Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 22 /19:25

Kroatiją supurtė stiprus žemės drebėjimas, pranešama apie sužeistuosius

Kroatiją ir jos sostinę sekmadienį supurtė stiprus žemės drebėjimas, padaręs nemažai žalos, sukėlęs visuotinę paniką ir sužeidęs mažiausiai 17 žmonių.
Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe
Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Viduržemio jūros seismologijos centras (EMSC) nurodė, jog sekmadienį 6 val. 23 min. vietos laiku (7 val. 23 min. Lietuvos laiku) 5,3 balo stiprumo žemės drebėjimas supurtė didelę teritoriją į šiaurę nuo Zagrebo.

Drebėjimo centras buvo 10 kilometrų gylyje, o epicentras – už 7 kilometrų į šiaurę nuo Zagrebo.

Ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius pareiškė, jog žemės drebėjimas sostinėje buvo didžiausias per pastaruosius 140 metų.

Liudininkai pasakoja apie daugelį Zagrebe įtrūkusių pastatų, apgadintus sienas ir stogus, taip pat apie miesto centro gatvėse besimėtančias nuolaužas. Kai kurie betono gabalai užkrito ant automobilių, o nuvirtę kaminai nukrito priešais įėjimus.

Vietos žiniasklaidoje pranešama apie kritinės būklės 15-metę ir dar 16 kitų sužeistų žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe

Vaizdo įrašuose iš įvykio vietos matėsi naktinius marškinius vilkinčios motinos, laikančios ant rankų naujagimius ir stovinčios automobilių stovėjimo aikštelėje, kur buvo evakuotos iš ligoninės gimdymo skyriaus, temperatūrai nukritus žemiau nulio laipsnių. Moterys, naujagimiai ir inkubatoriai buvo perkelti į kitą vietą padedant kariuomenei.

Taip pat buvo apgadinta legendinė miesto katedra – nugriuvo viena iš dviejų jos smailių. Katedra anksčiau buvo sugriauta per 1880 metų žemės drebėjimą ir paskui atstatyta.

Sukaukus pavojaus sirenoms, žmonės puolė bėgti iš savo namų ir buvo trumpam išjungtas elektros energijos tiekimas.

Be to, buvo pranešta apie kelis gaisrus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žemės drebėjimo padariniai Zagrebe

Pareigūnai iš pradžių pranešė, kad viena 15-metė žuvo, bet vėliau gydytojai pranešė, kad paauglė liko gyva, bet jos būklė kritinė. Išsamesnės informacijos apie jos sužalojimus nebuvo pateikta.

Po pirminio drebėjimo vėliau buvo užfiksuoti mažiausiai dar keturi silpnesni požeminiai smūgiai.

Žemės drebėjimas įvyko tuo metu, kai sostinėje dėl plintančio koronaviruso taikomos griežtos prevencijos priemonės. Žmonėms buvo nurodyta vengti viešųjų erdvių, tokių kaip parkai ir aikštės, tačiau bėgdami iš namų jie neturėjo didelio pasirinkimo.

Kroatijos kariuomenė ir visos pagalbos tarnybos kuo greičiau pradės valyti gatves. Taip pat bus pradėta vertinti padarytą žalą.

„Mėginsime kuo greičiau išvalyti gatves, – pareiškė premjeras. – Neikite namo ir laikykitės saugaus atstumo vieni nuo kitų.“

Vidaus reikalų ministras Davoras Bozinovičius pažymėjo, jog padėtį apsunkina galiojančios su koronavirusu susijusios priemonės.

„Patiriame dvi krizes vienu metu. Viena jų – nenuspėjama, o kita – nematoma, pareiškė jis valstybinei naujienų agentūrai HINA. – Yra taisyklės žemės drebėjimo atvejui, tačiau kai žemės drebėjimas įvyksta tuo metu, kai yra pasaulinė pandemija, padėtis yra kur kas sudėtingesnė“.

Sveikatos apsaugos ministras Vili Berošas (Vilis Berošas) ragino žmones būti ne arčiau kaip už dviejų metrų vienas nuo kito, kaip reikalauja vyriausybės paskelbti įsakai, siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui. Iki šiol Kroatijoje užregistruoti 235 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai.

„Žemės drebėjimai pavojingi, bet koronavirusas – dar pavojingesnis“, – perspėjo V.Berošas, žmonėms išbėgus iš savo namų ir susirinkus miesto parkuose.

Kai kurie Zagrebo gyventojai su šia nuomone nesutiko.

„Žemės drebėjimai svarbesni negu koronavirusas. Jeigu smogia žemės drebėjimas ir esi šalia durų, pirmiausiai rūpiniesi savimi ir tik paskui – [pagalvoji] užsidėti kauke“, – vietos televizijai sakė sostinėje gyvenantis Peru pilietis, vardu Paulis.

A. Plenkovičius paragino gyventojus išlikti ramius ir grįžti namo, jeigu tai įmanoma, net ir Zagrebo centre, patyrusiame daugiausiai žalos.

„Turime dvi lygiagrečias krizes, kurios viena kitai prieštarauja“, – pareiškė A. Plenkovičius per skubų šalies aukščiausio rango pareigūnų pasitarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius