Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvija ragina ES nares svarstyti galimybę didinti spaudimą Rusijai dėl Ukrainos

Europos Sąjungos (ES) narės turėtų apsvarstyti galimybę padidinti spaudimą Rusijai po to, kai dėl atsinaujinusio smurto Ukrainos rytuose faktiškai žlugo paliaubų susitarimas, kuriam yra pritarusi Maskva, penktadienį pareiškė Latvijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai, užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.
Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius
Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Atsinaujinus mūšiams aplink Ukrainos prorusiškų teroristų pagrindinę tvirtovę Donecką, beveik nebeliko vilčių, kad pavyks įgyvendinti rugsėjį Minske pasirašytą susitarimą.

„Rusijai nesilaikant arba nesutiks laikytis tų susitarimų, mes, be abejo, susiduriame su labai rimta padėtimi. Tokiu atveju, manau, mes taip pat turėsime ES lygiu spręsti, kokių galėtume imtis papildomų spaudimo priemonių“, – sakė E.Rinkevičius žurnalistams Rygoje po susitikimo su Švedijos diplomatijos vadove Margot Wallstrom.

Jeigu įvyks smarkus pablogėjimas, manau, ES turėtų pagalvoti, ką galėtume padaryti iš savo pusės, kad paskatintume įgyvendinti tą susitarimą, taip pat ir apie tai, koks galėtų būti papildomas spaudimas, – aiškino jis.

E.Rinkevičius, prieš dvi savaites apsilankęs Kijeve ir Maskvoje, anksčiau sakė įžvelgiantis galimybių išspręsti situaciją Ukrainoje.

Tačiau penktadienį Latvijos diplomatijos vadovas pareiškė, kad padėtis toje šalyje yra „labai bloga“, ir reiškė abejones, ar Minsko susitarimas gali likti kokios nors taikos sutarties pagrindu.

„Minsko susitarimai yra vieninteliai, kuriuos taip pat pasirašė Rusija, – sakė jis. – Tačiau padėtis tampa rimta. Vis dėlto dar nenoriu skelbti Minsko susitarimų visiškai žlugusiais.“

Pirmadienį Briuselyje įvykęs ES užsienio reikalų ministrų susitikimas parodė, kad išlieka nesutarimų tarp šalių, kurios nori tartis dėl galimybės sušvelninti Rusijai paskelbtas ekonomines sankcijas, ir tų, kurios nori, kad sankcijos liktų galioti arba netgi būtų sugriežtintos. Galiausiai diplomatijos vadovai susitarė, kad liks galioti esama padėtis.

E.Rinkevičius, kurio vyriausybė yra viena iš sankcijų šalininkių, sakė, kad ES turėtų padidinti pastangas siekiant Minsko paliaubų susitarimo įgyvendinimo, tačiau taip pat pasiūlyti Rusijai sankcijų sušvelninimo perspektyvą, jeigu ji bendradarbiaus sprendžiant padėtį Ukrainoje.

„Bet jeigu įvyks smarkus (padėties) pablogėjimas, manau, ES turėtų pagalvoti, ką galėtume padaryti iš savo pusės, kad paskatintume įgyvendinti tą susitarimą, taip pat ir apie tai, koks galėtų būti papildomas spaudimas“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius