-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 25

Krymo išlaisvinimo scenarijai: ekspertai įvardijo blogiausius ir labiausiai tikėtinus

Rusijos okupuotame Kryme šią savaitę ne kartą griaudėjo sprogimai. Nors oficialiai Ukraina už tai neprisiėmė atsakomybės, ekspertai įsitikinę, kad karinius objektus pusiasalyje atakavo būtent Kyjivas. Ukrainos valdžios atstovai jau kalba apie Krymo deokupaciją, nors tai atrodo sunkus uždavinys. 15min kalbinti ekspertai paaiškino, ko reikia, kad pusiasalis būtų išlaisvintas.
Krymas
Krymas / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos laikinai okupuoto Krymo pusiasalio išlaisvinimas yra vienas svarbiausių Ukrainos uždavinių. Per devynerius aneksijos metus Rusija Krymą pavertė Rusijos kariuomenės jūrų baze, iš kurios per Krymo tiltą tiekiami ginklai, įranga ir darbo jėga kovai Ukrainos žemyninėje dalyje.

Iki plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, šalies vadovybė darė atsargius pareiškimus dėl Krymo deokupacijos. Kartu jie svarstė tik diplomatinį šio klausimo sprendimo scenarijų.

Tačiau po 2022 m. vasario 24 d. Ukrainos valdžios retorika pasikeitė: dabar prezidento kanceliarija, ministrų kabinetas ir Aukščiausioji Rada nuolat kalba apie aneksuoto pusiasalio išvadavimą per Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinę operaciją.

Ukrainos Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas prognozavo, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali išlaisvinti Krymą iki šių metų vasaros.

„Viskas prasidėjo Kryme 2014 m. ir ten viskas baigsis. Turime padaryti viską, kad iki vasaros sugrąžintume Krymą namo“, – sakė žvalgybos vadovas.

Savo ruožtu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas interviu leidiniui „The Economist“ sakė, kad, norėdami išlaisvinti Krymą, Ukrainos kariai turėtų žygiuoti daugiau kaip 80 km iki okupuoto Melitopolio.

Rusai po naujų sprogimų Kryme, panašu, supranta, kad pusiasalyje nebėra saugu, ir ukrainiečiai jį gali pasiekti. Todėl netgi stato įtvirtinimus paplūdimiuose, kurie, kaip jie tikisi, sugebės sulaikyti ukrainiečių puolimą.

15min kalbinti ekspertai įvertino, kokias galimybes išlaisvinti Krymą šiuo metu turi Ukraina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius