Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 04 /12:58

Las Vegaso šaulys preciziškai ruošėsi išpuoliui, kambaryje – galimas atsisveikinimo laiškas

Sekmadienio vakarą Las Vegase vyko daugiausia mirčių nusinešusios žudynės moderniųjų JAV istorijoje. 32 viešbučio aukšte pasislėpęs šaulys pražudė 59 žmones, daugiau nei 500 sužeidė. Pareigūnai atskleidė, kad užpuolikas preciziškai ruošėsi šiai atakai, rašo „The Associated Press News“.
Susišaudymas Las Vegase
Susišaudymas Las Vegase / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Į pensiją išėjęs buhalteris ir lošėjas Stephenas Paddockas vieną stebėjimo kamerą įrengė viešbučio kambario durų akutėje, dar dvi – koridoriuje stovėjusiame vežimėlyje. Akivaizdu, kad jis norėjo matyti, kai ateinama jo nukenksminti.

Sekmadienio naktį viešbučio apsaugos darbuotojas, ėjęs kambario, iš kurio šaudė S.Paddockas, link, buvo pašautas per duris.

VIDEO: Paviešintas Las Vegaso šaudynių vaizdo įrašas iš policininko kameros

„Faktas, kad jis kambaryje turėjo tokio tipo ginklų ir tokį kiekį ginklų, įrodo, kad tai buvo detaliai suplanuota, – sakė šerifas Josephas Lombardo. – Esu įsitikinęs, kad jis įvertino viską, ką padarė, savo veiksmus, todėl tai kelia nerimą.“

J.Lombardo teigė esąs visiškai užtikrintas, kad pareigūnai išsiaiškins, kas paskatino S.Paddocką įvykdyti šį žiaurų nusikaltimą.

Anot šerifo, tyrimas vykdomas labai atsargiai, galbūt kaltinimai bus pateikti ir kitiems asmenims.

„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Paddockas
„Scanpix“/AP nuotr./Stephenas Paddockas

„Tyrimas nesibaigė pono Paddocko mirtimi, – sakė J.Lombardo. – Ar šis asmuo radikalizavosi mums nežinant? Norime nustatyti to šaltinį.“

Televizijos „Boston 25“ ir Vokietijos laikraščio „Bild“ nutekintos Las Vegaso šaulio viešbučio kambario nuotraukos rodo ten buvus automatų su optiniais taikikliais, jo grindis buvo nuklotos šovinių tūtelėmis, ant stalo, kaip atrodo, buvo paliktas raštelis.

Vienoje šių nuotraukų, regis, matyti šaulio lavonas šalia dviejų dvikojais paremtų automatų, taip pat stalas, o ant jo – ranka rašytas raštelis.

Kitose nuotraukose matyti tvarkingai sustatytos šovinių dėtuvės ir kiti šautuvai, sukrauti ant fotelių.

Tyrėjų akiratyje atsidūrė ir S.Paddocko partnerė, 62 metų amžiaus Marilou Danley, pareigūnai teigia, kad ji taip pat juos domina.

Anot tapatybės nenorėjusio atskleisti pareigūno, antradienio naktį ji iš Filipinų atskrido į Los Andželą. Oro uoste moterį pasitiko Federalinių tyrimų biuro (FTB) agentai.

Anot tapatybės nenorėjusio atskleisti pareigūno, antradienio naktį ji iš Filipinų atskrido į Los Andželą. Oro uoste moterį pasitiko Federalinių tyrimų biuro (FTB) agentai.

Prieš pat M.Danley, kurios žudynių metu nebuvo šalyje, grįžimą, J.Lombardo sakė, kad „tikisi gauti iš jos informacijos“.

Australijos pilietė M.Danley į Jungtines Valstijas persikėlė prieš du dešimtmečius dirbti kazino, antradienį patvirtino Australijos vyriausybė.

„Esama pranešimų, kad jos asmens tapatybės dokumentas buvo panaudotas užsisakant viešbučio numerį, ir panašių detalių“, – sakė Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop.

„Facebook“ nuotr./Marylou Danley
„Facebook“ nuotr./Marylou Danley

Anot anonimu norėjusio išlikti pareigūno, S.Paddockas likus keletui dienų iki žudynių į Filipinuose esančio asmens, greičiausiai jo partnerės, sąskaitą pervedė 100 tūkst. dolerių (84,9 tūkst. eurų).

Taip pat tyrėjai analizuoja tuziną finansinių ataskaitų, kuriose rašoma, kad pastarosiomis savaitėmis S.Paddockas laimėdavo daugiau nei 10 tūkst. dolerių (8,49 tūkst. eurų) per dieną.

Pareigūnai paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas chaosas policijos pareigūnams bandant nustatyti šaulio vietą ir užtikrinti koncerto lankytojų saugumą. Sirenų ir šūvių fone girdima, kaip žmonės rėkia „jie šaudo tiesiai į mus!“, o pareigūnai šaukia „bėkite ten!“.

„Scanpix“/AP nuotr./Kairėje - aikštė, kurioje vyko koncertas, dešinėje - viešbutis, iš kurio šaudė S.Paddockas
„Scanpix“/AP nuotr./Kairėje - aikštė, kurioje vyko koncertas, dešinėje - viešbutis, iš kurio šaudė S.Paddockas

Ginklai „greitajam šaudymui“

S.Paddockas ant 12 savo ginklų buvo sumontavęs įtaisus, leidžiančius iš pusiau automatinių šautuvų šaudyti automatiniu režimu, antradienį nurodė JAV federaliniai pareigūnai.

„Scanpix“ nuotr./Išdaužtas kambario, iš kurio šaudė Stephenas Paddockas, langas
„Scanpix“ nuotr./Išdaužtas kambario, iš kurio šaudė Stephenas Paddockas, langas

JAV alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biuro (BATF) vyresnioji specialioji agentė Jill Schneider taip pat sakė žurnalistams, kad šaulys S.Paddockas trijose vietose laikė beveik 50 šaunamųjų ginklų.

Pasak jos, šį arsenalą sudarė graižtviniai ir lygiavamzdžiai šautuvai, taip pat pistoletai.

S.Paddockas naudojo iki šiol menkai žinomą ginklų priedėlį – spyruoklinę buožę (bump stock). Jos veikimo principas pagrįstas šūvio atatrankos energijos panaudojimu pakartotinai paspausti nuleistuką, todėl gali būti pasiekiama beveik automatiniam režimui prilygstanti šaudymo sparta. Vis dėlto tokio ginklo šūvių sklaida labai padidėja.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV gedima Las Vegaso žudynių aukų
„Scanpix“/AP nuotr./JAV gedima Las Vegaso žudynių aukų

Tokie įtaisai JAV pradėti pardavinėti prieš pastaruosius kelerius metus ir nėra plačiai prieinami rinkoje.

J.Schneider sakė, kad pareigūnai šiuos įtaisus pripažįsta legaliais.

„Pamišėlio kaimynai“

Užpuoliko brolis sako, kad S.Paddockas lošdavo iš didelių sumų, o jų tėvas buvo bankų plėšikas, kažkada įtrauktas į FTB ieškomiausių asmenų dešimtuką.

Kaip bebūtų, šaulio brolis Ericas Paddockas sakė, kad Stephenas gyveno įprastą gyvenimą.

E.Paddockas: „Jis mėgo lošti pokerį internete, vykdavo į kruizines keliones, siųsdavo mamai sausainius.“

„Jis mėgo lošti pokerį internete, vykdavo į kruizines keliones, siųsdavo mamai sausainius“, – pasakojo E.Paddockas.

„Esame sutrikę“, – sakė užpuoliko brolis.

S.Paddocko kaimynai irgi jautėsi sumišę, kai sužinojo, kad tarp jų gyveno žudikas.

„Čia tyli, rami, maža bendruomenė. Šis įvykis mane tiesiog pribloškė, – sakė gyventojas Rodas Sweningsonas. – Niekada negalvojome, kad reikia rakinti duris. Nežinojome, kad esame pamišėlio kaimynai.“

Ryšių su IS nėra

Žiniasklaidoje buvo skelbiamos išpuolio aukų tapatybės, o kiekviena jų didina emocijų bangą, Amerikoje vėl skambant raginimams pertvarkyti pernelyg liberalius šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymus.

D.Trumpas dar nepasiruošęs pateikti kokių nors siūlymų.

„Įvykiai Las Vegase daugeliu atžvilgiu tikras stebuklas, – sakė jis. – Policija dirbo nuostabiai, o apie ginklų įstatymus ilgainiui pakalbėsime.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

JAV pareigūnai atsargiai vertina džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimą, kad šaulys Stephenas Craigas Paddockas žudynes įvykdė jos vardu.

Ekspertai įspėja, kad Sirijoje ir Irake spaudžiama grupuotė mėgina netikrais pareiškimais suaktyvinti savo rėmėjus.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Donaldas Trumpas

IS teigia, kad S.Paddockas buvo vienas iš „kalifato karių“, tačiau, anot JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB), kol kas nerasta jokių sąsajų tarp užpuoliko ir IS.

Prezidentiniame lėktuve „Air Force One“ žurnalisto paklaustas, ar jo nuomonę tokių ryšių yra, D.Trumpas atsakė: „Neturiu supratimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius