Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 12

Laisvosios Europos ir Laisvės radijo prezidentas: terpė žiniasklaidai tampa vis uždaresnė

Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) prezidentas ir generalinis direktorius Jamie'is Fly sako, kad pastaraisiais metais matomas demokratijos nuosmukis bei autoritarinių režimų atgimimas žiniasklaidai kuria uždaresnę terpę veikti.
Jamie Fly
Jamie'is Fly / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Manau, kad kiti iššūkiai daugiausia susiję su demokratijos atsitraukimu ir autoritarinių režimų atgimimu, kurį matėme pastaraisiais metais ir kuris prasidėjo dar prieš Rusijos invaziją į Ukrainą. Tačiau per daugiau nei trejus metus, kuriuos dirbu RFE/RL, bauginantis dalykas buvo matyti, kaip greitai terpė žiniasklaidai tampa vis uždaresnė“, – interviu BNS teigė jis.

Šią savaitę RFE/RL atidarė biurą Vilniuje, į jį perkelti darbuotojai iš Baltarusijos. Tuo tarpu organizacijos biuras Rusijoje buvo perkeltas į Latviją.

Apie šių dviejų biurų perkėlimą pranešta pernai. RFE/RL teigia, kad jie buvo priversti užsidaryti dėl išaugusio nepriklausomos žiniasklaidos persekiojimo.

Pasak J.Fly, aplinka laisvai žiniasklaidai prastėja daug kur pasaulyje – nuo dalies Europos Sąjungos (ES) šalių iki Vidurio Azijos valstybių.

„Tai man kelia nerimą, kai žvelgiame į Baltarusiją ir Rusiją: ar jos bus lyderės ir pavyzdys kitiems autoritariniams režimams, kaip ši sistema veikia bei kaip galima kontroliuoti informaciją?“, – pažymėjo generalinis direktorius.

Kitos interviu temos:

* Socialinių tinklų vaidmuo Baltarusijoje;

* Protestai Baltarusijoje;

* RFE/RL biuro, veiksiančio kaip žiniasklaidos centro rusų kalba ir skirto kovai su Rusijos propaganda, Rygoje atidarymas;

* Darbas autoritarinėse šalyse, protestai Irane;

– Esate minėjęs, kad Vilniaus biuras yra svarbi kovos su Rusijos dezinformacija, cenzūra ir Aliaksandro Lukašenkos vyriausybės bauginimu susijusios strategijos dalis. Kokia ta strategija ir kokį vaidmenį Vilniaus biuras atlieka šiame kontekste, kodėl Vilnius apskritai?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius