Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Diazas-Balartas: D.Trumpas negalėtų parduoti Amerikos sąjungininkų

Donaldo Trumpo patarėjai, kuriais jis save apsupo užsienio politikos srityje, yra tvirti Amerikos patriotai ir jos sąjungininkų draugai, todėl D.Trumpas negalėtų parduoti JAV sąjungininkų. Taip LRT.lt po JAV specialiojo atstovo Ukrainai Kurto Volkerio susitikimo su Vladimiro Putino strategu Vladimiru Surkovu sako buvęs JAV kongresmenas Lincolnas Diazas-Balartas.
Lincolnas Diaz-Balartas
Lincolnas Diaz-Balartas / Vida Press nuotr.

Prezidento Valdo Adamkaus vardo konferencijoje „Regioninės lyderystės atkūrimas“ viešėjęs L.Diazas-Balartas teigia negalintis nustoti žavėtis Lietuvos sugebėjimu pasiekti, rodos, neįmanomo – išsikovoti laisvę iš Sovietų Sąjungos, todėl palaikantis jos iniciatyvas siekiant sustiprinti laisvės ir demokratijos kovas kitose šalyse, kurių laisvę temdo agresyvūs kaimynai.

Laisvę išsaugoti – taip pat didelis iššūkis.

„Jūs buvote Sovietų Sąjungos dalis, buvo tiesiog neįmanoma jums tapti laisviems, tačiau jūs tai padarėte! Kai aš atvykstu čia, aš suprantu, kad dalykai, kurie atrodo esantys neįmanomi, gali būti įgyvendinti. Tačiau tai – didžiuliai iššūkiai, laisvę išsaugoti – taip pat didelis iššūkis“, – teigia L.Diazas-Balartas.

Savo ruožtu V.Adamkaus vardo konferencijos iniciatorius parlamentaras Žygimantas Pavilionis pažymi, kad konferencijoje padėti pamatai glaudesniam bendradarbiavimui, galinčiam spręsti regiono problemas.

„Lietuvoje iki šiol turėjome tik vieną rimtą tarptautinę konferenciją – „Sniego susitikimą“, kurio tikslas – ekspertinės įžvalgos, diskusijos. Tačiau turime galingus politinius lyderius, istorines figūras, kurios vienaip ar kitaip pakeitė pasaulį.

Kaip konferencijoje pasakė buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka, vėl buvo galima justi, kad esame solidarūs, o įveikti Vladimirą Putiną gali tik mūsų vienybė. Ilgą laiką įvairūs regionai ir šalys veikė atskirai, dabar atsiranda viltis, kad su nauju prezidentu Vašingtone, kuris didelį dėmesį pradeda skirti mums, naujomis energetinėmis revoliucijomis, nauja vadovybe Lenkijoje, galime susigrąžinti lyderystę, jei suvienysime jėgas“, – tikina jis.

Pasak L.Diazas-Balarto, jį labai sužavėjo gausybė bendraminčių, susirinkusių į konferenciją ir nudžiugino žinia apie išvakarėse gautą pirmąjį suskystintų gamtinių dujų iš JAV krovinį.

Aš buvau labai laimingas matydamas, kad Lietuva tapo JAV suskystintų gamtinių dujų pirkėja.

„Aš buvau labai laimingas matydamas, kad Lietuva tapo JAV suskystintų gamtinių dujų pirkėja. Visų pirma, tai reiškia, kad Lietuva turi alternatyvių energetikos šaltinių, nėra priklausoma nuo vieno didelio tiekėjo savo pašonėje, kuris energetinių išteklių pagalba norėtų reguliuoti jos gyvenimą. Kita vertus, JAV tai reiškia daugiau darbo vietų“, – kalba L.Diazas-Balartas.

– Ne pirmą kartą esate Lietuvoje, anksčiau buvote apdovanotas „Lietuvos diplomatijos žvaigžde. Koks yra jūsų ryšys su Lietuva?

– Mane su Lietuva labiausiai sieja žavėjimasis ja. Geografiškai Lietuva yra maža šalis, tačiau savo pavyzdžiu, tuo, ko ji pasiekė, Lietuva yra labai didelė. Jūs neįmanoma padarėte įmanoma. Esu Lietuvos draugas ir gerbėjas.

Taip pat prisidėjau prie Demokratinės bendruomenės parlamentinio forumo formavimo, kuris buvo didelis Lietuvos pasiekimas.

– Pats jau užsiminėte, kad dalyvaudavote Demokratinės bendruomenės parlamentinio forumo renginiuose, padėjote Lietuvai įvairiose laivės kovose. Kodėl jums tai svarbu?

– Aš gimiau Kuboje. Kuba pasiekė savo nepriklausomybę, respubliką po 100 metų kovos – visą XIX amžių kubiečiai kovojo už nepriklausomybę. Tačiau 1959-aisiais respublikos netekome. Tai man – kaip durklas širdyje, nes iš tėvo ir senelio išmokau meilės Kubos respublikai, sužinojau apie sunkias kovas, kurių dėka Kuba tapo respublika. Įsivaizduokite skausmą mano širdyje, kurį sukėlė respublikos praradimas. Visą savo gyvenimą gyvenu svajone pamatyti ją atkurtą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Adamkus

Jūs paklausėte, kodėl man įdomi Lietuva. Pavyzdžiui, prezidentas V.Adamkus imigravo į Ameriką, gyveno joje dešimtmečius, jis patyrė sėkmę ten, vadovavo JAV Aplinkos apsaugos agentūrai. Su juo mes panašūs tuo, kad kol jis gyveno JAV, jo širdyje buvo ypatinga vieta Lietuvai, tačiau bent kol kas skirtumas tarp mūsų tas, kad jis turėjo galimybę sugrįžti. Aš to padaryti negaliu.

Jūs buvote Sovietų Sąjungos dalis, buvo tiesiog neįmanoma jums tapti laisviems, tačiau jūs tai padarėte! Kai aš atvykstu čia, aš suprantu, kad dalykai, kurie atrodo esantys neįmanomi, gali būti įgyvendinti. Tačiau tai – didžiuliai iššūkiai, laisvę išsaugoti – taip pat didelis iššūkis. Kai kur pasaulyje kyla grėsmė laisvei, ir mes kartu turime sugalvoti, kaip padėti toms šalims išsaugoti laisvę, progresuoti ir sulaikyti blogio jėgas. Kalbant, pavyzdžiui, apie Ukrainą, akivaizdu, kad tarptautinė bendruomenė turi stengtis, jog, nepaisant iššūkių, Ukraina suklestėtų ekonomiškai, nes tai būtų būdas pasipriešinti tam, ką joje bando padaryti Rusija.

– Tačiau ar nėra keista, kad XXI amžiuje dar yra tiek evoliucijos procese atsilikusių šalių, kurioms reikia įrodinėti demokratijos privalumus, kol tų šalių lyderiai elgiasi barbariškai?

– Manau, kad viena priežasčių, kodėl matome pastarojo meto įvykius, yra tai, kad kai JAV – silpnos, laisvės priešai jaučiasi padrąsinti. Per Baracko Obamos metus JAV buvo susilpnintos, jos pasitraukė iš lyderystės pasaulyje pozicijos. Dėl to mes susiduriame su daugybe iššūkių.

Kai JAV prezidentas pasako Sirijos diktatoriui, kad egzistuoja raudona linija, kurią peržengus laukia rimtos pasekmės, tačiau peržengus tą liniją iš tiesų niekas neįvyksta, tai siunčia aiškų signalą.

Galėtume vardyti pavyzdį po pavyzdžio. Kai JAV prezidentas pasako Sirijos diktatoriui, kad egzistuoja raudona linija, kurią peržengus laukia rimtos pasekmės, tačiau peržengus tą liniją iš tiesų niekas neįvyksta, tai siunčia aiškų signalą. Taip pat B.Obama atšaukė planus įrengti priešraketinės gynybos sistemas Čekijoje ir Lenkijoje. Tai buvo jo signalas Rusijai, kad dėl Obamos jam nėra ko jaudintis.

– „Pew“ apklausos rodo, kad daugybė šalių, tarp kurių Vokietija, Graikija, Švedija, labiau pasitiki V.Putinu nei D.Trumpu. Kodėl taip yra? Kaip įmanoma paaiškinti tai, kad Vakarų šalies lyderiu pasitikima mažiau nei autokratu piktadariu Rytuose?

– Nežinau, kaip dėl to pasitikėjimo, bet man atrodo, kad tas, kad pasitiki V.Putinu labiau nei D.Trumpu, yra kvailys. Tačiau labai akivaizdu, kad egzistuoja ištisa kampanija, nuolatinis karas prieš D.Trumpą. Šio karo prieš D.Trumpą tikslas – demokratams kitais metais laimėti ir kontroliuoti Kongresą bei surengti D.Trumpui apkaltą. Yra daugybė žmonių, kurie niekada taip ir nesusitaikė su D.Trumpo pergale prezidento rinkimuose. Todėl viskas, ką daro D.Trumpas, kvestionuojama, stengiamasi jį diskredituoti. Manau, kad tai yra viena priežasčių, kodėl žmonės nepasitiki D.Trumpu.

Tačiau aš mėgstu žmonėms sakyti: „neleiskite medžiams trukdyti matyti mišką“. JAV prezidentas daro užsienio politikos sprendimus, pasiremdamas JAV ir jų sąjungininkų interesais. D.Trumpas yra pro-amerikietiškas, o kartu tai reiškia, kad jis yra palankus šalies sąjungininkams ir nepalankus priešams. Su B.Obama situacija nebuvo visiškai tokia pat. Matėme, kad B.Obama leidosi į susitarimus su šalimis, kurios buvo JAV priešininkės, pavyzdžiui, Irano ar Kubos diktatūromis. Ir tie susitarimai atitiko tų režimų interesus, o ne JAV ir jų sąjungininkų saugumo interesus.

– Vakar Kurtas Volkeris susitiko su V.Putino strategu Vladislavu Surkovu. Kaip manote, ar įmanoma, kad susitikimo metu galėjo būti pasiūlytas susitarimas tarp D.Trumpo ir V.Putino dėl Ukrainos ar netgi mūsų regiono?

– Prezidento D.Trumpo patarėjai, kuriais jis save apsupo užsienio politikos srityje, pradedant viceprezidentu Mike‘u Pence‘u, generolais Jamesu Mattisu ar Herbertu McMasteriu, yra tvirti Amerikos patriotai ir JAV sąjungininkų draugai. Todėl aš nemanau, kad D.Trumpas galėtų „parduoti“ Amerikos sąjungininkus. Aš visiškai pasitikiu jo sprendimais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

– Vakar Lietuvą pasiekė pirmas suskystintų gamtinių dujų krovinys iš JAV. Ar galima sakyti, kad Lietuva tampa suskystintųjų gamtinių dujų revoliucijos lydere?

– Kai Ž.Pavilionis buvo Lietuvos ambasadoriumi JAV, jis įdėjo daug darbo dėl įstatymo, kuris energetinių išteklių eksportą padarė įmanomą. JAV buvo nelegalu eksportuoti energetinius išteklius, Kongresas pakeitė tą įstatymą, o Ž.Pavilionis ilgą laiką dirbo, kad tas įstatymas būtų pakeistas. Dabar dėl to įstatymo ir kitų priemonių, kurių imasi naujoji administracija, JAV bus didelės energetinių išteklių eksportuotojos.

Aš buvau labai laimingas matydamas, kad Lietuva tapo JAV suskystintų gamtinių dujų pirkėja. Visų pirma tai reiškia, kad Lietuva turi alternatyvių energetikos šaltinių, yra nepriklausoma nuo vieno didelio tiekėjo savo pašonėje, kuris energetinių išteklių pagalba norėtų reguliuoti jos gyvenimą. Kita vertus, JAV tai reiškia daugiau darbo vietų.

– Atvykęs į Lietuvą dalyvavote prezidento Valdo Adamkaus vardo konferencijoje. Kokie įspūdžiai iš jos?

– Labiausiai mane sužavėjo tai, kiek draugų ir bendraminčių susirinko iš daugybės skirtingų vietų. Visi tie žmonės puikiai žino, kad laisvė yra labai brangi ir tuo pat metu labai trapi.

Iš konferencijoje susirinkusių žmonių labai daug sužinojau, konferencijos pristatymai buvo labai informatyvūs, gavau milžinišką informacijos kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius