-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosta Rikos prezidento rinkimuose pirmauja evangelikas ir valdančiosios partijos kandidatas

Kosta Rikos prezidento rinkimuose pirmauja evangelikas, kurio reitingai gerokai pakilo šiam griežtai pasisakius prieš tos pačios lyties asmenų santuokas, ir šiai idėjai pritariantis valdančiosios partijos šalininkas, paskelbta sekmadienį suskaičiavus daugiau kaip du trečdalius rinkėjų balsų.
Fabricio Alvarado
Fabricio Alvarado / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Kosta Rika

Suskaičiavus 68 proc. balsalapių paaiškėjo, kad jokiais giminystės ryšiais nesusiję Fabricio Alvarado ir Carlosas Alvarado surinko atitinkamai 25,2 proc. ir 21,1 proc. balsų.

Trečią vietą kol kas užima opozicinės Nacionalinės išlaisvinimo partijos (Partido Liberacion Nacional – PLN) atstovas, žemės ūkio srityje dirbantis verslininkas Antonio Alvarezas.

Jei nė vienas iš 13 kandidatų nesurinks 40 proc. balsų, du pretendentai, sulauksiantys daugiausiai rinkėjų palaikymo, balandžio 1-ąją susirungs antrame rinkimų ture.

Šiuose Kosta Rikos lyderio rinkimuose itin svarbi tos pačios lyties asmenų santuokos tema. Sausį Amerikos šalių žmogaus teisių teismas nusprendė, kad šioje Centrinės Amerikos valstybėje tos pačios lyties asmenų poroms turėtų būti leista tuoktis, įsivaikinti ir naudotis kitomis teisėmis, kurios priklauso susituokusioms poroms.

Neseniai rinkėjų nuomonės apklausų lyderiu tapo žurnalistas, pamokslininkas ir krikščioniškų dainų atlikėjas F.Alvarado. Jis smarkiai išpopuliarėjo, kai griežtai pasisakė prieš homoseksualų santuokas; jų įteisinimui priešinasi apie du trečdalius Kosta Rikos gyventojų.

C.Alvarado yra vienintelis kandidatas, atvirai pritariantis tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui. Jam paramą neseniai pareiškė socialliberalių pažiūrų rinkėjai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Alvarado
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carlosas Alvarado

Žurnalisto išsilavinimą turintis politikas savo karjerą pradėjo tapęs Piliečių veiksmo partijos (Partido Accion Ciudadana – PAC) komunikacijos direktoriumi. Be to, jis buvo dabartinio prezidento Luiso Guillermo Soliso darbo ministras.

Kadangi savo kandidatūras balsavime iškėlė labai daug politikų, beveik neabejojama, kad prireiks antro rinkimų turo.

„Manau, viskas labai susiskaldę, – sakė psichologė Paula Rodriguez, balsavusi šiauriniame San Chosė priemiestyje Moravijoje. – Tikrai manau, kad niekas nežino, kas nutiks.“

F.Alvarado: „Mūsų žinutė jau nugalėjo. Esame labai laimingi ir tikimės, kad įtikinome daugiau neapsisprendusiųjų.“

Politologas Francisco Barahona naujienų agentūrai AP sakė, kad teismo nutartis dėl tos pačios lyties asmenų santuokų Kosta Rikai buvo „išorinis sukrėtimas“. Šioje šalyje dominuoja katalikai, bet evangelikų bendruomenė nuolat didėja.

F.Alvarado savo ruožtu pavadino tą nutartį „suverenumo pažeidimu“. Po tokio savo pareiškimo jis ėmė pirmauti rinkėjų nuomonės apklausose, nes socialinio konservatizmo šalininkai palaiko jo poziciją.

„Mūsų žinutė jau nugalėjo. Esame labai laimingi ir tikimės, kad įtikinome daugiau neapsisprendusiųjų“, – vietos žiniasklaidai prieš užsidarant balsavimo apylinkėms sakė F.Alvarado.

A.Alvarezas, dukart buvęs Įstatymų leidžiamosios asamblėjos pirmininku ir 1986–1990 metais prezidentavusio Oscaro Ariaso ministru, tvirtina prieštaraujantis homoseksualų santuokoms, tačiau mano, kad gėjų poroms turėtų būti suteikta kitų teisių.

Vis dėlto kai kurie rinkėjai yra labiau susirūpinę kitomis šalies problemomis. Pavyzdžiui, sostinės Gvadalupės rajone balsavęs Carlosas Moralesas sakė, kad labiausiai jam rūpi, ar naujasis prezidentas sugebės susitvarkyti su vyriausybės deficitu neįvesdamas naujų mokesčių.

„Kalbama, kad vyriausybė nebeturi pinigų, o kad tai išspręstų, ruošiasi mums įvesti naujų mokesčių, – sakė vyras. – Tačiau aš manau, kad žmonės ir taip yra labai susiveržę diržus. Viskas yra labai brangu, ir tai mums visiems pakenks.“

Kosta Rikos piliečiai renka ne tik prezidentą, bet ir 57 Įstatymų leidžiamosios asamblėjos narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius