Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Kremlius siekia didinti įtaką Afganistane – ten siunčiami ginklai

Kremlius trečiadienį paskelbė apie karinį susitarimą su Kabulu. Vasario mėnesį Afganistaną pasieks pirmoji rusiškos ginkluotės siunta. Manoma, kad amerikiečiams pamažu traukiantis, šis bendradarbiavimas tęsis, rašo „The Washington Post“.
Afganistano nacionalinės armijos karys
Afganistano nacionalinės armijos karys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos susirūpinimą ir Afganistane vis geriau įžvelgiamus interesus lemia neramumai šiaurinėje šios šalies dalyje, besiplečianti Talibano ir kitų teroristinių grupuočių įtaka.

Kol kas neskelbiama apie sunkiosios ginkluotės eksportavimą, tačiau analitikai mano, kad susitarimas su Afganistanu yra platesnės strategijos, kuri įgyvendinama jau ir Sirijoje, dalis. V.Putinas praėjusių metų spalį teigė, kad „padėtis Afganistane yra kritiška“ ir žadėjo didinti įtaką šiame regione.

„Kol kas tai yra pakankami žingsniai“, – kalbėjo Rusijos specialusis pasiuntinys Afganistane Zamiras Kabulovas. 

2011 metais Afganistano gynybos departamentas pasirašė sutartį su Rusijos „Rusoboronexport“ kompanija dėl ginklų tiekimo, tačiau kol kas eksportas apsiribodavo kariniais sraigtasparniais. 

Tiesa, Rusija bendradarbiauja ne tik su oficialia Afganistano valdžia, bet ir su Talibano kovotojais. Gruodžio mėnesį skelbta, kad užmegztas naudingas bendradarbiavimas su talibais, koordinuojant veiksmus prieš „Islamo valstybės“ teroristus.

Pačioje Rusijoje bet kokie galimi kariniai veiksmai Afganistane vis dar vertinami labai atsargiai. Daugeliui rusų jie primena nesėkmingą sovietų karinę kampaniją, besitęsusia nuo 1979 iki 1989 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius