-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosovo valdančiosios koalicijos partija inicijuoja balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe

Kosovo valdančiajai koalicijai priklausanti partija inicijuoja balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, trečiadienį pranešė jos lyderis.
Albinas Kurti
Albinas Kurti / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai gali išprovokuoti rimtą politinę krizę pačiame koronaviruso pandemijos įkarštyje.

Vyriausybė, vadovaujama dviejų buvusių opozicinių partijų, pradėjo dirbti prieš mažiau nei du mėnesius, kai buvo nušalinta senoji gvardija, dominavusi šioje buvusioje Serbijos provincijoje nuo 2008-ųjų, kai Kosovas paskelbė nepriklausomybę.

Tačiau kairiojo sparno Apsisprendimo judėjimo („Vetevendosje“) ir centro dešiniosios Kosovo demokratinės lygos (LDK) koalicija greitai ėmė braškėti.

Vyriausybei vadovauja Apsisprendimo judėjimo lyderis Albinas Kurti.

Trečiadienį LDK lyderis Isa Mustafa žurnalistams pareiškė, kad jo partija inicijuos balsavimą dėl nepasitikėjimo A.Kurti vyriausybe, nes premjeras be konsultacijų atleido LDK ministrą.

Kiek anksčiau trečiadienį A.Kurti atleido iš pareigų vidaus reikalų ministrą Agimą Veliu, nes šis pasisakė už tai, kad Kosove dėl koronaviruso būtų skelbiama nepaprastoji padėtis. Vyriausybės vadovas tokiam žingsniui nepritaria. Tačiau pagrindinis A.Kurti varžovas prezidentas Hashimas Thaci taip pat pasisako už nepaprastosios padėties paskelbimą.

„Šiandien pažeidžiant koalicinį susitarimą buvo atleistas LDK ministras“, – sakė I.Mustafa žurnalistams.

Anot jo, sprendimą inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe taip pat paskatino nerimas, kad A.Kurti kenkia Kosovo santykiams su Jungtinėmis Valstijomis, vienomis iš svarbiausių Prištinos partnerių.

Pastarosiomis savaitėmis Vašingtonas ėmė dar smarkiau spausti Kosovą panaikinti 2018 metais įvestą 100 proc. tarifą serbiškoms prekėms. Dėl to žingsnio buvo įšaldytos Europos Sąjungos vadovaujamos Kosovo ir Serbijos derybos dėl santykių normalizavimo.

Premjeru tapęs A.Kurti, nepaisydamas JAV, LDK ir prezidento H.Thaci spaudimo, priešinosi tarifo panaikinimui.

Komentuodamas LDK sprendimą inicijuoti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe A.Kurti sakė, kad šis žingsnis jo nenustebino, tačiau jis dėl visas pastangas koalicijai išsaugoti.

„Šiandien vis dar sakau, kad LDK yra mūsų partnerė. Norime, kad LDK liktų valdančiojoje koalicijoje“, – kalbėjo premjeras.

Vyriausybei nušalinti LDK reikia užsitikrinti daugumos deputatų 120 vietų parlamente palaikymą. A.Kurti partija parlamente turi tik 29 vietas.

Nušalinus vyriausybę Kosove gali susidaryti politinis vakuumas tuo metu, kai šalis bando sustabdyti koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 plitimą. Kosove, turinčiame 1,8 mln. gyventojų, šis susirgimas diagnozuotas mažiausiai 20 žmonių.

Priština jau ėmėsi virtinės griežtų priemonių infekcijos plitimui sustabdyti, įskaitant mokyklų ir visų verslo įmonių, išskyrus vaistines ir maisto parduotuves, uždarymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius