Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kovodama su krize JAV kuria pagrindą naujai recesijai?

700 milijardų dolerių dydžio JAV ekonomikos gelbėjimo programa padėjo stabilizuoti šios šalies ekonomiką, tačiau nepadėjo įgyvendinti daugybės užsibrėžtų uždavinių. Negana to, priemonės, kurių buvo griebtasi, gali dar padidinti naujos krizės riziką – apie tai kalbama programos generalinio inspektoriaus Neilo Barofskio ataskaitoje
JAV krizė kilo nekilnojamojo turto sektoriuje, ir bijoma, kad čia vėl gali kilti problemų
JAV krizė kilo nekilnojamojo turto sektoriuje, ir bijoma, kad čia vėl gali kilti problemų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia „Reuters“, šioje ataskaitoje teigiama, kad daugybė didžiulių bendrovių, kurių bankroto JAV valdžia jokiu būdu nenorėtų leisti ir dėl to skiria papildomas subsidijas, krizės metu dėl tokios politikos dar labiau padidino savo apimtis. Tokių bendrovių įsitikinimas, kad valdžia ir toliau jas rems, gali pastūmėti jas į naujas rizikingas finansines operacijas.

Ataskaitoje taip pat perspėjama, kad gali susidaryti naujas nekilnojamojo turto burbulas. Būtent nekilnojamojo turto srityje kilo problemos, privedusios prie dabartinės pasaulio finansinės krizės.

N.Barofskis taip pat pastebi, kad bankininkai ir toliau išsimoka sau didžiule premijas, nepaisant jokių pastangų, kad tokia praktika baigtųsi.

Programos generalinis inspektorius teigia, kad ekonomikos gelbėjimo programa nesąlygojo finansų sistemos reformos. „Mes ir toliau važiuojame tuo pačiu vingiuotu kalnų keliu, tačiau jau žymiai greitesniu automobilius“, – pažymi jis ataskaitoje. Specialisto teigimu, neišspręstos problemos gali privesti prie naujos, galbūt netgi dar didesnės, krizės.

Ši ekonomikos gelbėjimo programa buvo sukurta 2008 metų pabaigoje, kilus finansinei krizei. Didžiulės finansinės organizacijos, kurių dalis buvo ties bankroto riba, gavo valstybės paramą. Daugybė bankų jau grąžino valstybei paskolintus pinigus – žymiai anksčiau nei prognozavo ekspertai.

Apie tai, kad JAV ekonomika, nepaisant atsigavimo ženklų, yra pavojingoje situacijoje, paskelbė ir Niujorko universiteto profesorius Nourielis Roubinis, numatęs pasaulinę finansų krizę likus metams iki jos pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius