Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

L.Kojala: turime įtikinti D.Trumpą, kad nėra kitos išeities – tik draugauti su Europa

Vertinant Europos santykius su Jungtinėmis Valstijomis, šiandien susiduriama su dviprasmybe, sako politologas, Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala. Anot jo, nors mus retai džiugina tai, ką sako prezidentas Donaldas Trumpas, tačiau iš esmės JAV politika Europos atžvilgiu dėl to nesikeičia.
Linas Kojala
Linas Kojala / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„D.Trumpas kritikuoja Europą, atskirus Europos lyderius, jis tarsi yra draugiškas Vladimirui Putinui ir pan. Bet jeigu žiūrėtume į jo administracijos ir visos Amerikos, įskaitant Kongresą, vykdomą politiką, matytume, kad yra išlaikomas tęstinumas ir puikiai suprantama, kad Jungtinės Valstijos ir Europa turi daug daugiau bendro negu su Rusija ar Kinija“, – sako L.Kojala.

Taip jis kalba Vilniuje antrą kartą vykstant prezidento Valdo Adamkaus konferencijai, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas transatlantiniam atsparumui stiprinti.

„Jeigu dabar prasidės [JAV ir Europos santykių] aižėjimas dėl sąlyginai smulkių dalykų, kaip prekių tarifai, ilgainiui visas Vakarų pasaulis su demokratinėmis vertybėmis bus silpnesnis. Mes turime pasitikėti dabartine Amerika ir bandyti įtikinti prezidentą D.Trumpą, kad kitos išeities, kaip draugauti su Europa, nėra“, – įsitikinęs politologas.

Anot jo, dabar grėsmė iš Rusijos neatrodo tokia didelė, jau susigyvenome su situacija Ukrainoje, nors karas ten tęsiasi.

„Iš Rusijos tarsi bandoma demonstruoti, kad tai draugiška šalis, kuri nenori sankcijų, nes jos niekam nenaudingos, kainuoja milijardus eurų ir Europos Sąjungos valstybėms“, – priduria L.Kojala.

Vis dėlto, politologo manymu, svarbu nepamiršti principinių, vertybinių klausimų.

„Demokratija, sienos, valstybių teritorinis vientisumas... Šioje konferencijoje kalbama apie tai, kad negalime visko vertinti pragmatiškai – turime nepamiršti ir principinių klausimų“, – sako jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius