-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 04 02 /14:04

Kremlius: jei į Ukrainą bus nusiųsta Vakarų karių, Rusija „imsis priemonių“

Kremlius penktadienį pareiškė, kad Maskva bus priversta imtis papildomų priemonių saugumui užtikrinti, jei Vakarai nusiųs į Ukrainą karių padėti savo sąjungininkei.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį apkaltino Maskvą telkiant pajėgas prie jo šalies sienų, o Jungtinės Valstijos pažadėjo paremti Ukrainą „Rusijos agresijos“ atveju.

„Be abejo, toks scenarijus nulemtų tolesnį įtampos prie Rusijos sienų didėjimą. Žinoma, tokiu atveju Rusijai reikėtų papildomų priemonių savo saugumui užtikrinti“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis atsisakė konkrečiai nurodyti, kokių priemonių būtų imtasi, tačiau tvirtino, kad Rusija negrasina Ukrainai.

„Rusija niekam negrasina ir niekada niekam nėra grasinusi“, – sakė D.Peskovas ir apkaltino Ukrainos ginkluotąsias pajėgas „kartotinėmis“ provokacijomis.

Karas Rytų Ukrainoje kilo 2014 metais, po kruvino sukilimo, nuvertusio Kremliui palankų Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusijai atplėšus nuo Ukrainos ir aneksavus Krymo pusiasalį.

Šią savaitę Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą dėl suintensyvėjusio, ugnies nutraukimą pakirtusio smurto tarp vyriausybinių pajėgų ir Maskvos remiamų separatistų Rytų Ukrainoje.

Pasak V.Zelenskio, nuo metų pradžios žuvo 20 ukrainiečių karių, o dar 57 buvo sužeisti.

Ukrainos karinė žvalgyba apkaltino Rusiją rengiantis „plėsti karinį dalyvavimą“ separatistų kontroliuojamuose Donecko ir Luhansko regionuose.

Ketvirtadienį Jungtinės Valstijos įspėjo Rusiją nebauginti Ukrainos. Akcentuodami JAV paramą, kolegoms Ukrainoje paskambino gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Rusijos aukšto rango diplomatas penktadienį sakė, kad Maskva nesuinteresuota eskaluoti konflikto su Ukraina.

„Rusija nesuinteresuota jokiu konfliktu su Ukraina, ypač kariniu“, – valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė užsienio reikalų viceministras Andrejus Rudenka.

„Tikimės, kad Ukraina pademonstruos gerą nuovoką ir susilaikys nuo žingsnių, galinčių išprovokuoti konfliktą“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius