Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 18 /16:38

Ukrainos saugumo tarnyba paskelbė tris tiriamas katastrofos Brovaruose versijas

Kyjivo srities Brovarų miestelio vaikų darželio teritorijoje nukrito sraigtasparnis ir kilo gaisras, pranešė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka. Pranešama, kad per katastrofą žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė. Skelbiama, kad iš viso žuvo 14 žmonių.

„Sraigtasparnis ką tik nukrito ant socialinės infrastruktūros objekto. Tiksliname duomenis apie aukas ir aplinkybes“, – rašė K.Tymošenka.

Pasak „Magnolia TV“, teigiama, kad krisdamas sraigtasparnis užkliudė vaikų darželio pastatą, po to iš inercijos skrido link daugiaaukščio gyvenamojo namo ir sudužo netoli vieno iš įėjimų. Katastrofos rytą Brovaruose tvyrojo didelis rūkas, todėl pilotui galėjo būti sunku orientuotis.

Paaiškėjo, kad gelbėjimo tarnybos sraigtasparniu skrido Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovybė. Visi buvusieji sraigtasparnyje žuvo.

„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka.
„Scanpix“/AP nuotr./Ukrainos vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis (antras iš kairės) Turkijoje kalbasi su „Azov“ pulko vadu Denysu Prokopenka.

„Šį rytą, sausio 18 d., Brovaruose sudužo Valstybinės gelbėjimo tarnybos sraigtasparnis. Katastrofoje žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė: ministras, pirmasis viceministras ir valstybės sekretorius“, – sakė Nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenka. Ukrainos vidaus reikalų ministro pareigas ėjo Denysas Monastyrskis.

Skelbiami žuvusiųjų skaičiai visą trečiadienio dieną svyravo.

Pasak I.Klymenkos, ryte buvo kalbama apie 16 žuvusių žmonių, įskaitant du vaikus. Jis pridūrė, kad 9 žuvusieji buvo sraigtasparnyje.

12.30 val. vietos (ir Lietuvos) laiku patikslinta, kad Brovaruose Valstybinės pagalbos tarnybos sraigtasparnio katastrofoje žuvo 16 žmonių, iš kurių trys buvo vaikai.

Apie tai pranešė Nacionalinės policijos atstovė Marjana Reva.

„Šiuo metu, remiantis patikslinta informacija, dėl šios katastrofos žuvo 16 žmonių. Trys iš žuvusiųjų yra vaikai. Be to, 25 žmonės yra medicinos įstaigose, jiems yra suteikta kvalifikuota pagalba, iš jų sužeista 10. Keli asmenys sunkios būklės reanimacijoje“, – kalbėjo ji.

14 valandą Nacionalinės policijos atstovė patikslino dėl katastrofos Brovaruose žuvo 17 žmonių, iš kurių keturi buvo vaikai.

Maždaug 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku patikslinta, kad dėl katastrofos žuvo 14 žmonių, iš kurių vienas vaikas. Taip pat paskelbta apie 25 sužeistuosius, iš kurių 11 – vaikai.

Žuvo atlikdami užduotį

Žiniasklaidos duomenimis, sudužusiame orlaivyje buvo vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis, taip pat jo pirmasis pavaduotojas Jevhenas Jeninas ir valstybės sekretorius Jurijus Lubkovyčius.

Kaip Ukrainos žurnalistams sakė Karinių oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai Jurijus Ihnatas, Kyjivo srityje Brovaruose nukritęs sraigtasparnis vykdė Valstybinės pagalbos tarnybos užduotis.

„Deja, taip nutiko Valstybinės pagalbos tarnybos sraigtasparniui, kuris vykdė savo užduotis ir atliko skrydį. Tokių sraigtasparnių Ukrainoje dabar yra tam tikras skaičius, kurie atlieka šalies gynybos užduotis“, – sakė J.Ihnatas ir pridūrė, kad kad detalių reikėtų laukti iš Valstybinės pagalbos tarnybos.

Prezidento kanceliarijos viršininko pavaduotojas K.Tymošenka trečiadienį prieš vidurdienį sakė, kad tragedija nukritus sraigtasparniui Brovaruose įvyko vidaus reikalų ministrui D.Monastyrskiui skrendant į vieną iš karštųjų Ukrainos taškų, kur vyksta karo veiksmai.

„Skrydžio tikslas – į vieną iš karštųjų mūsų šalies taškų, kur vyksta karo veiksmai. Ten buvo nukreiptas vidaus reikalų ministras“, – sakė jis.

Daugiau informacijos K.Tymošenka pažadėjo pateikti vėliau.

Trečiadienio popietę paaiškėjo, kad Vidaus reikalų ministerijos vadovybe vyko į Charkivo sritį.

Apie tai pranešė Charkivo srities nacionalinės policijos vyriausiosio valdybos vadovas Volodymyras Tymoška ir pažymėjo, kad vakar, sausio 17 d., ir šįryt kalbėjosi su visais sraigtasparnyje buvusiais asmenimis ir vyko jų pasitikti.

„Šiandien turėjau susitikti, paspausti ranką, pamatyti ne tik vadovus, bet ir draugus, kuriuos gerbiau“, – sakė jis.

Tiria visas versijas

Dar per anksti kalbėti apie katastrofos Brovaruose, dėl kurios žuvo Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, priežastis, trečiadienį prieš vidurdienį sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinių oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai Jurijus Hnatas.

„Komisija, kurioje dirbs įvairūs aviacijos specialistai, tirs priežastis. Tai nebus 1–2 dienos, nes orlaivio katastrofos tyrimas užtrunka“, – pabrėžė jis.

Anot J.Hnato, greičiausiai bus sukurta Valstybinė komisija, kurioje dirbs įvairūs aviacijos specialistai: „Jie tirs įvykio priežastis ir kokie veiksniai turėjo įtakos sraigtasparnio kritimui“.

Tuo metu Nacionalinė Ukrainos policija kreipėsi į įvykio liudininkus ir paprašė jų pasidalinti visa turima informacija.

Internete išplatintuose vaizdo įrašuose iš įvykio vietos, kurioje kilo gaisras, girdimi šauksmai. Naujienų agentūros AFP žurnalistas Brovaruose matė įvykio vietoje dirbančius gelbėtojus ir gaisrininkus.

Taip pat ten buvo galima matyti į netoliese esantį pastatą įsirėžusias sraigtasparnio mentes.

Teisėsaugininkai tiria visas įmanomas tragedijos versijas, sakė generalinis prokuroras Andrijus Kostinas.

„Šiuo metu tragedijos vietoje dirba tyrėjai ir ekspertai. Vykdomi neatidėliotini tyrimo veiksmai. Šiuo metu tiriame visas įmanomas sraigtasparnio avarijos versijas. Ikiteisminis tyrimas pavestas SBU (Ukrainos saugumo tarnybos) tyrėjams“, – sakė jis.

A.Kostinas pabrėžė, kad asmeniškai kontroliuoja bylos eigą.

Savo ruožtu SBU pranešė, kad šiuo metu tiriamos trys katastrofos versijos.

„SBU tyrėjai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sraigtasparnio sudužimo Brovaruose, Kyjivo srityje.

Šiuo metu svarstomos kelios tragedijos versijos, įskaitant: skrydžio taisyklių pažeidimas; sraigtasparnio techninis gedimas; tyčiniai veiksmai, siekiant sunaikinti transporto priemonę“, – pranešė SBU.

Pasiūlė pagalbą

Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser pasiūlė Kyjivui pagalbą tiriant trečiadienį netoli Ukrainos sostinės įvykusią sraigtasparnio katastrofą, per kurią žuvo jos kolega ukrainietis ir dar 15 žmonių.

N.Faeser pareiškime teigė išreiškusi užuojautą Ukrainos vyriausybei „ir pasiūliusi Vokietijos paramą nustatant sraigtasparnio katastrofos priežastis“.

Vėliau kancleris Olafas Scholzas pažymėjo, kad ši avarija parodė, kokią milžinišką kainą Ukraina moka šiame kare.

„Šią liūdną dieną mintimis esame su aukų artimaisiais ir sužeistaisiais“, taip pat su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, „kuris šiandien neteko savo vidaus reikalų ministro“.

„Didelis ES draugas“

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis „Telegram“ parašė pavedęs tarnyboms išsiaiškinti aplinkybes.

V.Zelenskis išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

VIDEO: V.Zelenskis kreipėsi į pasaulio lyderius, kvietė pagerbti sraigtasparnio katastrofos aukas

„Denysas, Jevhenas, Jurijus, VRM komanda... tikri Ukrainos patriotai. Tegul jie ilsisi ramybėje! Amžiną atilsį visiems, kurių gyvybės buvo atimtos šį juodą rytą!“ – rašė jis.

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska prieš pat Pasaulio ekonomikos forumo sesiją Davose, kurioje dalyvavo, užvaldyta emocijų ašarojo.

Forumo prezidentas Borge Brende pradėjęs sesiją paprašė 15 sekundžių tylos pagerbti per sraigtasparnio avariją žuvusius ukrainiečių pareigūnus.

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis pareiškė užuojautą visų aukų artimiesiems, o D. Monastyrskio, J. Jenino ir J. Lubkovyčiaus žūtį pavadino didele netektimi.

Pareigūnams „nurodžiau nedelsiant suburti specialią grupę detaliam visų šios tragedijos aplinkybių tyrimui“, sakė jis „Telegram“.

„Mano kolegos, mano draugai. Kokia tragiška netektis. Reiškiame didžiausią užuojautą jų šeimoms“, – teigė Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka.

Europos Sąjungos vadovas Charles'is Michelis trečiadienį irgi išreiškė užuojautą.

„Drauge su Ukraina liūdime dėl tragiškos sraigtasparnio avarijos“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos pirmininko socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje.

„Ministras Denysas Monastyrskis buvo didelis ES draugas. Reiškiame gilią užuojautą aukų šeimoms, prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, ministrui pirmininkui Denysui Šmyhaliui ir Ukrainos žmonėms“, – teigė Ch.Michelis.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas išreiškė užuojautą dėl katastrofos Brovaruose.

„Dar vienas tragiškas priminimas apie neįtikėtinai didelę kainą, kurią Ukraina moka kovodama už laisvę prieš Rusiją“, – rašė Estijos premjerė.

JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget A.Brink sakė, kad ši žinia ją „sukrėtė ir nuliūdino“.

ES ambasadorius Ukrainoje Matti Maasikas sakė, kad yra „pasibaisėjęs“ dėl šios žinios, o katastrofos aukas apibūdino kaip „puikius bendradarbiavimo partnerius ir draugus“.

Ylva Johansson, kuri yra ES vidaus reikalų komisarė, sakė, kad D.Monastyrskis buvo „tikras ukrainiečių didvyris – per pastaruosius metus vadovavo drąsiai ir stoiškai“.

Iš pradžių pranešė vietos gyventojai

Sausio 18 d., trečiadienio, rytą Kyjivo srities Brovarų gyventojai pranešė apie sprogimą mieste, o tada prie vaikų darželio kilo didžiulis gaisras. Daugelis vietinių „Telegram“ kanalų pranešė apie įvykį ir paskelbė vaizdo įrašą iš įvykio vietos.

Kaip pranešė „Telegram“ kanalas „Realnyi Kyiv“, remdamasis liudininkų žodžiais, Brovaruose nukrito sraigtasparnis (arba bepilotis orlaivis). Internete pasirodė ir filmuota medžiaga, kurioje tariamai dega darželis.

Vėliau „Realnyi Kyiv“ pridūrė, kad viskas aplink skendi dūmuose ir dega, buvo girdėti riksmai, visos specialiosios tarnybos buvo vietoje.

Tada pasirodė Ukrainos policijos komentaras, kuriame tik minima, kad Kyjivo regione ant socialinės infrastruktūros objekto nukrito sraigtasparnis.

Brovarų miestas yra maždaug už 20 km į šiaurės rytus nuo Kyjivo.

Rusijos ir Ukrainos pajėgos kovojo dėl Brovarų kontrolės ankstyvuoju Maskvos invazijos etapu, kol balandžio pradžioje Rusijos pajėgos pasitraukė.

Praėjusių metų vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į provakarietišką Ukrainą.

Ši nelaimė įvyko po savaitgalį įvykusios tragedijos, kai Rusijos raketai pataikius į gyvenamąjį namą rytiniame Dnipro mieste žuvo 45 žmonės, įskaitant šešis vaikus.

VIDEO: Sraigtasparnio katastrofoje žuvo Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos vadovybė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius