-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laivyno galią prie Sirijos demonstruojančiai Rusijai iki amerikiečių dar toli

Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėja Rusija, atsiųsdama į Viduržemio jūrą karinių laivų flotilę, nori parodyti pasauliui, kokia yra galinga. Tačiau „The Wall Street Journal“ pastebi, kad tokie Maskvos veiksmai taip pat parodė, kokia ribota ta Kremliaus galia.
Nuo „Admiral Kuznecov“ denio kyla ir čia leidžiasi operacijose Sirijoje dalyvaujantys Rusijos lėktuvai
Nuo „Admiral Kuznecov“ denio kyla ir čia leidžiasi operacijose Sirijoje dalyvaujantys Rusijos lėktuvai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valstybinės Rusijos televizijos patriotiško militarizmo apsėstai vietos auditorijai negaili dramatiškų vaizdų, kaip nuo vienintelio veikiančio šalies lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ denio kyla bombonešiai.

Tuo tarpu potencialūs klientai gali stebėti, kaip pagal tiesioginę paskirtį veikia vienas svarbiausių Rusijos karinio eksporto simbolių – naikintuvas „MiG-29“.

Dvišakės strategijos dalis

Bet pačiam lėktuvnešiui „Admiral Kuznecov“, kaip teigia NATO pareigūnai, daug ko trūksta. Ypač – galingų katapultų sistemų, kurios įrengtos JAV lėktuvnešiuose. Tai reiškia, kad rusų lėktuvai kaskart kildami turi tenkintis mažesniu degalų ir sprogmenų kiekiu.

Be to, Rusijoje trūksta gerai parengtų aviatorių, kurie gebėtų pakilti ir nusileisti lėktuvnešyje. Todėl šiame karo laive, anot Vakarų pareigūnų, budi mažiau pilotų nei galėtų.

Maskva jau prarado vieną naikintuvą, kai jis per treniruotę nukrito Viduržemio jūroje, nors bandė nutūpti ant „Admiral Kuznecov“ denio. Pilotas liko gyvas.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos naikintuvai ant lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ denio
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos naikintuvai ant lėktuvnešio „Admiral Kuznecov“ denio

„Rusijos karinis jūrų laivynas per pastaruosius metus neįgijo patirties per tikrus kovinius veiksmus“, – teigė JAV karinio jūrų laivyno instituto ekspertas Ericas Wertheimas.

Maskva jau prarado vieną naikintuvą, kai jis per treniruotę nukrito Viduržemio jūroje, nors bandė nutūpti ant „Admiral Kuznecov“ denio. Pilotas liko gyvas.

Rusijos aviacija Sirijoje bombarduoja sukilėlius, kurie priešinasi prezidento B.al Assado režimui. Rusų bombardavimai Alepe – mieste, kurio kontrolę jau beveik perėmė vyriausybės pajėgos – sukėlė kritikos bangą Vašingtone ir kitose Vakarų sostinėse.

Rusų kariškiai nėra patvirtinę, kad Alepo puolime dalyvauja ir „Admiral Kuznecov“. Tačiau NATO pareigūnai teigia, kad laivas į Viduržemio jūrą buvo atsiųstas būtent dėl šios priežasties. Rusija Sirijoje taip pat naudojasi oro pajėgų baze.

Vakarų atstovai Kremliaus sprendimą atplukdyti lėktuvnešį prie Sirijos krantų, taip pat – žinią, kad raketos „Iskander“ Kaliningrade bus dislokuotos ne laikinai, o nuolat, laiko dvišakės V.Putino strategijos dalimi. Ją Kremlius ypač pamėgo, kai JAV prezidentu buvo išrinktas Donaldas Trumpas.

„Jie bando žaisti dvigubą žaidimą, „The Wall Street Journal“ teigė vienas Vakarų diplomatas. – Viena vertus, V.Putino lygyje jie kalba apie atvirumą, susitaikymą, dialogą ir diskusijas. Bet tuo pačiu metu jie apsidraudžia, mat gali būti, kad D.Trumpo administracija nekeis kurso Rusijos atžvilgiu.“

Galimybė nupurtyti dulkes

Daugeliu aspektų rusai ima pavyzdį iš JAV karinio jūrų laivyno – tik, žinoma, daug mažesniu masteliu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ Viduržemio jūroje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ Viduržemio jūroje

Juk amerikiečių lėktuvnešių smogiamosios grupės tikriausiai yra iškalbingiausias JAV sugebėjimo projektuoti galią simbolis. JAV turi dešimt „Nimitz“ klasės atominių lėktuvnešių, o tai leidžia šalies prezidentui bet kuriuo metu pasiųsti didžiulę karinę galią į bet kurią pasaulio vietą.

Tuo metu Rusija daug patirties, kaip ilgam laikui nusiųsti karinio jūrų laivyno elementus į kovines operacijas, neturi.

Žinoma, prisideda ir logistinės problemos. Kilus pasipiktinimo bangai, Maskva atšaukė planus laivams sustoti pasipildyti degalų Ispanijos autonominiame mieste Seutoje Šiaurės Afrikoje, o tai reiškia, kad laivynas turėjo atsiųsti aprūpinimo laivų.

Rusų lėktuvnešį po operacijų prie Sirijos tikimasi sugrąžinti į tėvynę ir iš esmės modernizuoti.

Kita vertus, rusai išties turi progą tobulinti savo įgūdžius – nuo lėktuvnešio kyla naikintuvai, jie čia ir leidžiasi. Visa tai – ne simuliacija, o tikrovė. Pilotams itin nelengva, ypač naktį ar stipriai banguojant.

„Rusijos karinis jūrų laivynas turi galimybę nupurtyti dulkes nuo savo patirties ir nuo savo įrangos – tiesiogine šių žodžių prasme“, – tvirtino E.Wertheimas.

Sovietų ir Rusijos karinio jūrų laivyno istorijos analitikas Normanas Polmaras pritaria ir įžvelgia daugiau naudos Maskvai: „Juk laivynas parodo savo vėliavą, jo žygis per Lamanšo sąsiaurį pateko į antraštes. „Admiral Kuznecov“ padidino Rusijos karinio jūrų laivyno prestižą.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš fregatos „Admiral Grigorovič“ į Siriją paleidžiama kruizinė raketa
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iš fregatos „Admiral Grigorovič“ į Siriją paleidžiama kruizinė raketa

Tiesa, rusų lėktuvnešį po operacijų prie Sirijos tikimasi sugrąžinti į tėvynę ir iš esmės modernizuoti. N.Polmaro teigimu, tai reiškia, kad Rusijos pilotai gali greitai primiršti tai, ką išmoko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius