TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Laikinuoju Šri Lankos prezidentu prisaikdintas premjeras R.Wickremesinghe

Šri Lankos ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe penktadienį buvo prisaikdintas laikinuoju prezidentu, pranešė jo biuras.
Šri Lanka
Šri Lanka / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Šri Lanka

R.Wickremesinghe pakeis eksprezidentą Gotabayą Rajapaksą, šią savaitę pabėgusį į Singapūrą po masinių antivyriausybinių protestų.

73 metų premjeras davė priesaiką vyriausiojo teisėjo Jayanthos Jayasuriyos akivaizdoje, sakoma trumpame R.Wickremesinghe biuro pranešime.

Pagal Šri Lankos konstituciją, R.Wickremesinghe, kurio pasitraukimo taip pat reikalauja protestuotojai, atsistatydinus prezidentui automatiškai tapo laikinuoju prezidentu, kol parlamentas išrinks deputatą, pakeisiantį G.Rajapaksą likusiam jo kadencijos laikotarpiui – iki 2024 metų.

Parlamentarai susirinks į posėdį šeštadienį, savo rezidencijoje žurnalistams sakė Parlamento vadovas Mahinda Yapa Abeywardana. Jis pridūrė, kad tikisi užbaigti rinkimų procesą „per septynias dienas“.

Išrinktas politikas galėtų paskirti naują ministrą pirmininką, kurį vėliau turėtų patvirtinti parlamentas. Pasitraukus G.Rajapaksai išaugo spaudimas ir R.Wickremesinghe.

Šri Lankai, turinčiai 22 mln. gyventojų, trūksta pinigų sumokėti už būtiniausių prekių, tokių kaip maistas, trąšos, vaistai ir degalai, importą. Spartus ekonomikos nuosmukis atrodo juo labiau pribloškiantis, nes iki dabartinės krizės šalies ekonomika augo, o vidurinioji klasė didėjo.

Valstybinius pastatus užėmę protestuotojai ketvirtadienį iš jų pasitraukė, ir sostinėje Kolombe vėl įsivyravo trapi ramybė. Tačiau susiskaldžius opozicijai parlamente, panašu, kad prie sprendinio Šri Lankos bėdoms nė kiek nebuvo priartėta.

Šalis siekia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir kitų kreditorių pagalbos, tačiau jos finansinė būklė tokia prasta, kad net gauti finansinės pagalbos pasirodė sunku, neseniai pareiškė R.Wickremesinghe.

Šri Lanka tebėra tarsi parako statinė, o kariuomenė ketvirtadienį įspėjo, kad turi įgaliojimus reaguoti sumaišties atveju. Kai tam ši žinia sukėlė nerimą.

M.Y.Abeywardana pažadėjo greitą ir skaidrų naujo prezidento rinkimų procesą.

„Prašau garbingus ir mylinčius šios šalies piliečius sukurti taikią atmosferą, kad būtų įgyvendintas tinkamas parlamentinis demokratinis procesas ir kad visi parlamento nariai galėtų dalyvauti posėdžiuose bei laisvai ir sąžiningai dirbti“, – kalbėjo jis penktadienį.

Protestuotojai kaltina G.Rajapaksą ir jo įtakingą šeimą daugelį metų švaistant pinigus iš valstybės iždo, taip pat neūkiškumu, spartinančiu šalies žlugimą. Pati šeima neigia kaltinimus korupcija, tačiau M.Rajapaksa pripažino, kad kai kurie jo vykdytos politikos aspektai prisidėjo prie Šri Lankos ekonomikos kracho.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius