-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ksenija Sobčiak kampaniją pradėjo drąsiai: „Krymas yra Ukraina, taškas“

Apie ketinimą dalyvauti kitų metų Rusijos prezidento rinkimuose paskelbusi žurnalistė ir vakarėlių liūtė Ksenija Sobčiak kampaniją pradėjo su trenksmu. Ji pareiškė, kad Vladimiro Putino neįžeidinės, bet pridūrė, jog Krymo pusiasalį, kurį Rusija aneksavo 2014-aisiais, laiko Ukrainos dalimi, rašo „The Independent“.
Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje
Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje / „Scanpix“/„Sputnik“ nuotr.

Pirmąją savo kaip kandidatės – nors jai dar reikia surinkti 300 tūkst. parašų – spaudos konferenciją K.Sobčiak pradėjo atsiprašydama, nes į vieną Maskvos centrinį teatrą, kuriame vyko konferencija, sugužėjo daugybė žmonių, kurie jautėsi gana nepatogiai.

„Aš dar nesu politikė, bet aš galiu garsiai kalbėti“, – pareiškė K.Sobčiak ir savo pažadą išpildė su kaupu.

Separatizmo kurstymas?

Žurnalistė paragino paleisti politinius kalinius, įskaitant jos bičiulį, teatro direktorių Kirilą Serebrenikovą, sukritikavo Rusijoje rengiamų rinkimų teisėtumą.

Galiausiai neleido suabejoti savo nuomone apie Kremliaus 2014 metais įvykdytą Krymo aneksiją – pusiasalis buvo atplėštas nuo Ukrainos ir po „referendumo“ prijungtas prie Rusijos. „Žvelgiant per tarptautinės teisės prizmę, Krymas yra ukrainiečių, taškas“, – pareiškė K.Sobčiak.

K.Sobčiak: „Žvelgiant per tarptautinės teisės prizmę, Krymas yra ukrainiečių, taškas.“

Daugelyje Vakarų šalių toks pasisakymas nieko nenustebintų, net pasirodytų neįdomus. Tačiau šiandienėje Rusijoje K.Sobčiak žodžiai atsidūrė antraštėse.

Be to, panašu, kad savo nuomonės K.Sobčiak nesuderino su patarėjais, o per spaudos konferenciją pasigirdo svarstymų, ar toks pareiškimas nepažeidžia Rusijos įstatymų, kurie baudžia už separatizmo kurstymą.

Tiesa, pasekmių žurnalistei greičiausiai nebus. Vien tai, kad jai netrukdoma dalyvauti rinkimuose, rodo, jog Kremlius K.Sobčiak kandidatūrą mažų mažiausiai toleruoja. Negana to, manoma, kad santykiai su V.Putino aplinka apskritai yra gana artimi.

„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas, K.Sobčiak ir L.Nurasova 2003 metais
„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas, K.Sobčiak ir L.Nurasova 2003 metais

K.Sobčiak pateikiama versija tokia: ji pranešė V.Putinui apie savo apsisprendimą dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau prezidento leidimo neprašė.

Maskvoje tuo tiki nedaugelis, mat mieste jau nuo seno kalbama, kad V.Putinas yra K.Sobčiak krikštatėvis. Žurnalistė tai neigia, bet V.Putiną ant pirmojo karjeros laiptelio Sankt Peterburgo merijoje užkėlė būtent jos tėvas, buvęs šio uostamiesčio meras Anatolijus Sobčiakas.

Be to, V.Putinas viešai nėra išsakęs kritikos K.Sobčiak, kuri, beje, pažadėjo paversti rinkimų kampaniją realybės šou, kandidatūrai. O štai opozicijos aktyvistui Aleksejui Navalnui kelias į rinkimus jau beveik galutinai užkirstas.

V.Putino nekritikuos

Paklausta apie galimus ryšius su valdžia K.Sobčiak akivaizdžiai nervinosi ir į klausimus rinkosi atsakyti klausimais: „Ar turite kokių nors įrodymų? Ne. Tad aš nematau pagrindo toliau ką nors komentuoti.“

K.Sobčiak: „Galite juoktis iš manęs, iš mano praeities, bet aš ketinu paversti šiuos rinkimus realybės šou ir sukurti naujas žaidimo taisykles.“

Tiesa, žurnalistė-kandidatė pridūrė, kad dalyvavimas rusiškuose „kaip ir rinkimuose“ nereiškia, jog ji pritaria rinkimų procesui. Esą ji yra „protesto kandidatė“: „Rinkimai netaptų mažiau teisėti, jei iš jų pasitraukčiau“, – patikino K.Sobčiak.

„Galite juoktis iš manęs, iš mano praeities, bet aš ketinu paversti šiuos rinkimus realybės šou ir sukurti naujas žaidimo taisykles“, – pridūrė žurnalistė, vedanti pokalbių laidą nepriklausomoje televizijoje „Dožd“.

Vis dėlto kol kas panašu, kad pagal naujas taisykles kritikuoti V.Putino negalima. Rusijos prezidento pavardę per visą spaudos konferenciją K.Sobčiak neprašyta ištarė tik kartą – ji mieliau taikėsi į politikų „senąją kartą“.

„Aš neužsiimsiu asmeniniais įžeidinėjimais. Vieniems Putinas yra tironas ir diktatorius. Kitiems jis – stiprus lyderis. Man Putinas yra žmogus, kuris labai sudėtingoje situacijoje padėjo mano tėvui, net išgelbėjo jo gyvybę. Aš jo neįžeidinėsiu“, – kalbėjo K.Sobčiak.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje

Kalbama, kad V.Putinas 1997-aisiais, kai jau dirbo Kremliuje, suorganizavo specialią operaciją, kurios metu buvęs jo bosas Sankt Peterburge A.Sobčiakas buvo slapta išgabentas į Paryžių. Tuo metu šlubavo A.Sobčiako sveikata, be to, jam grėsė baudžiamieji kaltinimai.

Sups matyti veidai

K.Sobčiak, kurios kampanijos šūkis yra „Sobčiak prieš visus“, pabrėžė, kad jos „skola“ V.Putinui vis dėlto nesutrukdys jai kritikuoti Kremliuje vykdomos politikos. Negana to, ji pakartojo, kad atsiimtų kandidatūrą, jei A.Navalnui būtų leista dalyvauti rinkimuose, ir pastarajam padėtų.

Tiesa, tokią mintį iškart atmetė naujasis K.Sobčiak kampanijos vadovas Igoris Malašenka. Savo pareigose išbuvęs vos 30 minučių, jis patikino: K.Sobčiak ir A.Navalno rinkiminės programos yra „visiškai skirtingos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Malašenka ir Ksenija Sobčiak
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Igoris Malašenka ir Ksenija Sobčiak

I.Malašenka Maskvoje yra vadovavęs tuomet dar nepriklausomai televizijai NTV, o prieš 1996 metų prezidento rinkimus, kuriuose Borisui Jelcinui grėsė pralaimėjimas komunistui Genadijui Ziuganovui, prisijungė prie B.Jelcino kampanijos. Ši buvo itin purvina, bet sėkminga.

K.Sobčiak komandoje bus ir kitų matytų veidų. Kampaniją kartu su I.Malašenka organizuos buvęs Ukrainos ekspremjerės Julijos Tymošenko patarėjas Aleksejus Sitnikovas.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Ksenijos Sobčiak spaudos konferencija Maskvoje

Agitaciją internete koordinuos Vitalijus Škliarovas, kuris dirbo konsultantu JAV Demokratų partijos nominacijos pernykščiuose prezidento rinkimuose siekusio Bernie Sanderso komandoje.

O kandidatės ekonominę programą parengs Rusijoje gerbiamas ekonomistas Vladislavas Inozemcevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius