Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius: Rusija nesiima spręsti, ar NATO yra „gyva, ar mirusi“

Kremlius nesiima spręsti, ar NATO yra „gyva, ar mirusi“, penktadienį pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.
Dmitrijus Peskovas
Dmitrijus Peskovas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

„Gyva NATO, ar mirusi ir kokios šio aljanso kūno dalys yra komos būsenos – ne mums spręsti. Mes ne patologoanatomai“, – sakė jis žurnalistams, komentuodamas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pareiškimą, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“.

D.Peskovas taip pat pažymėjo, jog Maskva ne kartą kalbėjo apie tai, kad Aljansas buvo sukurtas konfrontacijai.

„Todėl šio aljanso vaidmens užtikrinant pasaulio ir Europos saugumą, stabilumą mes niekada nebuvome linkę pervertinti, todėl, kad tai yra konfrontacijos, priešpriešos ir net agresijos instrumentas“, – sakė V.Putino atstovas žiniasklaidai.

Jis taip pat teigė, kad Rusija niekada neatsisakydavo bendradarbiauti su NATO.

Išvakarėse E.Macronas pareiškė, kad NATO yra ištikusi „smegenų mirtis“ dėl visiško strateginių sprendimų nekoordinavimo tarp JAV ir Aljanso sąjungininkių, pavyzdžiui, Turkijos.

„Tai, ką šiuo metu patiriame, yra NATO smegenų mirtis“, – E.Macronas sakė savaitraščiui „The Economist“.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas Europos Vadovų Tarybos susitikime
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas Europos Vadovų Tarybos susitikime

„Nėra apskritai jokio koordinavimo priimant strateginius sprendimus tarp Jungtinių Valstijų ir NATO sąjungininkių. Jokio. Taip pat vyksta kitos NATO sąjungininkės – Turkijos – nekoordinuoti agresyvūs veiksmai teritorijoje, kur yra ant kortos pastatyti mūsų interesai“, – sakė Prancūzijos lyderis ir pridūrė, kad būtina „išsiaiškinti, kokie yra NATO strateginiai tikslai“.

„Turime iš naujo įvertinti, kas iš tikrųjų yra NATO, atsižvelgdami į Jungtinių Valstijų įsipareigojimus, – perspėjo jis. – Mano nuomone, Europa pajėgi gintis pati.“

E.Macrono teigimu, Europa galėtų tai pasiekti, jei žemynas „greičiau didins europiečių gynybos pajėgumą“.

Jis išreiškė nusivylimą, kad D.Trumpo valdomos JAV iš esmės leido Turkijai pradėti savo operaciją Sirijoje atitraukusios iš ten amerikiečių pajėgas.

Su Prancūzijos prezidento nuomone nesutiko NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, kuris ketvirtadienį pareiškė, kad vien Europos valstybių bendradarbiavimas nesugebės pakeisti transatlantinės vienybės.

„Europos vienybė negali pakeisti transatlantinės vienybės, – sakė jis. – Bet koks mėginimas atitolinti Europą nuo Šiaurės Amerikos kelia Aljanso ir transatlantinio ryšio nusilpimo riziką, taip pat gali suskaldyti Europą.“

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Jensas Stoltenbergas NATO viršūnių susitikime

Be to, jis sakė, kad sveikintų atskirą „Europos gynybos stiprinimą“.

Pasak J.Stoltenbergo, NATO šiuo metu yra stiprus aljansas, o „JAV stiprina savo indėlį Europai, dislokuodamos daugiau savo karių ir rengdamos daugiau karinių pratybų“.

Minint 30-ąsias Berlyno sienos griuvimo metines Vokietijos Leipcigo mieste viešėjęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat atmetė E.Macrono komentarus ir sakė, kad NATO toliau vaidina vieną svarbiausių strateginių vaidmenų užtikrinant saugumą pasaulyje.

„Manau, kad NATO tebėra svarbi, ypač svarbi, galbūt istoriškai viena iš svarbiausių strateginių partnerysčių visoje žinomoje istorijoje“, – sakė jis spaudos konferencijoje su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu.

Dėl to „tiesiog būtina, kad kiekviena šalis dalyvautų, prisijungtų ir tinkamai prisidėtų siekiant tos bendros saugumo misijos“, pridūrė M.Pompeo, užsimindamas apie senus Vašingtono priekaištus, kad kai kurios Aljanso narės neskiria pakankamai lėšų gynybai.

H.Maasas irgi sakė labai tikintis kariniu aljansu, „ypač mums susiduriant su vis daugiau ir didesnių globalių iššūkių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius