Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kroatijos prezidentė iš NATO tribūnos pliekė Rusiją: „Matome, ką jie bando padaryti“

NATO susitikime Varšuvoje surengta speciali politinių lyderių diskusija apie NATO rolę, užtikrinant taiką. Joje susitiko Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič, Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis ir prieangyje į aljansą esančios Juodkalnijos premjeras Milo Djukanovičius.
Kolinda Grabar-Kitarovič
Kolinda Grabar-Kitarovič / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Kroatijos prezidentė pabrėžė, kad viena didžiausių grėsmių dabar iškyla vertybėms. „Matome solidarumo eroziją, kaltųjų ieškojimą“, – kalbėdama apie migrantų krizę ir kitas Europos problemas pastebėjo K.Grabar-Kitarovič.

„Iš šio susitikimo aš tikiuosi būtent to – aiškaus patvirtinimo, kad esame vieningi, turime vieningą strategiją“, – teigė Kroatijos lyderė.

„Pirma, turime laikytis kolektyvinės gynybos, kuri tampa atsaku tokiems agresijos aktams kaip Rusijos veikla Ukrainoje“, – teigė ji.

„Turime dėti daugiau pastangų tiek individualiai, tiek kartu, kad panaikintume prielaidas tokiems procesams kaip migrantų krizė“, – pabrėžė K.Grabar-Kitarovič.

Jos teigimu, NATO turi aiškų rytų-vakarų ryšį, tačiau svarbu užmegzti ir šiaurės-pietų ryšį, kuris padėtų bendrai spręsti problemas ir nepaliktų partnerių vienų.

„Kroatija itin norėtų pabrėžti, kad Rusija veikia ir pietrytinėje Europs dalyje. Per pastaruosius metus matėme ekonominį spaudimą, bandymą paveikti mūsų žvalgybos veiklą. Matome, kad Rusija bando įtraukti į savo įtakos zoną ir mūsų kaimynę Serbiją. Matome, ką jie nori padaryti“, – teigė Kroatijos lyderė.

„Geriausias atsakas – parodyti, kad NATO durys yra atviros. Bosnija ir Hercegovina... Daugeliui sunku suprasti, kodėl šaliai sunku suregistruoti savo karinį turtą, bet bosniams tai daryti yra trukdoma“, – netiesiogiai užsimindama apie Rusijos veikimą per Serbiją sakė K.Grabar-Kitarovič.

„Tikimes NATO žingsnių ir Makedonijos atžvilgiu, su kuria būtų pasirašoma rezoliucija“, – pastebėjo prezidentė.

„Manau, kad labai teisinga žinia pietryčių Europai yra Juodkalnijos priėmimas. Tai žinia, kad įvykdę reikalavimus išties galite patekti į aljansą“, – sakė ji. „Vienybė ir solidarus veikimas yra mūsų stiprybė“, – užbaigė kalbą ji.

Atsakydama į klausimą apie terorizmo pavojų Europai, Kroatijos lyderė pastebėjo, kad itin didele problema tampa radikalių musulmonų grupuočių plėtra ir jiems simpatizuojančiųjų integracija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius