-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvija nuo pirmadienio gyvena kaip Lietuva: žmonės bijo suvaržymų ir keikia valdžią

Latvijoje nuo pirmadienio paskelbus nepaprastąją padėtį ir įsigaliojus virtinei į lietuviškus panašių apribojimų dėl COVID-19, portalo Tvnet.lv žurnalistas Juris Juransas 15min teigė, kad daug šalies, kuri nuo koronaviruso skiepijasi gana vangiai, gyventojų naujos tvarkos nesupranta ir jos bijo. Agresyviausi „antivakseriai“ jau svaidosi grasinimais, esą su tokiomis represijomis nesitaikstys.
Vakcinacijos centras Latvijoje
Vakcinacijos centras Latvijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pastarųjų dviejų savaičių sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis Latvijoje paaugo iki 908,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Šis rodiklis dabar yra didžiausias šalyje nuo pandemijos pradžios.

Tuo metu šalyje visiškai paskiepyti tik 47,5 proc. visų gyventojų. Tad turbūt nenuostabu, kad politikai Rygoje pagaliau pasiryžo ne tik trims mėnesiams įvesti nepaprastąją padėtį, bet ir patvirtinti seriją naujų apribojimų dėl COVID-19.

Tvarka panaši į lietuvišką, 15min teigė J.Juransas, nors vis tiek švelnesnė, nes vyriausybė, nenorėdama kaitinti įtampos, nedrįsta elgtis ryžtingiau.

Grasina, kad vyks gyventi į Baltarusiją

Be specialaus dokumento nuo pirmadienio leidžiama lankytis maisto, optikos, spaudos, higienos, gyvūnų prekių ir telekomunikacijų mažose parduotuvėse, taip pat vaistinėse ir degalinėse. Kitaip tariant, prekybos centrai lankytojų be COVID-19 paso neįsileidžia.

Svarbu tai, kad siekiant nuraminti pastarosiomis savaitėmis įsisiautėjusią koronaviruso epidemijos kreivę Latvijoje savaitgaliais ir švenčių dienomis prekybos centrai nedirbs – bus atidarytos tik būtiniausių prekių parduotuvės.

J.Juransas: feisbuke net mačiau sukurtą grupę, kurios nariai vieni kitus ragina vykti gyventi į Baltarusiją.

Negana to, visi gyventojai – tiek viešojo, tiek privataus sektorių darbuotojai – jau turi, jei tik įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu.

Mokyklos toliau dirbs kontaktiniu būdu, bet visi mokiniai privalės dėvėti kaukes, o būrelių skaičius bus gerokai sumažintas. Užklasinė veikla stabdoma.

„Iš esmės sekama Lietuvos pavyzdžiu. Tvarka tiesiog bus griežtesnė, ir čia, kaip ir Lietuvoje, taip pat yra žmonių, kalbančių apie kažkokį genocidą. Feisbuke net mačiau sukurtą grupę, kurios nariai vieni kitus ragina vykti gyventi į Baltarusiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Latvijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcinacija Latvijoje

Jie aiškina, kad nenori šitų represijų. Šiaip ar taip, turiu pastebėti, kad daugelis žmonių naujų taisyklių dar nesupranta“, – 15min pasakojo J.Juransas.

Pavyzdžiui, prekybos centruose ir toliau veikia parduotuvės, kurios prieinamos visiems – ne tik turintiems COVID-19 pasą. Tad kyla klausimas, kaip bus suvaldomi žmonių srautai – ar jie bus įleidžiami į prekybos centrus, bet jų viduje – jau tik į tam tikras parduotuves?

Blogi vyriausybės reitingai

Anot J.Juranso, Latvijoje šiuo metu tvyro baimė, o bijo ir vyriausybė: „Daug ekspertų teigia, kad koalicija dar kažko tikisi iš kitų metų rinkimų, nors nemanau, jog daug dabartinių valdžios deputatų gali tikėtis patekti į parlamentą.“

„Šios vyriausybės reitingai – patys prasčiausi per visą Latvijos istoriją nuo pat 1991 metų. Tai daug ką pasako. Pandeminiai sprendimai valdžiai nelengvi, nes ji nenori prarasti dar daugiau balsų.

O sprendimų reikia. Praėjusią savaitę kalbėjausi su vienos didelės ligoninės vadovu, kuris tiesiai pasakė, kad negerėjant padėčiai po dviejų savaičių Latvijoje tiesiog nebebus įmanoma išsikviesti greitosios pagalbos, jei priežastis – ne COVID-19.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ligoninė Rygoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ligoninė Rygoje

Paskambinsi pagalbos numeriu, ir tau pasakys, kad nėra laisvų mašinų – bandykite kitą dieną“, – kalbėjo žurnalistas.

Vis dėlto latviai jau skiepijasi gausiau. Pasak J.Juranso, žmonės pikti ir daug burba, bet į vakcinacijos centrus jau keliauja didesniais būriais.

„Tačiau veiksmų imamasi per vėlai. Ekspertai jau prieš dvi savaites ragino vyriausybę nesprogdinti sveikatos apsaugos sistemos ir įvesti suvaržymus, bet valdžia niekur neskubėjo – nors situacija jau tada buvo sunkiai kontroliuojama, sprendimų priėmėjai tiesiog sėdėjo vietoje.

Krizės valdymo grupė, tarkime, kartą susirinko ir posėdžiavo aštuonias valandas, bet nesugebėjo nieko nuspręsti“, – piktinosi J.Juransas.

„Labai sunki padėtis“

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis žurnalistams praėjusią savaitę aiškino, kad nepaprastosios padėties įvedimu ir daug griežtesniais suvaržymais nepasiskiepijusiems asmenims siekiama kuo labiau paspartinti vakcinavimą. Taip pat bus stiprinama saugumo priemonių kontrolė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos premjeras Krišjanis Karinis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos premjeras Krišjanis Karinis

Pasak premjero, Latvija atsidūrė labai sunkioje padėtyje – yra per daug dar nepasiskiepijusių žmonių ir tai labai veikia sveikatos apsaugos sistemą.

Šalyje sparčiai daugėja hospitalizuojamų COVID-19 pacientų, o tai riboja ligoninių galimybes teikti visas paslaugas.

„Su COVID-19 šalyje kovojame pusantrų metų, bet ši kova nesibaigs, kol paskiepytų žmonių rizikos grupėse skaičius nepasieks 90 proc., o visoje visuomenėje – 75 procentų. Dar laukia ilgas kelias“, – sakė K.Karinis.

Nepaprastoji padėtis Latvijoje buvo įvesta ir praėjusiais metais, kai pandemija prasidėjo. Pernai rudenį ir žiemą, padėčiai pablogėjus, ji buvo pratęsta. Dabar Latvijoje nepaprastoji padėtis dėl COVID-19 paskelbta trečią kartą.

Be to, skiepai nuo COVID-19 bus privalomi visiems viešojo sektoriaus darbuotojams. Iki šiol skiepai buvo privalomi medikams, mokytojams ir socialinės globos centrų darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius