Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija ir Estija nutarė bendrai paskelbti sankcijų Baltarusijos pareigūnams

Latvija ir Estija paskelbs individualių sankcijų Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už anksčiau šį mėnesį įvykusių prezidento rinkimų klastojimą ir per didelės jėgos naudojimą prieš taikius protestuotojus šalies miestuose, penktadienį pranešė Latvijos užsienio reikalų ministerija.
Aliaksandras Lukašenka balsuoja
Aliaksandras Lukašenka balsuoja / TASS nuotr.

Ministerija sakė BNS, kad Latvijos ir Estijos diplomatinės tarnybos smarkiai susirūpinusios dėl politinės krizės Baltarusijoje ir ragina ją spręsti taikiomis bei teisėtomis priemonėmis.

Abiejų šalių URM nusiteikusios toliau palaikyti Baltarusijos pilietinę visuomenę ir paskelbs tikslinių individualių sankcijų baltarusių pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir brutalios jėgos naudojimą prieš taikius demonstrantus.

Latvija ir Estija jau parengė pareigūnų, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašą. Be kita ko, šiems asmenims bus uždrausta išduoti Latvijos ir Estijos vizas. Dvišalės priemonės įvedant nacionalines sankcijas bus vykdomos vadovaujantis nacionalinėmis procedūromis, kol bus paskelbtos planuojamos Europos Sąjungos sankcijos.

Latvijos URM atstovas Janis Bekeris sakė, kad sankcijos įsigalios, kai tokį sprendimą priims abiejų šalių vyriausybės. Tikėtina, kad Latvijos ministrų kabinetas šį klausimą svarstys ateinančią savaitę.

Ministerija pabrėžė, kad Latvija ir Estija labai vertina pagrindinius demokratijos principus, įskaitant teisę piliečiams išreikšti savo politinę valią per laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius trečiadienį pranešė, kad Vilnius parengė atskirą sąrašą, pagal kurį nacionalinės sankcijos bus taikomos Baltarusijos režimo nariams, atsakingiems už rugpjūčio 8-ąją įvykusių prezidento rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus.

Jis sakė, kad į sąrašą įtraukti 32 asmenys, įskaitant prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir kitus Baltarusijos valdžios pareigūnus.

Kitų įtrauktų į sąrašą L.Linkevičius nepaminėjo ir pripažino, kad Lietuvos sankcijos „gana simboliškos“ – numatoma tik uždrausti nurodytiems asmenims atvykti į šalį. Pasak diplomatijos vadovo, pagrindinis spaudimas Minskui bus daromas ES lygiu. A.Linkevičius pažymėjo, jog sankcijų sąrašą planuojama patvirtinti artimiausiu laiku.

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija oficialiai pripažino nuo 1994 metų šaliai vadovaujantį autoritarinį lyderį Aliaksandrą Lukašenką prezidento rinkimų laimėtoju, surinkusiu 80,1 proc. balsų. Tuo metu pagrindinė opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,1 proc. balų, bet A.Lukašenkos oponentai šiuos rezultatus laiko suklastotais.

S.Cichanouskaja šiuo metu yra pasitraukusi į Lietuvą su savo vaikais dėl grasinimų jos suimto vyro ir vaikų atžvilgiu.

Būdama Vilniuje S.Cichanouskaja kreipėsi į Europos šalių vadovus ragindama nepripažinti balsavimo rezultatų Baltarusijoje ir pažadėjo, kad jos inicijuota Koordinacinė taryba nedelsdama paskelbs naujus rinkimus su stebėtojais iš užsienio.

Opozicija ir Vakarų valstybės tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti. Šalyje kilo masiniai protestai, streikai. Per keletą dienų pareigūnai suėmė kelis tūkstančius protestuotojų, nors dalį jų jau paleido. Pranešama apie pareigūnų smurtavimą prieš areštuotuosius

Šiuo metu ES rengia sankcijas nemažai grupei žmonių, laikomų atsakingais už prezidento rinkimų Baltarusijoje klastojimą ir protestų slopinimą smurtinėmis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius