Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 06 08 /12:14

Kovingai nusiteikęs Trumpas dalyvaus ginčo dėl prekybos temdomose G-7 lyderių derybose

Europa ir Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo šeimininkė Kanada įspėjo Jungtinių Valstijų prezidentą Donaldą Trumpą, kad nesileis bauginamos per šias derybas, kurios vyks tvyrant nuogąstavimams, kad prekybos karas gali susilpninti Vakarų aljansą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

G-7 lyderiams renkantis į Kvebeką, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau įspėjo Amerikos prezidentą, kad valstybės neketina tylomis sutikti su prekybos muitais.

Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, prieš G-7 derybas Otavoje susitikęs su J.Trudeau, pareiškė, kad prieš susėdant prie bendro stalo su D.Trumpu jis sieks užsitikrinti kolegų iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Italijos paramą.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiro Putino ir Emmanuelio Macrono susitikimas Sankt Peterburge

„Amerikos prezidentas galbūt yra nieko prieš būti izoliuotas, tačiau mes taip pat esame nieko prieš pasirašyti šešių valstybių susitarimą, jei to reikės“, – parašė E.Macronas angliškai socialiniame tinkle „Twitter“

„Nes šios šešios valstybės reprezentuoja vertybes, jos reprezentuoja ekonominę rinką su ilga istorija, kuri dabar yra tikra tarptautinė galia“, – pažymėjo jis.

D.Trumpo atsako nereikėjo ilgai laukti.

„Prašau, pasakykite ministrui pirmininkui J.Trudeau ir prezidentui E.Macronui, kad jie primeta Jungtinėms Valstijoms didžiulius muitus ir kuria nepinigines kliūtis prekybai“, – parašė jis tviteryje.

„ES prekybos su JAV perteklius siekia 151 mlrd. JAV dolerių, o Kanada neįsileidžia mūsų ir kitų šalių ūkininkų. Nekantrauju ryt su jais pasimatyti“, – pridūrė Amerikos lyderis.

Prieš G-7 viršūnių susitikimą su Japonijos vyriausybės vadovu Shinzo Abe Vašingtone susitikusiam D.Trumpui, atrodo, šiuo metu labiau rūpi ateinančią savaitę numatytas istorinis jo susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Tačiau prieš išvykdamas į Vašingtoną prezidentas leido aiškiai suprasti, kad taip pat neketina nusileisti dėl savo plano perbalansuoti prekybą nustatant muitus iš JAV sąjungininkių importuojamam plienui, aliuminiui ir kitoms prekėms.

Šiuo metu praraja tarp tradicinių sąjungininkų tokia plati, kad kai kurie apžvalgininkai netgi siūlo pervardyti G-7 viršūnių susitikimą į G-6+1. E.Macronas savo ruožtu tvirtina, kad lyderiams nereikėtų bijoti siekti susitarimų ne D.Trumpo.

Tačiau apžvalgininkai atkreipia dėmesį, kad niekada anksčiau nėra buvę, kad G-7 grupei nepavyktų susitarti dėl vienokios ar kitokios formos baigiamojo pareiškimo – net 1985-aisiais, kai tarp šalių tvyrojo panaši priešprieša dėl prekybos.

„Spaudimas pasaulio ekonominei tvarkai“

Šį dviejų dienų viršūnių susitikimą, temdomą Vakarų lyderių tarpusavio nesutarimų, veikiausiai lydės ir tokiems susibūrimams įprasti protestai.

Pagrindiniai susitikimai vyks Šarlevua esančiame Malbė, maždaug už pustrečios valandos kelio į šiaurę nuo Kvebeko miesto ir jame įsikūrusio tarptautinės žiniasklaidos centro.

Vis dėlto ketvirtadienio vakarą nedidelė, maždaug 200 protestuotojų antikapitalistų grupė susirinko Kvebeke, o jiems suvaldyti policija surengė didžiulio masto operaciją. Sutemus situacija miesto centre buvo rami.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel jau anksčiau pripažino, kad šįkart bus sunku susitarti netgi dėl tradicinio bendro lyderių pareiškimo.

Trečiadienį kanclerė sakė, kad „vardan jo nebus einama į kompromisus“, ir pažymėjo, kad galbūt būtų sąžiningiau apskritai atsisakyti pareiškimo.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel

Kanados prekybos ministras Francois-Philippe'as Champagne'as kalbėjo dar tiesmukiau: „Matome, kaip pasaulio ekonominė tvarka patiria spaudimą, yra puolama“.

Baltųjų rūmų aukščiausio rango patarėjas ekonomikos klausimais Larry Kudlow prieš prisijungdamas prie D.Trumpo komandos nepritarė muitų įvedimui, tačiau dabar tvirtina, kad prekybos status quo yra žalingas Amerikai.

„Kol neturėsime dvišalių santykių, neturėsime ir laisvos, sąžiningos prekybos“, – kalbėjo jis.

Viena G-7 sukūrimo priežasčių buvo tai, kad turtingosios pasaulio valstybės, nepaisant jų pergalės Šaltajame kare, nusivylė platesne daugiašale sistema, kurioje joms teko dirbti su mažesniais konkurentais.

Globalizuotoje ekonomikoje, kurią jos padėjo sukurti, buvo ir nugalėtojų, ir pralaimėtojų, bet iki D.Trumpo pergalės rinkimuose Amerika buvo laikoma neginčytina lydere ir didžiausia naudos gavėja.

Tačiau 2017 metų sausį prezidentu tapęs D. Trumpas jau išvedė Jungtines Valstijas iš Paryžiaus klimato susitarimo, sutarties dėl Irano branduolinės programos ir Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP).

G-7 viršūnių susitikimas Šarlevua esančiame Malbė prasideda penktadienį ir tęsis iki šeštadienio. Iškart po jo D.Trumpas išskris į Singapūrą, kur planuoja dalyvaut istoriniame susitikime su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius