-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovą dėl „Brexit“ sutarties pralaimėjusios Th.May laukia balsavimas dėl nepasitikėjimo

Jungtinės Karalystės ministrės pirmininkės trečiadienį laukia balsavimas dėl nepasitikėjimo, parlamento nariams triuškinama balsų persvara atmetus jos suderėtą susitarimą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos ir palikus šalį be jokio plano, likus nedaug laiko iki planuojamos „Brexit“ datos – kovo 29-osios.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Antradienį vakare Th.May ištiko didžiausias pralaimėjimas parlamente, kokį tik yra patyrusi bet kuri vyriausybė per Britanijos naujausių laikų istoriją. Premjerės praeitais metais su ES lyderiais suderintą „Brexit“ sutartį Bendruomenių Rūmų nariai atmetė 432 balsais prieš 202.

ES iškart perspėjo, kad šis balsavimas didina itin chaotiško „Brexit“ be jokio susitarimo riziką. Jeigu šis scenarijus išsipildytų, Britanijos ryšiai su didžiausia prekybos partnere nutrūktų per vieną naktį, be jokio pereinamojo laikotarpio.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris paragino Londoną „kuo greičiau paaiškinti savo ketinimus“ ir perspėjo, kad „laikas jau beveik baigėsi“.

Airija, vienintelė sausumos sieną su Jungtine Karalyste turinti ES narė, informavo suintensyvinsianti pasiruošimus „netvarkingam „Brexit“.

Po balsavimo Th.May kalbėjo nuolaidžiu tonu: ji pažadėjo derybas tarp partijų, mėginant išgelbėti įgyvendinamą „Brexit“ sutartį. Naują planą ketinama pateikti ateinantį pirmadienį.

Premjerės tikisi laimėti parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo, turinčio įvykti trečiadienį apie 19 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Interpeliaciją inicijavo opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas , norintis išprovokuoti pirmalaikius rinkimus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmuose
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmuose

Nors daugelis Th.May Konservatorių partijos įstatymų leidėjų ir vyriausybę palaikanti Šiaurės Airijos demokratinė junionistų partija (DUP) vadovavo puolimui prieš „Brexit“ sutartį, jie nenori leiboristų vyriausybės.

Tačiau britų laikraščiai susitelkė į premjerės pralaimėjimo mastą ir tvirtino, kad šis parlamento balsavimas yra itin nepalankus 18 mėnesių trukusių derybų su ES įvertinimas.

Populiarus bulvarinis dienraštis „The Sun“ rašo, kad Th.May buvo „sutriuškinta“, o „Daily Mail“ pažymėjo, kad premjerės valdžia „kabo ant plauko“. Vienas dienraščio „The Times“ komentatorius ją pavadino „premjere zombe“.

Fundamentalus pokytis

Dauguma įstatymų leidėjų, įskaitant Th.May, prieš 2016 metų „Brexit“ referendumą, smarkiai suskaldžiusį šalies visuomenę, buvo nusistatę prieš išstojimą iš Europos Sąjungos.

Praėjus beveik trejiems metams jie vis dar neįstengia apsispręsti, ką daryti. Kai kurie parlamento nariai kritikuoja Th.May suderėtą susitarimą, kad juo numatomi per glaudūs būsimi ryšius su Bendrija, o kiti, priešingai, tvirtina, kad nuo ES pernelyg nutolstama.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius ir vienas pagrindinių „Brexit“ šalininkų Borisas Johnsonas sakė, kad balsavimas Bendruomenių Rūmuose suteikė Th.May „didžiulį mandatą“ iš naujo derėtis su Europos Sąjunga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

DUP lyderė Arlene Foster, kurios maža partija remia Th.May vyriausybę Bendruomenių Rūmuose, taip pat ragino į „Brexit“ sutartį įnešti „fundamentalių pokyčių“.

„Suteiksime vyriausybei erdvės parengti planą, kaip būtų galima užtikrinti geresnį susitarimą“, – sakė ji.

Tačiau kalbėdamas prieš antradienį surengtą balsavimą Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas atmetė galimybę padaryti kokių nors esminių sutarties pakeitimų. Panašų signalą pasiuntė ir J.C.Junckeris.

„Tai vienintelis būdas užtikrinti Jungtinės Karalystės tvarkingą pasitraukimą“, – sakė J.C.Junckeris.

Po Th.May pralaimėjimo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad dabar Jungtinei Karalystei tenka didžiausias spaudimas rasti sprendinį.

Rizikingas pokeris

Vis daugiau proeuropietiškų pažiūrų britų įstatymų leidėjų ragina surengti antrąjį referendumą kaip išeitį iš susidariusios aklavietės. Tai sudarytų galimybę apskritai atsisakyti „Brexit“ planų.

Po balsavimo Londone Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas savo „Twitter“ žinutėje rašė: „Jeigu sutartis neįmanoma ir niekas nenori „Brexit“ be jokios sutarties, tuomet kas pagaliau turės drąsos pasakyti, koks yra vienintelis teigiamas sprendinys?“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May

Abipus Lamanšo sąsiaurio taip pat stiprėja spėlionės, kad Th.May gali prašyti pavėlinti „Brexit“, nors pati premjerė tai neigia.

Trečiadienį ryte svaro kursas šiek tiek smuktelėjo žemyn, bet daugiausiai išlaikė pozicijas, investuotojams svarstant, kokie bus tolesni žingsniai šioje ilgai besitęsiančioje sagoje.

Jungtinės Karalystės verslininkai paragino politikus susivienyti.

„Finansų stabilumui neturėtų būti sukeliamas pavojus politinio pokerio žaidime su aukštais statymais“, – perspėjo Londono Sičio korporacijos, valdančios pagrindinį šalies finansų centrą, politikos vadovė Catherine McGuinness.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius