Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus Trojos arklys Vakarams – populistų valdomoje Italijoje?

​​​​​​​Rusiškai kalbančio gynybos ministro Romoje nėra buvę. Į Maskvą dažnai važinėjančio vidaus reikalų ministro – vicepremjero – Romoje irgi nėra buvę. Punktas partijų strateginiuose planuose, tiesiogiai aptariantis paramą Maskvai? Tokio nėra iki šiol buvę. O dabar visa tai yra.
„Sankcijoms Rusijai – ne“, – skelbiama ant M.Salvini vilkimų marškinėlių
„Sankcijoms Rusijai – ne“, – skelbiama ant M.Salvini vilkimų marškinėlių / „Twitter“ nuotr.

Dabar Romoje daug kas yra ir bus kitaip. Amerikietis Steve'as Bannonas, buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir ideologas itališką perestroiką supranta šitaip: „Dabar Roma yra pasaulio politikos centras.“

Ir paaiškina kodėl: „Tikros populistų valstybės iki šiol nėra buvę, o dabar yra.“

M.Salvini: „Negavau niekada iš Maskvos nei vieno rublio, nei vienos liros, nei vieno euro.“

Atvejai, kai kurioje nors Vakarų valstybėje, pavyzdžiui, Austrijoje arba Prancūzijoje, išnyra stiprus populistinis judėjimas, traktuojami kaip išskirtiniai.

Atvejis, kai ES šalį valdo dviejų populistinių jėgų koalicija, kol kas tėra vienas – „Penkių žvaigždžių judėjimo“ ir „Lygos“ sandorio vyriausybė Romoje.

Štai kodėl D.Trumpo eros strategas S.Bannonas susidomėjęs žvalgosi į Romą – kas ten toliau bus?

Toliau – nauja užsienio politika, nauji bičiuliai ir nauji priešai.

Apie tai kasmetiniame Trento ekonomikos festivalyje šiomis dienomis garsiai pasisakė kitas žinomas amerikietis George'as Sorosas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'as Sorosas

„Aš nežinau, ar Vladimiras Putinas finansuoja „Lygą“ – Matteo Salvini partiją. Tai klausimas, į kurį Italijos visuomenė turėtų įsigilinti. Ji turi teisę žinoti, ar Salvini algą gauna iš Putino“, – pabrėžė milijardierius.

Italijos vidaus reikalų ministras, vicepremjeras, „Lygos“ lyderis M.Salvini atsakė: „Negavau niekada iš Maskvos nei vieno rublio, nei vienos liros, nei vieno euro.“

Italijos visuomenė atsikvėpė ramiau? Nieko panašaus. Nors ir negavęs iš V.Putino rublių, ministras nė nemano slėpti savo simpatijų Kremliaus režimui: „Aš manau, kad Putinas yra vienas iškiliausių valstybės veikėjų.“

Gudrusis G.Sorosas, matyt, šito ir norėjo: kad įtakingiausias nūdienos Italijos politikas viešai pasakytų, ką galvoja ir kuo žavisi.

Reabilitacijos procesas prasidėjo?

Vis tik būtų neteisinga galvoti, kad jauno italų populisto simpatijos V.Putinui yra viso labo jo asmeninės simpatijos didelės valstybės vadovui.

Ne. Populistų simpatijos yra programinės, jos įtvirtintos vadinamajame contratto – sandėryje tarp abiejų judėjimų – „Lygos“ ir „Penkių žvaigždžių judėjimo“.

„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Matteo Salvini
„Scanpix“ nuotr./Luigi Di Maio ir Matteo Salvini

Sandėrio dalies, kuri aptaria bendrą užsienio politikos viziją, dešimtajame punkte rašoma, kad Rusija yra ne grėsmė, o galinga komercinė ir ekonominė partnerė. Todėl ekonominių sankcijų taikymas Maskvai turėtų būti sustabdytas.

Italijos populistų nuomone, Kremliaus režimo įvaizdį būtina perdažyti kitomis spalvomis. Programinis šių pokyčių žodis – „reabilituoti“: „Rusijos Federacija prisideda prie kovos su terorizmu, todėl ji turėtų būti reabilituota kaip strateginė partnerė sprendžiant krizę Sirijoje, Libijoje ir Jemene.“

M.Salvini draugauja ne šiaip su visa Rusija, o su valdančiąja, V.Putino administracijos sprendimus štampuojančia partija „Vieningoji Rusija“. Jos atstovas Viktoras Zubarevas viešėjo „Lygos“ kongrese Turine, vėliau italai ne kartą lankėsi Maskvoje ir okupuotame Kryme.

„Scanpix“ nuotr./Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Zubarevas
„Scanpix“ nuotr./Rusijos Valstybės Dūmos deputatas Viktoras Zubarevas

2014 metais rudenį mažai kam Europoje žinomas populistas M.Salvini ir V.Putinas viename Milano viešbučių akis į akį bendravo pusvalandį.

Pernai pavasarį „Lyga“ Maskvoje pasirašė bendradarbiavimo sutartį su „Vieningąja Rusija“. Partijos įsipareigojo viena kitą gerbti ir keistis informacija svarbiomis politinių aktualijų temomis.

Gynybos ministrės karjera Maskvoje

Vienaip toks keitimasis informacija galėjo atrodyti, kai „Lyga“ buvo paraščių judėjimas, kurio sėkmės parlamento rinkimuose nenumatė niekas – nebent Maskvos užsienio politikos analitikus.

Visai kitaip šie įsipareigojimai vertinami dabar, kai buvęs dešiniųjų marginalas M.Salvini tapo trečiosios pagal dydį euro zonos ekonomikos vicepremjeru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Conte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Giuseppe Conte

Nors nominaliu vyriausybės vadovu paskirtas teisės profesorius Giuseppe Conte, Italiją realiai valdo dviguba vicepremjerų – Luigi Di Maio ir M.Salvini direktorija.

Abi valdančiosios partijos įtaką dalijasi paskirsčiusios strategines arba jėgos ministerijas.

Vidaus reikalų ministro portfelį pasiėmė „Lygos“ sekretorius M.Salvini, o „Penkių žvaigždžių judėjimui“ atiteko Gynybos ministerija. Jai vadovauja armijos atsargos kapitonė 51 metų Elisabetta Trenta.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Elisabetta Trenta
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Elisabetta Trenta

Abiejų Romos jėgos ministerijų vadovai – dažnai į Maskvą važinėję politikai. Kas tai – grynas atsitiktinumas ar išgryninto projekto dalis?

Nors nominaliu vyriausybės vadovu paskirtas teisės profesorius Giuseppe Conti, Italiją realiai valdo dviguba vicepremjerų – Luigi Di Maio ir M.Salvini direktorija.

M.Salvini nė nebando slėpti savo geopolitinės orientacijos, o štai „Penkių žvaigždžių judėjimo“ atstovės E.Trentos ryšiai su Rusija neseniai paaiškėjo žiniasklaidos aprašytų tarptautinių skandalų fone.

Italijos gynybos ministrė parako neragavo ir apkasuose karinės karjeros nedarė. Jos sritis – tarptautinis bendradarbiavimas ir karinės operacijos naudojant samdomus profesionalus, vadinamuosius contractor.

Be to, E.Trenta dėsto privačiame Romos universitete „Link Campus University“, kurį Italijos žiniasklaida jau praminė „Penkių žvaigždžių akademija“.

Būtent čia populistinis L.Di Maio judėjimas žvalgėsi kadrų būsimajai vyriausybei.

Vienas „Link“ akcininkų – Šveicarijoje gyvenantis vokiečių verslininkas Stephanas Rohas. Jam priklauso ir Londono „Teisės ir diplomatijos centras“, išgarsėjęs „Russiagate“ skandalo metu.

Universitete greta italų gynybos ministre tapusios E.Trentos dėstytojauja toks Maltos pilietis Josephas Mifsudas. Amerikiečių žvalgybos duomenimis, būtent jis perdavė Donaldo Trumpo rinkimų štabo atstovui iš Hillary Clinton elektroninio pašto serverio pavogtus laiškus.

„Twitter“ nuotr./Josephas Mifsudas
„Twitter“ nuotr./Josephas Mifsudas

Abu „Link“ universiteto veikėjai – S.Rohas ir J.Mifsudas sutarė su Maskvos M.Lomonosovo universitetu dėl bendrų magistro studijų programų Maskvoje. Jose turėjo darbuotis ir gynybos ministrė E.Trenta.

Atrodytų, normali akademinio bendradarbiavimo programa? Kažin ar normali: magistrantūros studijų programoje dalyvauja V.Putino aplinkos žmonės: filosofas Aleksandras Čiumakovas, apžvalgininkė Olga Zinovjeva.

Pastaroji – „Sputnik“ žinių portale įkurto „klubo“ oratorė, reikalaujanti kuo greičiau Estiją išmesti iš ES, o iš Baracko Obamos atimti Nobelio taikos premiją. Maidano aktyvistus O.Zinovjeva vadina banditais.

Jeigu viceministru taps sinjoras Manlio...

Neseniai itališkai rašantis „Sputnik“ kalbino Genujos universiteto filosofijos profesorių Paolo Becchi.

E.Moavero Milanesi – turbūt vienintelis populistų kabineto ministras, nekeliantis tikslo Italijos išstumti iš ES.

Jis aptarė bendros „Lygos“ ir „Penkių žvaigždžių judėjimo“ vyriausybės, žadančios broliautis su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, „silpnąją grandį“ – Italijos užsienio reikalų ministeriją, kuriai vadovauti paskirtas patyręs karjeros diplomatas Enzo Moavero Milanesi.

„Moavero yra atviras nervas, silpnoji vyriausybės vieta“, – aiškino Rusijos portalui P.Becchi.

Žino, ką sako: E.Moavero Milanesi – turbūt vienintelis populistų kabineto ministras, nekeliantis tikslo Italiją išstumti iš ES, nereiškiantis simpatijų nei vengrų populistams, nei Kremliaus režimui.

„Scanpix“/AP nuotr./Enzo Moaveri Milanesi
„Scanpix“/AP nuotr./Enzo Moaveri Milanesi

Prižiūrėti „nepatikimą“ Užsienio reikalų ministerijos vadovą „Penkios žvaigždės“ norėtų skirti tokį Manlio Di Stefano iš Palermo.

Jeigu šis 36 metų veikėjas taps viceministru, Italijos užsienio politika būtų sunkiai prognozuojama.

Ponas Manlio garbina V.Putiną, pateisina Krymo aneksiją, norėtų normalizuoti santykius su Sirijos prezidento Basharo al Assado režimu, pabrėžia, jog „Hamas“ nėra teroristinė grupuotė, giria Venesuelos prezidentą Nicolasą Maduro.

„Twitter“ nuotr./Manlio Di Stefano
„Twitter“ nuotr./Manlio Di Stefano

Sinjoras Manlio – dažnas „Sputnik“ portalo pašnekovas. Beje, viename interviu jis aptarė populistinį užsienio politikos kursą ir netgi paminėjo Lietuvą.

„Teks laikytis kuo toliau nuo ekspansionistinės NATO logikos. Mes ne kartą kritikavome Aljanso plėtrą Rytuose ir kariškių siuntimą į Lietuvą. Bent jau mes nelaikome Rusijos pavojumi“, – teigė M.Di Stefano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius