-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 09 /17:46

Krizė Londone: atsistatydino britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas

Atsistatydino Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, pirmadienį paskelbė BBC. Akivaizdu, kad premjerės Theresos May vyriausybę krečia krizė.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Johnsonas – jau antrasis svarbus Th.May ministrų kabineto narys, kuris palieka vyriausybę. Ką tik iš posto pasitraukė ir „Brexit“ sekretorius Davidas Davisas.

Premjerei B.Johnsonas iškrėtė tikrą pokštą – apie pasitraukimą žinia pasirodė likus pusvalandžiui iki suplanuotos Th.May kalbos apie naująjį planą dėl „Brexit“ parlamente.

Ekstravagantiškas politikas, kaip ir D.Davisas, nusprendė verčiau trauktis negu pritarti Th.May planams vykdyti „minkštą“ „Brexit“, kai nuo ES taisyklių ir rinkos nebūtų visiškai atsiribojama.

Londone pranešama, kad ministrų kabinetas labai susiskaldęs, ir nors Th.May pavyko susitarti dėl kompromisinio „Brexit“ plano, B.Johnsonas esą reagavo komentaru, jog tai prilygsta „š*do gabalo blizginimui“.

Ministrės pirmininkės biuras padėkojo B.Johnsonui už darbą ir pridūrė, kad apie jo pamainą bus paskelbta artimiausiu metu.

Britų visuomeninio transliuotojo BBC politikos naujienų redaktorės Lauros Kuenssberg teigimu, B.Johnsono pasitraukimas „sudėtingą ir gėdingą situaciją pavertė potencialiai galinga krize“.

B.Johnsonas buvo ne šiaip vyriausybės narys, o visos pasitraukimo iš ES kampanijos veidas. Beveik neabejojama, kad užsienio reikalų sekretoriaus pasitraukimas įplieks spekuliacijas dėl galimų pokyčių Konservatorių partijos vadovybėje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Th.May kalbos parlamente buvo laukiama su dideliu susidomėjimu. Jei bent 48 deputatai laišku kreiptųsi į vieno komiteto pirmininką Grahamą Brady, Bendruomenių rūmuose būtų balsuojama dėl nepasitikėjimo premjere.

Vyriausybės vadovės šalininkai mano, kad tokį balsavimą ji laimėtų, bet jei ne, Th.May tektų kovoti dėl torių vadovės posto. B.Johnsonas greičiausiai taptų jos varžovu.

„Borisas tapti premjeru norėjo dar vaikystėje, nors tuomet kalbėjo apie tapimą pasaulio karaliumi. Tai turbūt yra paskutinis jo šansas. Iššūkis dėl lyderio pareigų labai tikėtinas“, – rašo „The Guardian“.

Tiesa, buvęs Konservatorių partijos pirmininkas Grantas Shappsas, kuris pernai spalį ragino Th.May trauktis, jau pareiškė, kad metas kautynėms dėl torių lyderio pareigų yra netinkamas.

„Kovojama būtų tris mėnesius, o mes fiziškai neturime tiek laiko, – pažymėjo G.Shappsas, priminęs kad Jungtinė Karalystė palikti ES turi iki kitų metų kovo, o susitarti dėl „Brexit“ plano – iki spalio. – Žmonės yra pakeičiami. Tai bus ir šį kartą.“

Be to, ar B.Johnsonas tikrai galėtų išversti Th.May iš pareigų? Juk už pasitraukimą iš ES balsavo tik 129 konservatorių deputatai – mažiau nei pusė.

O ir dalis pastarųjų turi abejonių dėl B.Johnsono piešiamos kieto „Brexit“ vizijos. Galiausiai daugelis torių tiesiog nepasitiki B.Johnson.

Tad tikriausiai nenuostabu tai, kad Th.May, atvykusi į Bendruomenių rūmus, sulaukė gana šiltų plojimų. Daugelis deputatų supranta, kad dabar ne laikas politinėms audroms.

Th.May savo kalboje patvirtino, kad du ES siūlomi modeliai Londonui nėra priimtini – esą nė vienas premjeras negalėtų sutikti su planu, pagal kurį Šiaurės Airija būtų atskirta nuo likusios Jungtinės Karalystės teritorijos.

Ji taip pat pareiškė, kad Jungtinės Karalystės pasilikimas Bendrojoje rinkoje ir Muitų sąjungoje reikštų tolesnį laisvą ES piliečių judėjimą bei tolesnes didžiules įmokas Briuseliui.

„Jei ES laikysis dabartinio kurso, „Brexit“ diena gali ateiti nepasiekus susitarimo. Atsakinga vyriausybė turi ruoštis įvairioms baigtims, bet nesugebėjimas susitarti būtų skaudus ir Jungtinei Karalystei, ir ES. Todėl kabinetas sutarė siūlyti naują modelį“, – teigė Th.May.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas viešai suabejojo, ar Jungtinė Karalystė tikrai paliks ES.

Tinkle „Twitter“ jis parašė: „Politikai ateina ir išeina, bet problemos, kurias jie sukuria, išlieka. Apgailestauju, kad idėja dėl „Brexit“ neišėjo kartu su Davisu ir Johnsonu. Bet... Kas žino?“

Paprašytas apibūdinti savo reakciją į B.Johnsono atsistatydinimą Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris sarkastiškai pasakė, jog „tai aiškiai įrodo, kad Čekerse (ministrų) kabinetas buvo vieningas“.

J.-C.Junckeris turėjo omenyje penktadienį įvykusį britų vyriausybės pasitarimą ministrės pirmininkės Theresos May oficialiojoje užmiesčio rezidencijoje Čekerse netoli Londono.

Per šį 12 valandų trukusį pasitarimą turėjo būti išspręsti vidaus nesutarimai dėl „Brexit“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius