-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 20 /18:44

AP: prieš J.Bideno vizitą Kyjive JAV pareigūnai susisiekė su Maskva

JAV prezidentas Joe Bidenas atvyko į Kyjivą. Anksčiau Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Kyjive pirmadienį ruošiamasi kai kurių „pagrindinių“ Ukrainos Vakarų partnerių vizitui. Kyjive JAV lyderis susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

JAV prezidentas Joe Bidenas atvyko į Kyjivą. Žiniasklaidos paskelbtame vaizdo įraše matoma, kad jis kartu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu lankosi prie memorialo, skirto Ukrainos gynėjų aukoms atminti.

Šis memorialas yra Kyjivo centre, šalia Mychailovo soboro.

Skambant oro antskrydžių garsams, JAV prezidentas pagerbė žuvusių Ukrainos gynėjų atminimą.

Netrukus po to J.Bideno vizitą Ukrainos sostinėje patvirtino ir V.Zelenskis.

„Sveiki atvykę į Kyjivą! Jūsų apsilankymas yra labai svarbus paramos visiems ukrainiečiams ženklas“, – rašė jis feisbuke ir pasidalino bendra nuotrauka.

Leidinys „The New York Times“ paskelbė, kad J.Bidenas atvyko į Kyjivą po valandą trukusios kelionės traukiniu nuo sienos su Lenkija. Šį vizitą leidinys vizitą apibūdino kaip „jo administracijos ryžto demonstravimą, susidūrus su metus trunkančia Rusijos invazija į šalį“.

„Vizitas Kyjive vyko slaptai dėl saugumo sumetimų, o J.Bidenas išvyko iš Vašingtono be išankstinio perspėjimo po to, kai šeštadienio vakarą su žmona pavakarieniavo restorane. Viešai jau buvo suplanuota, kad J.Bidenas antradienio rytą atvyks į Varšuvą dviejų dienų vizitui, o pareigūnai ne kartą neigė, kad yra kokių nors kitų planų, apie kuriuos jie galėtų paskelbti dėl kelionės į Ukrainą.

Iš tiesų, sekmadienį vakare Baltieji rūmai paskelbė viešą pirmadienio tvarkaraštį, kuriame prezidentas vis dar buvo Vašingtone ir vakare išvyko į Varšuvą, nors iš tikrųjų jis jau buvo už pusės pasaulio“, – pranešė „The New York Times“ apžvalgininkai.

„SkyNews“ taip pat pasidalino naujausia vaizdo medžiaga iš J.Bideno vizito.

Ukrainos sostinėje pirmadienį buvo uždarytos kelios gatvės, ypač prie geležinkelio stoties ir JAV ambasados, tačiau iš pradžių Užsienio reikalų ministerija kol kas nepranešė, kas konkrečiai laukia vizito.

„Kol kas laikykime šią paslaptį ir neužbėkime įvykiams už akių. Tikiuosi, kad staigmena, kuri yra rengiama, pavyks. Mums svarbu, kad pirmųjų visiškos agresijos metinių išvakarėse pajustume ir pamatytume ne tik paramą žodžiais, ne tik solidarumą, bet ir didesnę pagalbą, taip pat ir mūsų svarbių, pagrindinių partnerių buvimą Kyjive“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų viceministras Andrijus Melnikas.

Pirmadienį ryte Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba tviteryje paskelbė, kad asmeniškai nedalyvaus pirmadienį Briuselyje vyksiančiame ES užsienio reikalų tarybos posėdyje, kuriame buvo planuojama aptarti Estijos premjerės pasiūlymą dėl „bendro tiesioginio ginklų ir šaudmenų pirkimo“.

Kyjivo gyventojai socialiniuose tinkluose pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip šiuo keliu važiuoja amerikiečių visureigių kolona.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dalis Atstovų Rūmų respublikonų užsipuolė J.Bideną dėl vizito į Kyjivą

16:32

Nors aukščiausio rango Kongreso vadovai dar nekomentavo JAV prezidento Joe Bideno vizito į Kyjivą, kai kurie Atstovų Rūmų respublikonai išreiškė prezidentui kritiką dėl jo kelionės į Ukrainą ir atnaujintos paramos Ukrainos gynybai, taip sumenkindami J.Baideno žinią apie abiejų partijų paramą Ukrainai, pranešė CNN. 

Netikėto vizito į Ukrainą metu prieš Rusijos agresijos Ukrainoje metines JAV lyderis susitiko su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu ir pabrėžė plačią, abiejų partijų Kongreso narių paramą Ukrainai. 

„Nepaisant visų nesutarimų kai kuriais klausimais, dėl paramos Ukrainai mūsų Kongrese yra didelis sutarimas“, – sakė J.Bidenas.

Tačiau kai kurie Atstovų Rūmų respublikonai, reaguodami į J.Bideno kelionę socialiniuose tinkluose, šią nuostatą paneigė.

Respublikonė Marjorie Taylor Greene JAV vadovo kelionę pavadino „neįtikėtinai įžeidžiančia“ ir teigė, kad jo vizitas demonstruoja „Amerika paskutinė“ politiką. 

„Tai neįtikėtinai įžeidžiama. Šiandien, mūsų Prezidento dieną, Jungtinių Valstijų Prezidentas Joe Bidenas pasirinko Ukrainą, o ne Ameriką, kartu priversdamas Amerikos žmones mokėti už Ukrainos vyriausybę ir karą. Negaliu išreikšti, kaip amerikiečiai nekenčia Joe Bideno“, – tviteryje rašė M.T.Greene. 

Aršia kritika J.Bideno adresu pasižyminti M.T.Greene buvo viena iš 11 Atstovų Rūmų respublikonų, kurie šį mėnesį parengė rezoliuciją „Dėl nuovargio nuo Ukrainos“, kuria raginama sustabdyti karinę ir finansinę pagalbą su Rusijos agresija kovojančiai šaliai. 

Kiti Atstovų Rūmų respublikonai pasinaudojo JAV prezidento kelione, kad sukritikuotų J.Bideną už tai, jog jis teikia pirmenybę Ukrainos gynybai, o ne vidaus politikos klausimams, tokiems kaip imigracija. 

„Kvapą gniaužia tai, kad prezidentas J.Bidenas gali vykti į Ukrainą ir užtikrinti, kad jų siena būtų saugi, bet negali to paties padaryti dėl Amerikos“, – tviteryje rašė Pensilvanijos respublikonų atstovas Scottas Perry'is.

 „Taigi Joe Bidenui prireikė dvejų metų, kad aplankytų karo zoną, kurią jis sukūrė prie mūsų pietinės sienos, bet paskui jis vyksta apžiūrėti kitos karo zonos, kurią jis sukūrė Ukrainoje“, – tviteryje teigė Šiaurės Karolinos respublikonų atstovas Gregas Murphy's. 

Nepaisant kai kurių Atstovų Rūmų respublikonų kritikos, kiti ragino J.Bideną padidinti paramą Ukrainai.

Atstovų Rūmų užsienio reikalų pirmininkas respublikonas Mike'as McCaulas sekmadienį transliuotame interviu CNN laidai „State of the Union“ sakė, kad abiejų partijų parama Ukrainai yra „vis dar labai stipri“, ir paragino prezidento administraciją padidinti paramą, kad būtų išvengta „ilgo, užsitęsusio karo“. 

Anksčiau pranešta, kad atvykęs į Ukrainą J.Bidenas paskelbė apie papildomą 500 mln. JAV dolerių paramą Ukrainai.

AP: prieš J.Bideno vizitą Kyjive JAV pareigūnai susisiekė su Maskva

15:30 Atnaujinta 18:44

Amerikos pareigūnai susisiekė su rusais prieš Joe Bideno vizitą Kyjive, siekdami užtikrinti, kad nebūtų momentų, galinčių sukelti tiesioginį konfliktą tarp dviejų branduolinių valstybių. Apie tai pranešė agentūra AP.

„Mes pranešėme rusams, kad prezidentas Bidenas vyks į Kyjivą. Tai padarėme likus kelioms valandoms iki jo išvykimo dekonfliktavimo tikslais“, – žurnalistams sakė prezidentą kelionėje lydintis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.

„Kadangi šie pranešimai buvo slapto pobūdžio, nedetalizuosiu, kaip jie reagavo ir koks buvo tikslus mūsų pranešimo pobūdis“, – tęsė jis.

AP pažymi, kad J.Bideno vizitas buvo retas atvejis, kai JAV prezidentas išvyko į konflikto zoną, kurioje JAV ar jų sąjungininkai nekontroliuoja oro erdvės.

Anot pranešimo, Baltieji rūmai nurodė, kad prieš pat J.Bideno vizitą su rusais vyko „pagrindiniai deeskalavimo pokalbiai“, kad būtų išvengta klaidingų skaičiavimų, galinčių sukelti tiesioginį konfliktą tarp dviejų branduolinių ginklų turinčių valstybių.

Pažymima, kad tuo metu, kai J.Bidenas buvo Ukrainoje, amerikiečių stebėjimo orlaiviai, įskaitant orlaivių radarą E-3 Sentry ir elektroninį orlaivį RC-135W „Rivet Joint“, stebėjo Kyjivą iš Lenkijos oro erdvės.

J.Bidenas išvyko anksti sekmadienį iš Andrewso oro pajėgų bazės. Tačiau Baltųjų rūmų darbuotojai teigė, kad kol kas negali atskleisti, kaip JAV lyderis atvyko į Ukrainos sostinę.

„Kol kelionė dar nebaigta, neskelbiame kai kurių transporto priemonės tipo ir kitų konkrečių logistikos detalių“, – sakė Baltųjų rūmų komunikacijos direktorė Kate Bedingfield.

Pasak J.Sullivano, kelionė „pareikalavo visų JAV vyriausybės specialistų saugumo operacijų ir logistikos pastangų, kad tai, kas iš esmės buvo rizikinga, taptų valdomu rizikos lygiu“.

„Be abejo, tokiame darbe vis dar buvo ir tebėra rizikos, tačiau prezidentas Bidenas manė, kad šią kelionę būtina surengti“, – sakė jis. 

Prezidentą galėjo lydėti tik du žurnalistai.

Atidavę savo prietaisus jie apie prezidento buvimą „Air Force One“ lėktuve sužinojo likus vos 15 minučių iki pakilimo.

Tai buvo pirmasis JAV prezidento vizitas Ukrainoje nuo 2008 metų.

Po įsimintinos kelionės JAV prezidentas paliko Kyjivą

15:02

Pasak kartu su JAV prezidentu Joe Bidenu keliavusių žurnalistų, po įsimintinos kelionės ir istorinio vizito, stipriausias Ukrainos sąjungininkas kitoje Atlanto vandenyno pusėje jau paliko Kyjivą.

Anksčiau praneša, kad jis atvyko apie 8 val. vietos laiku ir susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, su kuriuo drauge pasivaikščiojo po Kyjivo centrą, pagerbė žuvusiųjų Ukrainos didvyrių atminimą ir užtikrino tolesnę JAV paramą Ukrainai.

 

Prezidento rūmų svečių knygoje J.Bidenas pagerbė V.Zelenskį

14:57

JAV prezidentas Joe Bidenas pagerbė Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio „drąsą ir lyderystę“ žinutėje, užrašytoje Ukrainos prezidentų rezidencijos Marijos rūmuose svečių knygoje.

„Man didelė garbė vėl būti pasveikintam Kyjive ir solidarizuotis bei draugauti su laisvę mylinčiais Ukrainos žmonėmis, pone Prezidente“, – rašė J. Bidenas.

„Prašau priimti mano gilią pagarbą už Jūsų drąsą ir lyderystę. Slava Ukraina!“

Jo įrašą svečių knygoje įamžino Ukrainos atstatymo vicepremjeras Oleksandras Kubrakovas.

 

Kyjive JAV lyderis prisiminė invazijos pradžią: tuo metu pasaulis ruošėsi Ukrainos žlugimui

13:29

Lankydamasis Kyjive Joe Bidenas dalyvavo dvišaliame susitikime ir bendroje spaudos konferencijoje su V.Zelenskiu.

Savo kalboje J.Bidenas prisiminė, kaip jis ir V.Zelenskis kalbėjosi telefonu, kai „rusų lėktuvai kilo į orą ir tankai važiavo per jūsų sieną“.

„Jūs man sakėte, kad fone girdėjote sprogimus“, – sakė J.Bidenas. „Niekada to nepamiršiu.“

„Pasaulis turėjo pasikeisti“, – sakė jis, prisimindamas, ko V.Zelenskis paprašė jo padaryti tuo telefono skambučiu: „Surinkite pasaulio lyderius. Paprašykite jų paremti Ukrainą.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas lankėsi Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas lankėsi Kyjive

„Sakėte, kad nežinote, kada vėl galėsime pasikalbėti. Tą tamsią naktį prieš metus pasaulis tuo metu tiesiogine to žodžio prasme ruošėsi Kyjivo žlugimui“, – sakė J.Bidenas. „Galbūt net Ukrainos pabaigos“.

„Praėjus metams Kyjivas stovi. Ir Ukraina stovi. Demokratija laikosi“, – pareiškė jis. „Amerikiečiai yra su jumis ir pasaulis yra su jumis.“

J.Bidenas sakė, kad Kyjivas „užvaldė dalį mano širdies“.

V.Zelenskis: J.Bideno vizitas bus jaučiamas mūšio lauke

13:17

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu ir pareiškė, kad Amerikos lyderio vizito Kyjive rezultatas bus jaučiamas mūšio lauke kovoje su Rusijos agresoriumi.

Anot UNIAN korespondento, V.Zelenskis apie tai pranešė per bendrą spaudos konferencija su J.Bidenu Kyjive.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas lankėsi Kyjive
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas lankėsi Kyjive

„Ši savaitė jau mūsų nenumaldomumo, kovos su Rusijos agresija metai. Ir labai simboliška, kad savo atsparumą stipriname dviem susitikimais su ponu prezidentu: mano ir mūsų komandos vizitu į Vašingtoną gruodį bei prezidento ir jo komandaos vizitu Kyjive šiandien, dabar. Šių vizitų rezultatai tikrai bus jaučiami mūšio lauke, stiprinant mūsų karius ir išlaisvinant mūsų teritorijas“, – pabrėžė V.Zelenskis.

J.Bidenas: ukrainiečiai parodė save taip, kaip tik nedaugelis tautų kada nors

13:13

Vizito Kijeve metu JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad Ukrainos žmonės padėjo suprasti demokratijos prasmę ir parodė save unikaliu būdu.

„Nuo paskutinės kelionės daug kas pasikeitė. Atsitiko baisūs dalykai, invazijos, bet tuo pačiu metu ukrainiečiai parodė save taip, kaip tik nedaugelis tautų kada nors parodė save gindamiesi. Ir jie padėjo mums suprasti demokratijos prasmę“, – tikino J.Bidenas.

J.Bidenas pabrėžė, kad labai svarbu nepalikti jokių abejonių, jog JAV remia Ukrainą kare prieš Rusijos agresiją. Anot jo, jis atvyko patvirtinti  tvirtą įsipareigojimą demokratijai, Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.

J.Bidenas taip pat kalbėjo apie ketinimą aptarti, kaip JAV ir sąjungininkės gali veiksmingiausiai padėti Ukrainai kovoje už laisvę ir nepriklausomybę.

M.Podoliakas apie J.Bideno vizitą: tai – visiškai konkretus Kremliaus sunaikinimo scenarijus

13:01

Ukrainos prezidento administracijos patarėjas Mychailo Podoliakas pareiškė, kad J.Bideno vizitas Kyjive - signalas Rusijai.

"Prezidentas Joe Bidenas Kijeve. Karo metinių išvakarėse...
Tiesiai pasakysiu: „Rusija tikrai pralaimės. Putinas ir jo aplinka stos prieš tribunolą. Ukraina gaus visą reikalingą ginkluotę. Jokių kompromisų“.

Visiškai aiškūs signalai. Visiškai konkretus Kremliaus sunaikinimo scenarijus", - rašė M.Podoliakas tviteryje. 

Į Kyjivą atvyko ir J.Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais

12:56

Į Kyjivą J.Bidenas atvyko su svo delegacija. JAV prezidentas Joe Bidenas susitiko su Volodymyru Zelenskiu. Tuo metu Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas susitiko su J.Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu.

„Noriu padėkoti Joe Bideno patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jake'ui Sullivanui, su kuriuo dirbome vizito klausimu. Labai džiaugiuosi konstruktyviu bendradarbiavimu su Jake'u, kuris visada duoda galingą rezultatą“, – rašė A.Jermakas. 

Ukraina sulauks dar pusės milijardo dolerių paramos iš JAV

12:52

Prezidentas Joe Bidenas pirmadienį netikėtai apsilankęs Ukrainoje paskelbė apie pusės milijardo dolerių papildomą paramą Ukrainai.

J.Baidenas, sakydamas bendrą kalbą kartu su Ukrainos prezidentu V.Zelenskiu, sakė, kad į paketą bus įtraukta daugiau karinės įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, daugiau sviedinių ir haubicų.

V.Zelenskis sakė, kad jie su J.Bidenu kalbėjosi apie „tolimojo nuotolio ginklus ir ginklus, kurie vis dar gali būti tiekiami Ukrainai, nors anksčiau nebuvo tiekiami“. 

Pastabose J.Bidenas kalbėjo apie Ukrainos pasipriešinimo atsparumą, nes karas tęsiasi jau antrus metus.

J.Bidenas: kalbama ne tik apie laisvę Ukrainoje, bet demokratiją apskritai

12:50

Nickas Schifrinas, PBS „Newshour“ užsienio reikalų ir gynybos korespondentas, pasidalino Baltųjų rūmų žiniasklaidos skyriaus pranešimu apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir JAV prezidento Joe Bideno viešas kalbas jų susitikimo Kyjive metu.

Teigiama, kad pirmasis kalbėjo prezidentas V.Zelenskis, kuris anglų kalba padėkojo amerikiečiams už paramą. Jis sakė, kad, prasidėjus karui, pirmasis paramos skambutis, kurio jis sulaukė, buvo iš Baltųjų rūmų.

„AP“/„Scanpix“/J.Bidenas ir V.Zelenskis Kyjive
„AP“/„Scanpix“/J.Bidenas ir V.Zelenskis Kyjive

Po jo kalbėjo JAV lyderis. Jis pabrėžė tai, kad svarbu, jog JAV prezidentas būtų Ukrainoje per karo metines, ir sakė, kad labai svarbu, jog nekiltų jokių abejonių dėl JAV paramos.

Valstybės vadovo teigimu, Ukrainos žmonės ėmėsi tokių veiksmų, kokių niekas kitas anksčiau nėra padaręs.

„Nepaisant visų nesutarimų, kurių mūsų Kongrese esama kai kuriais klausimais, dėl paramos Ukrainai yra reikšmingas sutarimas. Kalbama ne tik apie laisvę Ukrainoje, bet ir apie demokratiją apskritai“, – pareiškė J.Bidenas.

Paklaustas apie viešnagės Kyjive svarbą, J.Bidenas pažymėjo, kad tai jo aštuntasis vizitas šiame mieste.

„Kiekvienas apsilankymas vis reikšmingesnis“, – pridūrė JAV vadovas. 

Pasak J.Bideno, jo vizito tikslas – pasakyti V.Zelenskiui, kad JAV yra „čia, kad pasiliktų“.

„Mes niekur neišvykstame“, – pabrėžė JAV prezidentas.

Baltieji rūmai: J.Bidenas paskelbs apie papildomą paramą Ukrainai

12:39

Pasak Baltųjų rūmų, šio netikėto susitikimo tikslas yra aptarti JAV paramą Ukrainai.

„Paskelbsiu apie dar vieną svarbios įrangos, įskaitant artilerijos šaudmenis, prieštankines sistemas ir oro erdvės stebėjimo radarus, pristatymą, kuris padės apsaugoti Ukrainos žmones nuo bombardavimo iš oro“, – rašoma oficialiame Baltųjų rūmų pranešime.

„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Kyjive
„AP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas ir Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis Kyjive

Prezidento pareiškime taip pat atskleidžiama, kad bus pasidalinta informacija apie vėliau šią savaitę paskelbsimas papildomas sankcijas Rusijos elitui ir bendrovėms, kurios bando išsisukti nuo Rusijos karo mašinos arba ją paremti.

JAV prezidentas planuoja pasidalinti pastabomis apie tai, kaip Jungtinės Valstijos ir toliau telks pasaulį, kad paremtų Ukrainos žmones ir pagrindines Jungtinių Tautų Chartijoje įtvirtintas žmogaus teisių ir orumo vertybes, kurios vienija visą pasaulį.

„Reuters“: J.Bidenas su V.Zelenskiu vizito metu aptarė tolimojo nuotolio ginklus

12:31

„Reuters“ skelbia, kad J.Bidenas vizito į Kyjivą metu su V.Zelenskiu aptarė tolimojo nuotolio ginklus.

„Prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad vizito metu jis ir J.Bidenas aptarė tolimojo nuotolio ginklus. Baltieji rūmai sakė, kad J.Bidenas paskelbs apie didesnes sankcijas Rusijai ir karinę paramą Ukrainai“, – rašo „Reuters“. 

 

Joe Bidenas Kyjive: V.Putinas manė, kad gali mus pergudrauti, bet klydo

12:26

JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat pakomentavo savo viziją Kyjive

„Artėjant žiaurios Rusijos invazijos į Ukrainą metinėms, šiandien atvykau į Kyjivą susitikti su Prezidentu V.Zelenskiu ir dar kartą patvirtinti mūsų nepalaužiamą įsipareigojimą Ukrainos demokratijai, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.

Kai beveik prieš metus Putinas pradėjo invaziją, jis manė, kad Ukraina yra silpna, o Vakarai susiskaldę.  Jis manė, kad gali mus pergudrauti. Tačiau jis labai klydo.

Per pastaruosius metus Jungtinės Valstijos subūrė valstybių koaliciją nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno, kad padėtų ginti Ukrainą, teikdamos precedento neturinčią karinę, ekonominę ir humanitarinę paramą – ir ši parama tęsis“, – tviteryje skelbė J.Bidenas.

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-02-20 12:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius