiniai oficialūs rezultatai.
Hashimas Thaci
Hashimas Thaci / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Koalicija Kosovas

Kosovo žiniasklaidos „karo sparno koalicija“ pramintas aljansas, vadovaujamas prezidento Hashimo Thaci Kosovo demokratų partijos (PDK), surinko 35,75 proc. balsų, rodo duomenys, gauti suskaičiavus beveik 70 proc. balsalapių.

Tačiau nacionalistinė kairiojo sparno partija „Apsisprendimas“ (Vetevendosje), rinkimų kampanijos metu žadėjusi pažaboti šalyje klestinčią korupciją, gavo dvigubai daugiau balsų, palyginti su ankstesniais rinkimais – už ją, negalutiniais duomenimis, balsavo 24,08 proc. rinkėjų.

Beveik ketvirtadalis balsų šiuose rinkimuose, kurie yra tik treti parlamento rinkimai Kosove nuo tada, kai jis 2008-aisias paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, atiteko trečiai dešiniojo sparno koalicijai.

Rinkėjų aktyvumas sekmadienį siekė 41,40 procento.

Ir PDK, ir „Apsisprendimo“ šalininkai išėjo į sostinės Prištinos gatves švęsti.

Vadinamosios karo sparno koalicijos kandidatas į premjerus Ramushas Haradinajus Haradinajus savo šalininkams sakė, kad Kosovas „skyrė pergalę“ jo aljansui ir kad jis stengsis suformuoti vyriausybę.

Tačiau nepanašu, kad R.Haradinajus su politiniais sąjungininkais 120 vietų parlamente turės 51 vietą – tiek, kiek reikia, kad galėtų valdyti koalicijoje su dešimčia deputatų, atstovaujančių Kosovo ne serbų tautybės mažumas – turkus bei romus.

Dauguma iš 1,8 mln. Kosovo gyventojų yra etniniai albanai.

Kosovo serbų mažumai taip pat automatiškai atitenka dešimt mandatų, tačiau galutinis vietų pasiskirstymas paaiškės vėliau šią savaitę.

„Vetevendosje“ lyderis Albinas Kurti kreipdamasis į šalininkus džiaugėsi rinkimų rezultatais ir sakė, jog tai yra „didžiulė pergalė“.

Pasak jo, partijos „Vetevendosje“, kuri dirbdama opozicijoje nevengė griebtis radikalių metodų, tokių, kaip ašarinių dujų panaudojimas parlamento posėdžių salėje, „ateityje laukia daugiau pergalių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius